Τετάρτη, 22 Αυγούστου 2012

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012 στο αγιάζι της ενημέρωσης

 ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και  Άλλα    Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012 στο αγιάζι της ενημέρωσης  :
Το ποντικάκι  στην ενημέρωση !  :
 
ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ  ΑΡΦΑΡΩΝ από το 1930 στο  1955 και στο σήμερα 2012 !!!!!!!!
 
***  "Tσουνάμι" πλειστηριασμών στη Μεσσηνία         :
Image * συγκρατεί η απαγόρευση για την α΄ κατοικία
~
Ανυπολόγιστη θα είναι η «κοινωνική έκρηξη» στη Μεσσηνία, στην περίπτωση που στο τέλος του έτους γίνει άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας, η οποία ισχύει σήμερα για ποσά έως 200.000 ευρώ.
Σε αυτό το συμπέρασμα έχουν καταλήξει νομικοί και δικαστικοί κύκλοι της περιοχής, αφού η εικόνα που έχουν - από την καθημερινή τους ενασχόληση με το χώρο των τραπεζών και των οφειλών - είναι πως ο «τοίχος» της απαγόρευσης συγκρατεί ένα τεράστιο «κύμα» πλειστηριασμών, που θα μετατραπεί εύκολα και σε χρόνο «ντε τε» σε τσουνάμι, συμπαρασύροντας και καταστρέφοντας πολλά νοικοκυριά.
~
Εικονική μείωση
Όπως δείχνουν και τα στοιχεία του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας, το 2009 που ξεκίνησε –θα λέγαμε- η οικονομική κρίση, άρχισε να αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός των πλειστηριασμών και των εκθέσεων αναγκαστικής κατάσχεσης κινητών και ακινήτων. Μετά το 2010, οπότε εφαρμόσθηκε η απαγόρευση πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας, τα νούμερα αλλάζουν και μειώνονται.
Ωστόσο, αυτό είναι εικονικό, αφού η απαγόρευση απλώς συγκράτησε τις προθέσεις τραπεζών και εταιρειών που διεκδικούν οφειλές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας, το 2008 καταγράφηκαν 272 πλειστηριασμοί και εκθέσεις αναγκαστικής κατάσχεσης κινητών και ακινήτων. Το 2009 εκτοξεύθηκαν στις 374 και το 2010 έγιναν 347.
Το 2011 το πρόγραμμα πλειστηριασμών και εκθέσεων αναγκαστικής κατάσχεσης του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας περιλάμβανε 272 εγγραφές, ενώ για το 2012 (μέχρι τώρα) έχουν καταγραφεί 123.
~ Κοινωνική έκρηξη
Όπως σημείωσε, ερωτώμενος από το «Θ», ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστας Μαργέλης, τα εν λόγω στοιχεία είναι εικονικά και δεν αντικατοπτρίζουν την πλήρη αλήθεια, δεδομένης της αναστολής των πλειστηριασμών με νόμο για πρώτη κατοικία και για οφειλές στην τράπεζα έως 200.000 ευρώ.
«Εάν λάβουμε υπόψη μας ότι όσοι έχουν πάρει στεγαστικά ή καταναλωτικά δάνεια έχουν μόνο ένα σπίτι, εάν δεν δοθεί παράταση στο τέλος του χρόνου, η κοινωνική έκρηξη θα είναι μεγάλη και οι τράπεζες δεν πρόκειται να κάνουν πίσω. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας, σε συνδυασμό με αυτό το γεγονός, ότι πολλοί έχουν ενταχθεί στη διαδικασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και με προσωρινές διαταγές έχουν πετύχει αναστολή κάθε εκτελεστικής διαδικασίας. Έτσι μπλοκάρεται και από αυτή την πλευρά το σύστημα των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων», σχολίασε ο κ. Μαργέλης.
Σημειώνεται ότι διανύουμε χρονική περίοδο που ισχύει παράταση της απαγόρευσης και ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο αν θα δοθεί κι άλλη, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι, ενώ η παράταση απαγόρευσης των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία είναι μονόδρομος, η τρόικα απαιτεί από τη νέα χρονιά να ξεκινήσουν πλειστηριασμοί και για αυτή.
Της Βίκυς Βετουλάκη 


*** Στις φλόγες χθες Δώριο και Αυλώνα         :
  Image
* Στις φλόγες παραδόθηκαν από χθες το πρωί το Δώριο του Δήμου Οιχαλίας και η Αυλώνα Τριφυλίας, με την πύρινη λαίλαπα, εξαιτίας και των δυνατών ανέμων, να κατακαίει τα πάντα στο πέρασμά της.
Χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης, με χαμηλή κυρίως βλάστηση, έγιναν στάχτη από τη χθεσινή φωτιά στο Δώριο. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, όπως είπε στο «Θ» ο αντιδήμαρχος Οιχαλίας Γιώργος Κατσαμπάνης, μέχρι χθες νωρίς το απόγευμα η πύρινη λαίλαπα είχε κατακάψει περίπου 5.000 στρέμματα.
Η φωτιά- η οποία σημειώνεται πως ξεκίνησε από τον παλιό σκουπιδότοπο του Δωρίου, πάνω από τον Προφήτη Ηλία, σύμφωνα και με τις πρώτες ενδείξεις, αλλά και όπως έλεγαν κάτοικοι της περιοχής που αντιλήφθηκαν το συμβάν και ειδοποίησαν την Π.Υ.- λόγω των δυνατών ανέμων γρήγορα επεκτάθηκε και πήρε διαστάσεις στο βουνό. Στη μάχη με τις φλόγες ρίχτηκαν άμεσα δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, 8 οχήματα με 17 άτομα και 5 άτομα πεζοπόρο τμήμα από την Τρίπολη, με το διοικητή Βασίλη Καπέλιο να συντονίζει.
Οι δυνατοί άνεμοι και το γεγονός ότι η περιοχή ήταν δύσβατη έκαναν πολύ δύσκολη και άνιση τη μάχη που έδιναν οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Στην κατάσβεση συνέδραμαν και εναέρια μέσα, τα οποία, ωστόσο, επιχειρούσαν και για την κατάσβεση της φωτιάς που κατέκαιγε εκείνη την ώρα στην Αυλώνα Τριφυλίας.
Τις μεσημβρινές ώρες και ενώ η φωτιά είχε κατακάψει χιλιάδες στρέμματα, οι άνεμοι κόπασαν και οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατέβαλλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να περιορίσουν τα πύρινα μέτωπα και να θέσουν μερικώς υπό έλεγχο την πυρκαγιά. Ωστόσο, οι άνεμοι άλλαξαν φορά και ξαναδυνάμωσαν, με συνέπεια τις απογευματινές ώρες τα πύρινα μέτωπα να κατευθύνονται προς Βασιλικό και Καλλιρρόη και η φωτιά ανεξέλεγκτη να κατακαίει τα πάντα στο πέρασμά της.
~ Στάχτη περισσότερα
από 300 στρέμματα στην Αυλώνα
Περισσότερα από 300 στρέμματα αγροτικής και δασικής έκτασης έγιναν στάχτη από τη φωτιά που ξέσπασε χθες το πρωί στην Τοπική Κοινότητα Αυλώνας Τριφυλίας, σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση που έκανε μιλώντας στο «Θ», αργά χθες το μεσημέρι, ο αντιδήμαρχος Τριφυλίας Γιάννης Φιλντίσης.
Η φωτιά ξεκίνησε λίγα μέτρα μακριά από την εκκλησιά της Παναγιάς στην ομώνυμη τοποθεσία της Αυλώνας, μόλις 700 μέτρα περίπου από το κοντινότερο σπίτι του χωριού. Λόγω των ανέμων που έπνεαν στην περιοχή πήρε διαστάσεις και επεκτάθηκε στο βουνό, με την πύρινη λαίλαπα να έχει μεγάλο και ανοιχτό μέτωπο και να κατακαίει τα πάντα στο πέρασμά της.
Άμεσα, όταν είδαν τους πυκνούς καπνούς, κάτοικοι της Αυλώνας ειδοποίησαν την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Επί τόπου έφτασαν και ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγες, για την κατάσβεση της φωτιάς, 15 οχήματα με περισσότερους από 30 άνδρες, πεζοπόρα τμήματα και εναέρια μέσα από Τρίπολη, Καλαμάτα και Ανδραβίδα, ανά διαστήματα, ενώ το συντονισμό των επιχειρήσεων κατάσβεσης είχε ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου, αρχιπύραρχος Αθανάσιος Ρούμπος, με το διοικητή της Π.Υ. Γαργαλιάνων Κωνσταντίνο Γεωργακόπουλο. Στην κατάσβεση συνέδραμαν και κάτοικοι της περιοχής με αγροτικά οχήματα και μηχανήματα, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα του Δήμου Τριφυλίας.
Αξίζει να σημειωθεί πως, παρά την ένταση της φωτιάς και των ανέμων, αλλά την κοντινή της απόσταση από τα σπίτια, μέχρι τις μεσημβρινές ώρες, το χωριό δεν κινδύνευσε. Πάντως, για ένα τέτοιο απευκταίο ενδεχόμενο, η Π.Υ., σε συνεργασία με το Δήμο και τους κατοίκους, έλαβαν έγκαιρα, χθες το πρωί, μέτρα.
Από την Π.Υ. εξετάζονται ενδελεχώς όλα τα ευρήματα και είναι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τα αίτια της πυρκαγιάς.  
Του Ηλία Γιαννόπουλου


***  Παραβάσεις για μη έκδοση αποδείξεων         :
Image
* βεβαίωσε το ΣΔΟΕ«Τσουχτερές» ήταν οι… λυπητερές που μοίρασε σε καταστήματα της Καλαμάτας και του Δήμου Δυτικής Μάνης το κλιμάκιο του ΣΔΟΕ το οποίο «χτένισε» παραλιακά καταστήματα από την Ανατολική Παραλία της Καλαμάτας και τον Αλμυρό έως το Ακρογιάλι και τη Σάντοβα.
Όπως έγραφε στο χθεσινό του δημοσίευμα το «Θάρρος», οι έλεγχοι στην περιοχή μας επικεντρώθηκαν σε επιχειρήσεις κάθε μορφής και οικονομικού μεγέθους, με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τη δημιουργία κλίματος πρόληψης.
Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τις προηγούμενες ημέρες, το ποσοστό φορολογικής παραβατικότητας στο Νομό Μεσσηνίας παραμένει υψηλό. Συγκεκριμένα, ενώ το μέσο ποσοστό στην Ελλάδα, για το χρονικό διάστημα από 10 έως 13 Αυγούστου 2012, είναι 52,76%, στο νομό μας φτάνει στο 58,82%. Ειδικότερα, τη συγκεκριμένη περίοδο έγιναν 17 έλεγχοι, κατά τους οποίους βρέθηκαν 10 παραβάτες και διαπιστώθηκαν 166 παραβάσεις.
Κατά τον προχθεσινό τελευταίο έλεγχο του ΣΔΟΕ οι περισσότερες παραβάσεις που βεβαιώθηκαν σε καταστηματάρχες αφορούσαν στη μη έκδοση αποδείξεων. Μάλιστα, σε μία περίπτωση (αναψυκτήριο – σνακ μπαρ) επιβλήθηκε για τη μη έκδοση αποδείξεων πρόστιμο ύψους 8.000 ευρώ, ενώ σε παραλιακό μπαρ, για την ίδια παράβαση, ύψους 6.000 ευρώ. Β.Β


***Αγία Τριάδα         :
Image* Θα «καθαρίσει» από τσιγγάνους
~
Αποφασισμένος να λύσει το χρόνιο πρόβλημα με τους τσιγγάνους πίσω από το Πολυκλαδικό φάνηκε χθες σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας. Όπως τόνισε, χθες συνεργείο του Δήμου προχώρησε σε οριοθέτηση της δημοτικής έκτασης, περίπου 47 στρεμμάτων, στην περιοχή «Παλιάμπελα», έτσι ώστε να γίνουν οι πρώτες ενέργειες για τη δημιουργία αθλητικού κέντρου. Σήμερα, δε, θα σταλεί χωματουργικό μηχάνημα για τον καθαρισμό του χώρου.
~
«Έστω και μόνος μου, θα προχωρήσω σε λύση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί για χρόνια στην περιοχή. Από εκεί και πέρα, περιμένω εντός της εβδομάδας την απόφαση του δικαστηρίου για διοικητική αποβολή των τσιγγάνων, θα την κοινοποιήσω στους ενδιαφερόμενους και μετά ο Δήμος θα ξεκινήσει να γκρεμίζει. Και όποιος θέλει, ας έρθει απέναντι. Παράλληλα, ανοίγει και το θέμα με την κατάσταση στον καταυλισμό “Μπιρμπίτα”. Οφείλονται στο Δήμο περίπου 150.000 ευρώ για κατανάλωση νερού και θα τα ζητήσουμε. Επιτέλους, κάποιοι θα πρέπει να ψάξουν πώς κατασπαταλήθηκαν στην κυριολεξία εκατομμύρια ευρώ σ’ αυτή την περιοχή. Κι εδώ είμαστε να συνεννοηθούμε με το κράτος πώς πρέπει να λειτουργήσει η συγκεκριμένη περιοχή. Είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε, αλλά δεν μπορούμε να κλείνουμε και τα μάτια σ’ αυτά που γίνονται», υποστήριξε.
Άφησε, δε, να εννοηθεί ότι με κάθε τρόπο θα λυθεί το πρόβλημα με τους τσιγγάνους στην περιοχή της Αγίας Τριάδας. Τόνισε, όμως, ότι ο Δήμος στην προσπάθειά του αυτή θα χρειαστεί και τα εντεταλμένα όργανα της Πολιτείας, γιατί η κατάσταση πλέον έχει φτάσει στο απροχώρητο. Όπως σημείωσε, μεταξύ άλλων, «είναι γνωστό σε όλους ότι οι αθίγγανοι, παράνομα εδώ και δεκαετίες, έχουν καταλάβει το χώρο στην περιοχή, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σωρεία προβλημάτων από την κατάληψη των ιδιοκτησιών, τον αποκλεισμό των δρόμων και τις κλοπές νερού και ηλεκτρικού ρεύματος, πέρα από τους αυτονόητους κινδύνους για την υγεία. Ο Δήμος Καλαμάτας κάνει αγώνα για την αντιμετώπιση της παρανομίας, αλλά είναι ευνόητο πως δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνος του, γιατί δε διαθέτει τους κατάλληλους μηχανισμούς. Ως προς τα μέτρα, από πλευράς Δήμου, έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες διοικητικής αποβολής για τους αθίγγανους που είναι εγκατεστημένοι σε δημοτικούς χώρους και έχουν καταλάβει πρανή και πεζοδρόμια και περιμένουμε την απόφαση των δικαστηρίων, εδώ και μήνες. Έχουμε κάνει μέχρι σήμερα δεκαέξι (16) προσφυγές για διοικητική αποβολή και ετοιμαζόμαστε να κάνουμε τα ίδια και για τους άλλους. Περιμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου για εκκένωση του χώρου. Από το δημοτικό χώρο θα αποβληθούν οι τσιγγάνοι. Αυτό είναι βέβαιο και δεν είναι υπόσχεση. Ο Δήμος Καλαμάτας είναι έκθετος. Έχει δώσει με ανταλλαγές οικόπεδα στα οποία σήμερα κατοικούν αθίγγανοι. Περιμένουμε την απόφαση των δικαστηρίων για να δράσουμε».
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
, Πηγή  : εφημερίδα  "Θάρρος" Καλαμάτας  2012


***  Θ. Μαργαρίτης         :
Image* * «Ενωμένοι για την επαναδιαπραγμάτευση»
~
«Η χώρα δίνει μια πολύ μεγάλη μάχη για να παραμείνει στο ευρώ» τόνισε χθες, από την Καλαμάτα, ο Θεόδωρος Μαργαρίτης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της «Δημοκρατικής Αριστεράς».
Ο κ. Μαργαρίτης είχε συνάντηση με στελέχη της ΔΗΜΑΡ στη Μεσσηνία, ενώ το βράδυ μίλησε σε συγκέντρωση μελών του κόμματος. Νωρίτερα, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας ανέλυσε τις θέσεις της ΔΗΜΑΡ και την πολιτική κατάσταση.
~
Μεγάλη μάχη
Σύμφωνα με τον κ. Μαργαρίτη, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και για τη χώρα μας και για την Ευρωζώνη: «Η χώρα δίνει μια μεγάλη μάχη για την παραμονή στο ευρώ. Όποιος υποτιμά αυτή τη μάχη, είτε δεν αναγνωρίζει τις μεγάλες δυσκολίες είτε απλώς κοροϊδεύει τους πολίτες. Η ΔΗΜΑΡ αγωνίζεται για να υπάρξουν, όσο το δυνατόν γίνεται, λιγότερο επώδυνα μέτρα, για δίκαιες επιλογές που δε θα πλήττουν τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα.
Το μέλλον της χώρας δεν μπορεί να είναι ούτε τα σενάρια χρεοκοπίας, ούτε η απειλή χρεοκοπίας, ούτε η επιστροφή στη δραχμή, ούτε, βέβαια, η λαϊκίστική δημαγωγία, που χαϊδεύει ακόμα και τα αυτιά των φοροφυγάδων.
Το μέλλον της χώρας είναι η πολιτική σταθερότητα, η ευρωπαϊκή πορεία, τα μέτρα ανάπτυξης, η σταδιακή απαγκίστρωση από τους επαχθείς όρους του μνημονίου και, κυρίως, η συμπαράταξη του λαού και των πολιτικών δυνάμεων για ένα σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας».
~ Καταστροφή η έξοδος
Συνεχίζοντας ο κ. Μαργαρίτης χαρακτήρισε καταστροφική την έξοδο της χώρας μας από το ευρώ, κάνοντας λόγο για δραματικές συνέπειες. Μάλιστα, είπε πως, αν το 2012 οικονομικά μάς φαίνεται άσχημο, στην περίπτωση που χρεοκοπήσουμε θα μας φαίνεται συμπαθητικό. Κατά τον ίδιο, είναι πολύ σημαντικό το μήνυμα που έδωσε ο λαός στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, υποστηρίζοντας πως οι εντολές που έστειλε είναι δύο: παραμονή στο ευρώ και επαναδιαπραγμάτευση Μνημονίου.
Παρατήρησε ακόμη ότι η ΔΗΜΑΡ στήριξε την κυβέρνηση και μέλημά της είναι να στηριχθεί η κυβερνητική συνοχή. Αυτό, όμως, όπως διευκρίνισε, δε σημαίνει ότι έχουν δώσει στην κυβέρνηση λευκή επιταγή.
Αναφερόμενος στα μέτρα, είπε πως πρέπει να είναι δίκαια και αποκάλυψε ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλης, θα ζητήσει, πριν κατατεθούν στη Βουλή, να προηγηθούν δύο μεγάλες συζητήσεις που θα αφορούν στα ζητήματα ανάπτυξης και τα μεγάλα φορολογικά θέματα.
Καταλήγοντας ο κ. Μαργαρίτης είπε ότι πρέπει να υπάρξει κοινό μήνυμα προς την Ευρώπη, τόσο από τις πολιτικές δυνάμεις όσο και από το λαό, για να επιτευχθεί η επαναδιαπραγμάτευση.
Της Βίκυς Βετουλάκη


***  Μυρτώ Καμβυσίδη         :
Image* «Το τραγούδι είναι η υπέρ-τατη έκφραση της ψυχής»Η Μυρτώ Καμβυσίδη είναι το μικρότερο από τα τέσσερα παιδιά της οικογένειας. Το αξιοσημείωτο, όμως, είναι ότι τρία από
τα αδέλφια κατάφεραν να φτάσουν πολύ ψηλά σε επίπεδο μουσικής. Ο Παναγιώτης (τούμπα) και η Ελένη (κρουστά) έχουν ήδη δώσει δεκάδες συναυλίες σε Ελλάδα, αλλά και εξωτερικό. Αυτή τη φορά, ωστόσο, έφτασε η ώρα της Μυρτούς, που απόψε θα τραγουδήσει μαζί με τον Πασχάλη στην Καλαμάτα.
-Τέσσερα αδέλφια, εκ των οποίων τα τρία ταγμένα στη μουσική. Είστε μια μικρή μπάντα στο σπίτι;
Ακριβώς. Έχουμε δεχτεί ουκ ολίγες φορές τις προτροπές φίλων μουσικών να φτιάξουμε ένα σχήμα οικογενειακό. Άλλωστε, μια ζωή παίζουμε μαζί... Μεγαλώσαμε ο ένας απολαμβάνοντας τις μελωδίες του άλλου. Αυτό το διαπιστώνει εύκολα όποιος περάσει από το σπίτι μας, όπου κυριαρχεί η μουσική... και φυσικά η γειτονιά μας το έχει εμπεδώσει...
-Πώς και πότε ξεκίνησες να τραγουδάς;
Χμμ… νομίζω πρώτα τραγούδησα κι έπειτα μίλησα! Αλλά η πόλη μας είναι ευλογημένη, από την άποψη ότι υπήρχαν οι υποδομές για να ξεκινήσουμε σωστά τα πρώτα μας βήματα. Έτσι γράφτηκα στη Φιλαρμονική και στο Ωδείο, πιάνο, βιολί, κόρνο, χορωδίες και θεωρητικά.
Θυμάμαι ακόμα πόσο δύσκολο ήταν να μας δεχτεί το Ωδείο σε τόσο μικρή ηλικία... Όταν καθόμουν να παίξω πιάνο, είτε δεν έφταναν τα χέρια μου είτε δεν έφταναν τα πόδια μου... Μάλιστα, την πρώτη φορά που έδωσα εξετάσεις είχα παίξει όρθια!
-Μέχρι σήμερα τι έχεις κάνει;
Η ζωή του μουσικού είναι πραγματικά πολύ δύσκολη κι ο ανταγωνισμός πολύ έντονος. Έφηβη ούσα με έπιασε μία αντίδραση με τη μουσική... ότι όλα μου τα αδέρφια ήταν μουσικοί, οπότε έπρεπε να κάνω κάτι διαφορετικό, να χαράξω δική μου πορεία. Η μουσική, όμως, είναι η πρώτη μου φύση κι όσο κι αν θέλει κάποιος να απαρνηθεί τη φύση του, εκείνη επιστρέφει ακόμα πιο δυναμικά. Αυτό έπαθα κι εγώ, για κάποια χρόνια είχα σταματήσει να ασχολούμαι, τουλάχιστον σε επαγγελματικό επίπεδο, με το τραγούδι και είχα αφιερωθεί στο πανεπιστήμιό μου, στις κοινωνικοπολιτικές μου ανησυχίες, στη φιλοσοφία, στο θέατρο, στις τέχνες... Κι αφού η μουσική περίμενε υπομονετικά να κάνω την περιήγησή μου, ήρθε και ωρίμασε μέσα μου περισσότερο από ποτέ. Σήμερα δεν τραγουδάω γιατί απλώς αυτό ξέρω να κάνω. Η μουσική και, κυρίως, το τραγούδι είναι η υπέρτατη έκφραση της ψυχής μας, των ανησυχιών μας, των οραμάτων μας. Σήμερα θα μπορούσα να πω ότι βλέπω τη μουσική με άλλα μάτια… κι ότι τραγουδάω για να επικοινωνήσω τις ιδέες μου.
Με ακολουθούν ακόμα τα λόγια του Χατζιδάκι, κατά τον οποίο δε φτάνει να είναι κανείς μουσικός, πρέπει να σπουδάζει και κάτι άλλο, να ολοκληρώνεται, για να μπορεί η μουσική να αγγίξει την πιο υψηλή της έκφραση.
-Είσαι μέλος και σε μπάντες. Μίλησέ μας για αυτό…
Η μία αγγίζει πολλά είδη μουσικής, αλλά είναι κυρίως έντεχνη, με εμπνευστή τον Δαμιανό Πάντα, έναν από τους λίγους Έλληνες μουσικοσυνθέτες που γράφουν κοινωνικοπολιτικό τραγούδι αυτή τη στιγμή. Έχουμε ανεβάσει στο youtube ήδη τα εξής: Ανυπότακτος, Βραχνάς, ο Λόρδος Είρων, Παγίδες, σε στίχους Αντώνη Παπακωνσταντινίδη, Αντώνη Μποσκοΐτη και Βασιλικής Β. και ερμηνεία της υποφαινόμενης. Ο συνδυασμός σκληρού πολιτικού στίχου και επαναστατικής μουσικής σύνθεσης σπάει κόκαλα και είναι η υπέρτατη έκφραση που όλοι οι μουσικοσυνθέτες και συντελεστές αντιστοίχως πρέπει να υιοθετήσουν. Για μένα είναι συνεργασία ζωής.
Η δεύτερη, την οποία έχουμε παρουσιάσει και στο Καλλιτεχνικό Στέκι στην Καλαμάτα, είναι ο «Πάπυρος του Fackelmann», με πρωτογενές υλικό από τον ερευνητή και μέγα δάσκαλο Γιώργο Λυκούρα. Ο κ. Λυκούρας, μέσα από τις έρευνές του, αναμειγνύει τους αρχαιοελληνικούς και παραδοσιακούς μουσικούς δρόμους. Έχουμε πραγματοποιήσει εμφανίσεις σε πολλά φιλοσοφικά συνέδρια σε Ελλάδα και Κύπρο, ενώ προσφάτως εμφανιστήκαμε και στο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας στην Αρχαία Ολυμπία. Επίσης, είχαμε την ιδιαίτερη τιμή να παίξουμε μέσα στο Μουσείο Ακρόπολης με φόντο τον Παρθενώνα, με αφορμή την επέτειο για τα τρία χρόνια λειτουργίας του.
Επιπροσθέτως, του ζητήθηκε από το Πανεπιστήμιο Ηarvard να ενδύσει μουσικά τις σειρήνες στην Οδύσσεια του Ομήρου. Η συγκίνηση, όταν τραγουδάμε το πρωτότυπο αρχαιοελληνικό κείμενο, είναι μέγιστη, η ηχογράφηση δε, την οποία και κράτησε το πανεπιστήμιο, υπάρχει στο youtube.
Επιπλέον, στην πόλη μας συνεργάζομαι με παλιούς μου συμμαθητές από το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας. Το σχήμα μας λέγεται No Project κι όταν βρισκόμαστε παίζουμε σε διάφορα στέκια της Καλαμάτας σε ύφος Rock, Jazz, Funky.
-Έχεις τελειώσει δημοσιογραφία στο Πάντειο. Πόσο δύσκολο είναι να βρεις δουλειά σε αυτό το χώρο;
Αρκετά. Τα πρώτα δύο χρόνια συνεργάστηκα με το site της Έλλης Στάη, από το οποίο έμεινα ικανοποιημένη, όχι σε επίπεδο οικονομικών απολαβών, αλλά επειδή ασχολήθηκα με όλα τα κοινωνικοπολιτικά και διεθνή θέματα που με απασχολούσαν έντονα. Επίσης, ήμουν υπεύθυνη για τα πολιτιστικά ως κριτικός τέχνης. Άλλωστε, εκεί έχω εντρυφήσει μέσω του Παντείου.
-Σήμερα θα εμφανιστείς με τον Πασχάλη. Πώς προέκυψε αυτό;
Ο Πασχάλης είναι μια ξεχωριστή σελίδα στο ελληνικό και μοντέρνο τραγούδι. Η συνεργασία επετεύχθη μέσω του Μάνου Κιτσικόπουλου, βιρτουόζου πιανίστα από τους λίγους. Ο Μάνος είναι υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση, σπουδάζει στη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής του Λονδίνου και είναι συνεργάτης του Πασχάλη, καθώς κι άλλων διασήμων.
-Τι θα έλεγες σε έναν Καλαματιανό για το σημερινό live;
Θα έλεγα ότι πρόκειται για μια ξεχωριστή βραδιά. Τα τραγούδια και η φωνή του Πασχάλη, αναλλοίωτα στο χρόνο, σε συνδυασμό με τον πολύ όμορφο χώρο του Yachting, θα αποτελέσουν τα συστατικά για μια πολύ όμορφη και ατμοσφαιρική βραδιά! Ελάτε να σιγοτραγουδήσετε μαζί μας...


***  Με πανσέληνο         :
 Image
* «Οιδίπους Τύραννος» στην Αρχαία Μεσσήνη
Την τραγωδία του Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος», που παρουσιάστηκε στη διάρκεια του καλοκαιριού και στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι βρεθούν την Παρασκευή 31 Αυγούστου στην Αρχαία Μεσσήνη. Για την παράσταση, σε μετάφραση Μίνου Βολανάκη και σκηνοθεσία του Λιθουανού Τσέζαρις Γκραουζίνις, μίλησαν χθες σε συνέντευξη Τύπου οι διοργανωτές της εκδήλωσης, αλλά και ο ηθοποιός Αιμίλιος Χειλάκης, εκ των πρωταγωνιστών.
Ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος ευχαρίστησε το Σωματείο «Διάζωμα» και τον πρόεδρό του, Σταύρο Μπένο, το διευθυντή του αναστηλωτικού προγράμματος της Αρχαίας Μεσσήνης Πέτρο Θέμελη, το Φεστιβάλ Αθηνών και το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, που συνέβαλαν στη διοργάνωση, και έκανε λόγο για μια υπέροχη παράσταση σε ένα μαγευτικό χώρο, υπό το φως της πανσελήνου.
~
ε μια εποχή κρίσης του αξιακού μας συστήματος, η γνώση, η τέχνη, ο πολιτισμός είναι αυτά που μας δείχνουν το δρόμο, την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσουμε. Γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντική αυτή η εκδήλωση» πρόσθεσε ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς, ενώ ευχαρίστησε τον Πέτρο Θέμελη που άνοιξε τις πόρτες της αρχαίας πόλης στον κόσμο και συνεχάρη το «Διάζωμα» για την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων.
«Για το “Διάζωμα” η Αρχαία Μεσσήνη είναι το καλύτερο εργαστήρι συνάντησης των δημιουργών με τα μνημεία του αρχαίου κόσμου. Στο θέμα αυτό, έχει μεγαλύτερες αρετές ακόμη και από την Επίδαυρο, γιατί η Επίδαυρος είναι σπουδαία και μεγάλη, αλλά είναι μονοθεματική ως προς το κομμάτι το μνημειακό και το καλλιτεχνικό. Η Αρχαία Μεσσήνη, να με θυμηθείτε, θα ξεδιπλώνει σιγά σιγά την αγκαλιά της σ’ όλη την παγκόσμια σύγχρονη δημιουργία, σε όλες τις μορφές της τέχνης» σημείωσε ο Σταύρος Μπένος.
Ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου «Αρχαία Μεσσήνη», Γιώργος Δαβίλλας, τόνισε ότι η Αρχαία Μεσσήνη έχει όλα τα στοιχεία και τις δυνατότητες που απαιτούνται για να εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά κέντρα της χώρας. «Ευθύνη όλων μας όχι μόνο των θεσμικών, αλλά και του λαού της Μεσσηνίας, είναι να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια για να γίνει πραγματικότητα» σχολίασε. Πρόσθεσε ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για την εύκολη πρόσβαση των επισκεπτών στο χώρο της εκδήλωσης, ενώ ετοιμάζεται και μεγάλο πάρκινγκ κοντά στο Μουσείο.
Ο Αιμίλιος Χειλάκης, ιδρυτικό μέλος και του «Διαζώματος», στην παράσταση όπου πρωταγωνιστεί μαζί με τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, έχει το ρόλο του Οιδίποδα: «Το θέατρο ήταν το μεγαλύτερο εργαλείο που είχε η αθηναϊκή δημοκρατία για να πει ότι τα βάσανα των βασιλέων λέγονται μπροστά στο λαό. Αυτό συμβαίνει με τον Οιδίποδα. Μπροστά στο λαό, οι εξουσιαστές του έχουν την αξιοπρέπεια να είναι παρόντες και με το πρόβλημά τους, αλλά και με τη δύναμή τους».
Στην παράσταση παίρνουν μέρος 11 άνδρες ηθοποιοί, τρεις υποκριτές και 8 στο χορό, ενώ κάνοντας αναφορά στο Θηβαίο στρατηγό Επαμεινώνδα που ίδρυσε την Αρχαία Μεσσήνη, ο Αιμίλιος Χειλάκης σχολίασε ότι ο ίδιος θα έρθει εδώ να υποδυθεί έναν άλλον Θηβαίο, τον Οιδίποδα, και να μιλήσει «για τη δύναμη που πρέπει να έχουμε ως αξιοπρεπείς άνθρωποι».
Η τιμή εισιτηρίου της παράστασης είναι 15 ευρώ. Η προπώληση έχει ξεκινήσει στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας και στο ΚΕΠ του Δήμου Μεσσήνης.
~ έδια για το Αρχαίο Θέατρο
Εν τω μεταξύ, όπως ανέφερε χθες ο κ. Μπένος, έχει ήδη αρχίσει ο σχεδιασμός για το Θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης που αναστηλώνεται. Το «Διάζωμα» θα αναλάβει πρωτοβουλίες από Σεπτέμβρη, σε συνεργασία με το Δήμο Μεσσήνης, τον καθηγητή κ. Θέμελη, την Περιφέρεια και το ΥΠ.ΠΟ., καθώς του χρόνου αναμένεται ότι το Θέατρο θα είναι έτοιμο. «Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι αιτήματα, μέσω του “Διαζώματος”, εκδηλώνονται ήδη για εμφανίσεις στη Μεσσήνη. Όλα αυτά, όμως, πρέπει να γίνουν με έναν τρόπο συγκροτημένο, και από άποψη υποδομών και οργάνωσης, αλλά και να υπάρχει ένα ιδεολογικό στίγμα σε αυτά που θα συμβούν» κατέληξε ο κ. Μπένος.  τηςΜαρίας Νίκα


 ***  ΠΡΙΝ 94 χρόνια
ΤΟ θέρος αφήνει τους τελευταίους αυτού αποχαιρετισμούς. Ζέστη την ημέρα αρκετά ισχυρά. Την νύχτα όμως κάμνει ελαφρόν ψύχος και δια τούτο παρατηρείται αραίωσις των κέντρων κατά τας μεσονυκτίους ώρας. Και έτσι αληθεύει η παροιμία «Από Μάρτιο πουκάμισο και απ’ Αύγουστο σεγούνα».  -ΕΝΑΣ κύριος ωδύρετο, διότι επλήρωσε 80 φράγκα δι’ εν ζεύγος υποδημάτων τα οποία δεν του διετηρήθησαν ούτε μίαν εβδομάδαν.
-Η ντομάτα και πάλιν ήρχισε να εξαφανίζεται. Τυρός δεν υπάρχει πουθενά ακούομεν να λέγεται από τους ενδιαφερομένους. Και εν τούτοις τρώγη ο περισσότερος κόσμος. Πώς συμβαίνει αυτό; Μια γενική έρευνα νομίζομεν ότι θα το εξηγήση. Θα τον εύρη σκεπασμένον με τα μαύρα πτερά της αισχροκερδείας, η οποία πετάη όταν νομίζη ότι ικανοποιείται.
-Ο μαθητικός κόσμος εις ζωηράν συγκίνησιν, διότι μετ’ ολίγας ημέρας άρχονται τα μαθήματα.
-ΟΙ οινοσκόποι με την πρόωρον φυγήν των χελιδονίων προοιωνίζονται βαρυχειμωνιάν και πρώιμον.

***Με το «Θάρρος» της γνώμης
Εγκλωβισμένη στο κέντρο…
Στο κέντρο της Καλαμάτας, στην περιοχή της κεντρικής μας πλατείας, βρέθηκα χθες το πρωί.
Και σκέφθηκα: ευτυχώς που η ζωή μου κινείται στο Ιστορικό Κέντρο της πόλης μου!
Στο βόρειο μέρος της πλατείας βρισκόμουν, προσπαθώντας να σπάσω τον κλοιό των έργων και να βρεθώ στη Σιδηροδρομικού Σταθμού. Πήγα, τελικά, από Νέδοντος αριστερά και έτσι βρέθηκα στον προορισμό μου. Εννοείται περπατώντας, γιατί σίγουρα θα παρανομούσα αν οδηγούσα αυτοκίνητο.
πορώ με όσους αδυνατούν να αποχωριστούν το τιμόνι τους. Πώς τα βγάζουν πέρα οι άνθρωποι χωρίς να τρελαίνονται;
Από την άλλη πλευρά, σχημάτισα την εντύπωση ότι η πλατεία έχει ακόμη πολλή δουλειά μέχρι την ολοκλήρωση του έργου.
Να ελπίσουμε ότι η ταλαιπωρία και τα χρήματα, μαζί με τη θυσία αρκετών επαγγελματιών της περιοχής, θα αξίζουν τον κόπο.
Να ελπίσουμε πως με την ολοκλήρωση του έργου δε θα σκεφθούμε «Φάλτσο η πορεία»…
Παρά τις, χωρίς ενδοιασμούς, επικρίσεις για το σχέδιο του έργου, σίγουρα οι περισσότεροι ευχόμαστε να αποδειχθεί πως κάναμε λάθος. Γιατί χρειαζόμαστε τα σακιά των ονείρων μας. Έστω κι αν είναι φουσκωμένα με αέρα…
Πολύτιμα αυτά τα σακιά, έστω και άδεια, μπροστά στο κενό του:
Φάλτσο η πορεία…   Α.

***  Στα ίσια

Ο πολίτης που δε θα γίνει ποτέ καλύτερος…

Της Βίκυς Βετουλάκη
Τη Δευτέρα, στη Μεσσηνία, εκδηλώθηκαν έξι πυρκαγιές μέσα σε ελάχιστες ώρες. Οι δύο, μάλιστα, από αυτές στη μία τα ξημερώματα! Η πρώτη στην περιοχή «Πηγαδιώτικο γεφύρι» στις Γαϊτσές Μάνης και η δεύτερη στη Μεταμόρφωση Πυλίας.
Στη Μεταμόρφωση Πυλίας κάθε χρόνο εκδηλώνονται πυρκαγιές σε συγκεκριμένες περιοχές κι ενώ πολλοί έχουν μιλήσει για εμπρησμό, επαναλαμβάνονται τα ίδια. Δεν ξέρουμε ποια είναι σε κάθε περίπτωση τα ακριβή αίτια που οδηγούν κάποιον σε μια τέτοια ενέργεια, αλλά δεν είναι δυνατόν κάθε χρόνο να καίγεται η ίδια περιοχή. Δεν είναι δυνατόν, χρόνια τώρα, να καταγράφονται πυρκαγιές στην ίδια περιοχή, την ίδια περίοδο… Δεν είναι δυνατόν κάποιοι να μην ξέρουν, να μην έχουν δει τι γίνεται.
Σε συζήτηση προχθές, στην οποία συμμετείχε και ένας πυροσβέστης, ρωτήθηκε για την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε ζητήματα πυρκαγιών. Μάλιστα, κάποιοι έλεγαν- με τη βεβαιότητα ότι θα τύχουν καταφατικής απάντησης από την πλευρά του- ότι τα τελευταία χρόνια ο κόσμος είναι πολύ πιο ευαισθητοποιημένος στα ζητήματα αυτά και, κυρίως, οι κάτοικοι της υπαίθρου.
Η απάντησή του, όμως, μόνο καταφατική δεν ήταν… καθώς ανέφερε πως οι πολίτες εξακολουθούν να είναι αδιάφοροι. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «μπορεί να βλέπεις ολόκληρο χωριό να είναι έξω από τα σπίτια, στην άκρη του χωριού και να… κοιτάει/χαζεύει τη φωτιά στο διπλανό λόφο. Κανείς δε ρωτάει, όμως, “μπορώ να βοηθήσω σε κάτι, μπορώ να κάνω κάτι”… Κανείς. Μόνο αν δουν τη φωτιά να πλησιάζει στο κτήμα τους, στο σπίτι τους, αρχίζουν να τρέχουν και να… βρίζουν την Πυροσβεστική που δεν κάνει κάτι. Υπάρχουν, βέβαια, και εξαιρέσεις. Άνθρωποι που μας έχουν βοηθήσει πολύ, αλλά, δυστυχώς, είναι λίγοι…»!
Μάλιστα, ο πυροσβέστης περιέγραψε περιστατικά που έχει βιώσει… Ακόμα και ολόκληρες κοινωνίες «κρύβουν», μη μιλώντας και κοιτώντας ο «καθένας τη δουλίτσα του», εμπρηστές που έχουν προκαλέσει μεγάλες καταστροφές.
Αυτός ο πολίτης, λοιπόν, όχι μόνο δεν είναι ωφέλιμος, αλλά είναι και καταστροφικός- ακόμη και για τον ίδιο του τον εαυτό. Μόνο που το στενό του μυαλό δε θα τον αφήσει ποτέ να το καταλάβει. Ούτε θα τον αφήσει ποτέ να γίνει καλύτερος…
 
***


**** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ  2012 :
~**  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2012/08/4-5-2012.html  , Σαββατοκύριακο 4 και 5 Αυγούστου 2012 πάλι μαζί στο αγιάζι της ενημέρωσης .-
~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2012/08/05-2012.html , Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Μεσσηνιακά και Άλλα Κυριακή 05 Αυγούστου 2012.-
~**  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2012/08/06-2012.html , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα Δευτέρα 06 Αυγούστου 2012 στο αγιάζι της ενημέρωσης.-
~**  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/08/07-2012.html  , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα Τρίτη 07 Αυγούστου 2012 στο αγιάζι της ενημέρωσης .-
~** http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2012/08/07-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 07 Αυγούστου 2012 .-
~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/08/08-2012.html , Μεσσηνιακά και Άλλα στην ενημέρωση Τετάρτη 08 Αυγούστου 2012.
~** http://snsarfara.blogspot.gr/2012/08/09-2012.html , Μεσσηνιακά και Άλλα στην ενημέρωση Πέμπτη 09 Αυγούστου 2012 .
~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2012/08/10-2012.html , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα Παρασκευή  10 Aυγούστου 2012 στο αγιάζι της ενημέρωσης.-
~**  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2012/08/11-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 11 Αυγούστου 2012 .-
~** http://snsstamoskal.blogspot.gr/2012/08/11-12-2012.html , ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 11 ΚΑΙ 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012 ,  Στο αγιάζι της ενημέρωσης !!!! .-
~** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2012/08/12-2012.html , Στο αγιάζι της Κυριακάτικης ενημέρωσης 12 Αυγούστου 2012 ,-
~**  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/08/blog-post.html  , Σοφά Λόγια από Σοφούς Ανθρώπους …και Άγιο Όρος  ,Κυριακή 12 Αυγούστου 2012 .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/08/13-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012 , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα ..... Ζήσε την Ελλάδα ...... Αγοράζω Ελληνικά προϊόντα ...Στηρίζω την Ελληνική Οικονομία ..
~**  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/08/13-2012.html , Διαλέγουμε και σας τα γράφουμε Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012 .-
~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2012/08/14-2012.html , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα Τρίτη 14 Αυγούστου 2012 στο αγιάζι της ενημέρωσης .-
~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/08/14-2012.html  ., Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Μεσσηνιακά και Άλλα Τρίτη 14 Αυγούστου 2012 .-
~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2012/08/14-2012.html  , Παραμονή της Παναγίας Πάσχα του καλοκαιριού Τρίτη 14 Αυγούστου 2012 .-
~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2012/08/15-2012.html , Το Πάσχα του καλοκαιριού 15 Αυγούστου 2012 Κοίμηση Θεοτλοκου.-
~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2012/08/16-2012.html , Διαλέγουμε και σας τα γράφουμε Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012.-
 ~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/08/16-2012.html , Διαλέγουμε και σας Γράφουμε Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012.-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/08/16-2012.html , Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Μεσσηνιακά και Άλλα Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012.-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2012/08/17-2012.html , Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/08/18-2012.html , Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης Σάββατο 18 Αυγούστου 2012 .-
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/08/18-2012.html , Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης Σάββατο 18 Αυγούστου 2012
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/08/19-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 19 Αυγούστου 2012 : ΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΜΕ ΕΛΛΑΔΑ !! .-
~**  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/08/20-2012.html , Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012 .-
~**  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2012/08/21-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 21 Αυγούστου 2012 .-
  ~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2012/08/22-2012.html , Μεσσηνιακά και Άλλα στην ενημέρωση Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012 .-
~**  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/08/23-2012.html  , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012 στο αγιάζι της ενημέρωσης .-
~**

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου