Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Όμορφα καΙ Ωραία Νέα Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Όμορφα  καί  Ωραία  Νέα  Σάββατο 10  Αυγούστου 2013  :



***  Το γκρέιπφρουτ κάνει παρενέργειες με 85 φάρμακα!!!
Το γκρέιπφρουτ κάνει παρενέργειες με 85 φάρμακα!!!
Καναδοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι μπορεί να υπάρξουν σοβαρές παρενέργειες, ακόμα και απειλητικές για τη ζωή, όταν κάποιος καταναλώνει γκρέιπφρουτ (grapefruit) μαζί με ορισμένα φάρμακα. Το γκρέιπφρουτ μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες όχι μόνο όταν καταναλώνεται την ίδια ώρα με το φάρμακο αλλά και σε διαφορετική στιγμή. Οι παρενέργειες δεν αφορούν βέβαια όλα τα φάρμακα. Αλλά οι ερευνητές εντόπισαν 85 φάρμακα που αλληλεπιδρούν με το γκρειπφρουτ, αριθμός καθόλου ευκαταφρόνητος.
Για τους ειδικούς, όσοι παίρνουν φάρμακα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό και τον φαρμακοποιό τους πριν καταναλώσουν γκρέιπφρουτ – ειδάλλως, καλύτερα να το αποφύγουν.
Η αλληλεπίδραση του γκρέιπφρουτ με τα φάρμακα είναι ανησυχητική διότι όχι μόνο οι ασθενείς, αλλά και πολλοί γιατροί δεν γνωρίζουν για αυτόν τον κίνδυνο. Επιπλέον, όχι μόνο το γκρειπφρουτ αλλά και άλλα εσπεριδοειδή μπορεί να επηρεάζουν σημαντικά την ενέργεια των φαρμάκων όπως για παράδειγμα τα πορτοκάλια πορτοκάλια Σεβίλλης. Τέλος πολλά είναι τα διάφορα βότανα που επιδρούν σε φάρμακα.
Ποια φάρμακα επηρεάζει το γκρέιπφρουτ
Είναι γνωστό εδώ και δύο δεκαετίες ότι το γκρέιπφρουτ μπορεί να επηρεάσει ορισμένα φάρμακα, αλλά τώρα ο αριθμός αυτών των φαρμάκων αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό. Μεταξύ αυτών των φαρμάκων είναι ορισμένες στατίνες οι οποίες ρίχνουν τη χοληστερόλη (χοληστερίνη), αντιβιοτικά, αντικαταθλιπτικά, αγχολυτικά, αντισταμινικά, φάρμακα για τον καρκίνο, την υπέρταση, το AIDS, φάρμακα για λοίμωξη, τις ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού, καθώς και φάρμακα που χορηγούνται σε όσους έχουν κάνει μεταμόσχευση.
Το γκρέιπφρουτ συνήθως αυξάνει την δράση των φαρμάκων με ορατό τον κίνδυνο να παρουσιάσουν οι ασθενείς αντιδράσεις υπερδοσολογίας, οι οποίες μπορεί να είναι πολύ σοβαρές, καθώς κυμαίνονται από γαστρεντερική αιμορραγία και αναπνευστική ανεπάρκεια έως οξεία νεφρική ανεπάρκεια και αιφνίδιο θάνατο.
Σοβαρές παρενέργειες έχουν παρατηρηθεί σε 43 από τα εν λόγω φάρμακα – με τα υπόλοιπα είναι ήπιες. Ο αριθμός αυτός είναι πολλαπλάσιος από τον αντίστοιχο του 2008 – ήταν μόλις 17 – και αποδίδεται στο ότι συνεχώς εγκρίνονται για διάθεση νέου τύπου φάρμακα.
Οι ερευνητές από το Ίδρυμα Έρευνας της Υγείας Lawson, στο Λονδίνο του Οντάριο, εξηγούν πως αυτό σημαίνει πως κάθε χρόνο προστίθενται κατά μέσον όρο 6 φάρμακα στον κατάλογο εκείνων για τα οποία υπάρχου αντενδείξεις να λαμβάνονται μαζί με γκρειπφρουτ. Το χειρότερο – λένε – είναι πως η αλληλεπίδραση μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και αν ο ασθενής κατανάλωσε το γκρέιπφρουτ πολλές ώρες πριν πάρει το φάρμακο. Στην πραγματικότητα, μία μέτρια ποσότητα γκρέιπφρουτ (λ.χ. ένα ποτήρι) μπορεί να επηρεάσει ακόμα και φάρμακα που λαμβάνονται μία φορά την ημέρα, εάν καταναλωθεί οποιαδήποτε στιγμή στο μεσοδιάστημα μεταξύ δύο δόσεων!
Η συστηματική κατανάλωση του γκρειπφρουτ, εξάλλου, μπορεί να επιτείνει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα. Εάν λ.χ. ένας άνθρωπος παίρνει σιμβαστατίνη (μια στατίνη) για να ρίξει την χοληστερίνη του και επί 3 μέρες πίνει μία φορά την ημέρα ένα ποτήρι των 200 ml χυμό γκρέιπφρουτ, «θα παρουσιάσει αύξηση της συγκέντρωσης της στατίνης στο αίμα του κατά 330% σε σύγκριση με εκείνην που θα είχε εάν έπινε νερό», σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.
Πιο συγκεκριμένα, το γκρέιπφρουτ επηρεάζει τα εξής φάρμακα:
Στατίνες. Είναι τα φάρμακα της χοληστερίνης. Το γκρέιπφρουτ αντενδείκνυται εντελώς σε όσους παίρνουν σιμβαστατίνη, ατορβαστατίνη και ορισμένες άλλες στατίνες.
Αναστολείς διαύλων ασβεστίου. Χορηγούνται για την υπέρταση και την στεφανιαία νόσο. Το γκρέιπφρουτ μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ορισμένων από αυτά, εάν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες. Ο κίνδυνος αυτός έχει παρατηρηθεί με την αμλοδιπίνη, την φελοδιπίνη, την ισραδιπίνη, την λασιδιπίνη, λερκανιδιπίνη, νιρκαρδιπίνη, την νιφεδιπίνη, την νιμοδιπίνη και την βεραπαμίλη.
Ανοσοκατασταλτικά. Χορηγούνται κυρίως σε ασθενείς που έχουν κάνει μεταμόσχευση. Η κυκλοσπορίνη, το sirolimus και το tacrolimus μπορεί να επηρεαστούν από το γκρέιπφρουτ.
Κυτταροστατικά. Είναι φάρμακα που χορηγούνται για την θεραπεία του καρκίνου.
Αντιυπερτασικά. Το φάρμακο αλισκιρένη είναι γνωστό ότι δεν πρέπει να λαμβάνεται μαζί με γκρειπφρουτ.
Για τη νόσο του Crohn. Όποιος παίρνει το φάρμακο βουδεσονίδη δεν πρέπει να πίνει ή να τρώει γκρέιπφρουτ.
Γκρέιπφρουτ, φουρανοκουμαρίνες και δοσολογία
Οι παρενεργειες οφείλεται σε μία ομάδα χημικών ουσιών που εκ φύσεως υπάρχουν στο γκρέιπφρουτ. Οι ουσίες αυτές λέγονται φουρανοκουμαρίνες και προκαλούν μη αναστρέψιμη αναστολή στο ένζυμο CYP3A4, το οποίο είναι απαραίτητο για τον μεταβολισμό των φαρμάκων (εξουδετερώνει τις επιδράσεις του 50% όλων των φαρμάκων).
Τα φάρμακα που αλληλεπιδρούν με αυτές τις χημικές ουσίες έχουν τρία χαρακτηριστικά, σημειώνουν οι ερευνητές στην ανάλυσή τους. Λαμβάνονται από το στόμα, έχουν πολύ χαμηλή έως μέση βιοδιαθεσιμότητα και μεταβολίζονται στην γαστρεντερική οδό από το CYP3A4 – βιοδιαθεσιμότητα είναι το ποσοστό της δόσης του φαρμάκου που λαμβάνεται από το στόμα και εισέρχεται αναλλοίωτη στο αίμα.
«Για τα φάρμακα με πολύ χαμηλή βιοδιαθεσιμότητα, η κατανάλωση έστω και μίας, μέτριας ποσότητα γκρέιπφρουτ μπορεί να είναι ανάλογη με την κατανάλωση πολλαπλών δόσεων από ένα φάρμακο», υπογραμμίζουν οι ερευνητές.
«Ένα χάπι μαζί με ένα ποτήρι χυμό γκρέιπφρουτ μπορεί να είναι σαν να πήρε ο ασθενής 5 ή 10 χάπια από το ίδιο φάρμακο με ένα ποτήρι νερό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ντέιβιντ Μπέιλι. «Μπορεί, λοιπόν, άθελά τους οι ασθενείς να πάνε από το θεραπευτικό επίπεδο των φαρμάκων στο τοξικό, μόνο και μόνο επειδή πήραν το χάπι τους με ένα ποτήρι χυμό γκρέιπφρουτ».
Στην ανάλυσή τους, ο δρ Μπέιλι και οι συνεργάτες του σημειώνουν πως το ίδιο πρόβλημα ενδέχεται να παρατηρηθεί και με άλλα εσπεριδοειδή, όπως τα πορτοκάλια Σεβίλλης που συχνά χρησιμοποιούνται σε μαρμελάδες, καθώς και τα λάιμ και ένα είδος ασιατικού φρούτου που λέγεται pomelo, διότι και αυτά περιέχουν φουρανοκουμαρίνες.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην «Επιθεώρηση της Καναδικής Ιατρικής Εταιρείας» (CMAJ).

***  Το Φαρμακείο της Φύσης
 Είναι γλύκισμα τονωτικό, πλούσιο σε βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φώσφορο, κάλλιο, μαγνήσιο, σίδηρο. Το μέλι που περιέχει επίσης έχει μεγάλη διατροφική αξία και βοηθάει στην καλή λειτουργία του οργανισμού. Η ελληνικότητα του είναι αδιαμφισβήτητη μιας και η πρώτη αναφορά που έχουμε για το παστέλι είναι από τον πατέρα της ιστορίας τον Ηρόδοτο, στο βιβλίο του με τον τίτλο ‘’Θάλεια’’ στην παράγραφο 48.
Με την ευκαιρία λοιπόν που βρέθηκε ένα βαζάκι μέλι στο ντουλάπι (με ημερομηνία λήξης τον επόμενο μήνα....) σκέφτηκα οτι θα ήταν ιδανικό για να φτιάξω παστέλια, που μπορείς να τα κρατήσεις καιρό χωρίς να χαλάσουν και σου δίνουν την ενέργεια που χρειάζεσαι σε ένα ενδιάμεσο γεύμα.. Όπως θα διαπιστώσετε είναι πολύ εύκολο στην παρασκευή του αλλά και στα υλικά του. Μπορούμε να το κάνουμε σκληρό ή μαλακό (μελάτο) σύμφωνα με τα γούστα μας.
Αν θέλετε το παστέλι να είναι πιο μαλακό προσθέστε περισσότερο μέλι και βράζοντας το μέλι περισσότερο το παστέλι γίνεται πιο σκληρό. Για πιο μαλακό απoτέλεσμα βράστε λιγότερο.
ΥΛΙΚΑ (Σκληρό παστέλι):
500 γρ μέλι
500 γρ σουσάμι με την φλούδα του (να μην είναι αποφλοιωμένο)
φλούδα από ένα μέτριο λεμόνι ή από πορτοκάλι
1 φλιτζανάκι του καφέ ανθόνερο ή καλαμποκέλαιο
( για μαλακό παστέλι απλά αυξάνουμε την αναλογία μόνο στο μέλι στα 750 γρ.)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βάζουμε το μισό σουσάμι σε αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά και το καβουρδίζουμε για περίπου 5 λεπτά. Ανακατεύουμε συνέχεια με προσοχή γιατί μπορεί πολύ εύκολα να μας καεί. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με την υπόλοιπη ποσότητα. Εάν θέλουμε μπορούμε να το καβουρδίσουμε και στον φούρνο, αλλά θέλει ακόμη μεγαλύτερη προσοχή γιατί το σουσάμι λόγω της περιεκτικότητας του σε λάδι καίγεται πολύ εύκολα κι έτσι πρεέπει να το παρακολουθούμε συνεχώς.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το μέλι με την φλούδα του λεμονιού και την τοποθετούμε στην φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία. Στην πορεία του βρασμού θα χρειαστεί να ξαφρίσουμε.Χαμηλώνουμε λίγο την φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράζει..Στη συνέχεια προσθέτουμε το καβουρδισμένο σουσάμι και ανακατεύουμε συνεχώς.
Ελέγχουμε το μείγμα μας αν είναι έτοιμο ως εξής:
α. Ρίχνουμε μια κουταλιά σε ένα μπωλάκι με νερό. Αν σχηματιστεί μια ελαστική μπαλίτσα είναι έτοιμο. Αν είναι πολύ μαλακή συνεχίζουμε το βράσιμο.
β. Ρίχνουμε 1/2 κουταλιά σε ένα πιάτο. Αν μόλις κρυώσει (το βάζουμε στο ψυγείο ή φυσάμε για να μην περιμένουμε) ξεκολλήσει εύκολα είναι έτοιμο.
Μόλις είναι έτοιμο το κατεβάζουμε από τη φωτιά και περιμένουμε λίγο να "ανεβούν" οι φυσαλλίδες πάνω. Σε ένα ταψί απλώνουμε λαδόκολλα και περιχύνουμε με το ανθόνερο. Μην ανησυχήσετε που θα δείτε το χαρτί να κολυμπά στο ανθόνερο, θα απορροφηθεί όλο από το παστέλι. Αντί για ανθόνερο μπορούμε να αλείψουμε με καλαμποκέλαιο τη λαδόκολλα. Επίσης μπορούμε να πασπαλίζουμε την επιφάνεια με καβουρδισμένο ελαφρα σουσάμι.
Αφαιρούμε τις φλούδες λεμονιού και πορτοκαλιού και αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί.
Με βρεγμένα χέρια το χτυπάμε με την παλάμη (προσοχή μη καείται σ'αυτή τη φάση) για να μην μείνουν κενά και το απλώνουμε (με ένα μικρό λαδωμένο πλάστη κύλινδρο) σε πάχος 1 εκατοστό περίπου.
Αφού κρυώσει λίγο (μετά από 10-15 λεπτά) χαράζουμε με ένα λαδωμένο μαχαίρι σε λωρίδες ή ρόμβους (σαν μπακλάβά) ή τετράγωνα. Έτσι το αφήνουμε να κρυώσει καλά εκτός ψυγείου.
Έπειτα χωρίζουμε τα κομμάτια καλά ως κάτω όπως θέλουμε και τα φυλάμε σε δροσερό μέρος (οχι ψυγείο) σε ένα αεροστεγές δοχείο για πολύ καιρό. Για να μην κολλάνε μεταξύ τους μπορούμε να βάζουμε ανάμεσα κομμάτια λαδόκολλας.
Είναι πολύ εύκολο μόνο προσοχή να μην παραβράσει και καραμελώσει.
Tips :
Μπορούμε να προσθέσουμε 2-3 κουταλιές ζάχαρη όταν αρχίζουμε το βράσιμο. Η ζάχαρη σφίγγει το παστέλι.
Αν θέλουμε βάζουμε και ξηρούς καρπούς της αρεσκείας μας όπως σησάμι λευκό, φυστίκια απλά ή αιγίνης ή σταφίδες. Το μόνο που χρειάζεται είναι να τους καβουρντίσουμε πρώτα..
Καλή επιτυχία!!!!

*** Τι μπορείς να φτιάξεις με πλαστικά μπουκάλια
   , , ,                                                              
Με αφορμή την επίσκεψή μου τελευταία σ΄ένα φίλο στην πόλη, μπήκα στην διαδικασία να ψάξω να βρω τρόπους που θα μπορούσαν να φανούνε χρήσιμα όλα αυτά τα πλαστικά μπουκάλια από εμφιαλωμένα νερά και αναψυκτικά που καταναλώνουμε καθημερινά...Η αλήθεια είναι οτι εξεπλάγην με την εφευρετικότητα μερικών ανθρώπων και με το πόσα πράγματα μπορείς να φτιάξεις με πλαστικά μπουκάλια...

Ένας λαχανόκηπος σε πλαστικά μπουκάλια!!


Καλάθι
Helloween with plastic bottles
Σερφάρετε οικολογικά...!
Σκεπή από πλαστικά μπουκάλια
Αποθηκευτικός χώρος για περιοδικά και εφημερίδες
Αυτοσχέδιο θερμοκήπιο
Θήκες για καλλυντικά και μολυβοθήκες..
Ποτιστικό
Πορτοφόλι
Πανέμορφο σπιτάκι με καλαμωτή οροφή

Κρεμαστές γλαστρούλες για εξοικονόμηση χώρου
Καρέκλα με σιδερένια βάση
Κινούμενο και ελαφρύ αποθηκάκι, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σαν θερμοκήπιο
Σκεπή από πλαστικά μπουκάλια
Βάρκα!!

Θερμοκήπιο!!
Άλλη μια βάρκα


Κρεμαστός κήπος για εξοικονόμηση χώρου
Στη Βολιβία περισσότερο από το 50% του πλυθησμού ζει κάτω από τα όρια της φτώχιας και σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης, ενώ μια γυναίκα προσπαθεί να τ'αλλάξει...Η Ingrid Vaca Diez χτίζει σπίτια στην πατρίδα της χρησιμοποώντας ως κύριο υλικό τα πλαστικά μπουκάλια και την άμμο. Μέχρι στιγμής έχει χτίσει 10 σπίτια και σκοπεύει να συνεχίσει..


Σκούπα!!
 
Γλάστρες!!
Πολύχρωμα κουβαδάκια!!
Φράχτης από πλαστικά μπουκάλια!!




ΠΟΥΦ!!

 Ας πάρουμε και μια ιδέα και από κατασκευές με τα καπάκια απ'τα πλαστικά μπουκάλια...
 


Και φυσικά αν έχεις μαζέψει πολλά πλαστικά μπουκάλια και δεν σκοπεύεις να τα επαναχρησιμοποιήσεις σε κάποια δικιά σου πατέντα ή κατασκευή, μπορείς πολύ απλά να τα ανακυκλώσεις...
Αν έχετε κι άλλες δημιουργικές ιδέες στείλτες μας να τις προσθέσουμε...

~** Είναι γλύκισμα τονωτικό, πλούσιο σε βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φώσφορο, κάλλιο, μαγνήσιο, σίδηρο. Το μέλι που περιέχει επίσης έχει μεγάλη διατροφική αξία και βοηθάει στην καλή λειτουργία του οργανισμού. Η ελληνικότητα του είναι αδιαμφισβήτητη μιας και η πρώτη αναφορά που έχουμε για το παστέλι είναι από τον πατέρα της ιστορίας τον Ηρόδοτο, στο βιβλίο του με τον τίτλο ‘’Θάλεια’’ στην παράγραφο 48.
Με την ευκαιρία λοιπόν που βρέθηκε ένα βαζάκι μέλι στο ντουλάπι (με ημερομηνία λήξης τον επόμενο μήνα....) σκέφτηκα οτι θα ήταν ιδανικό για να φτιάξω παστέλια, που μπορείς να τα κρατήσεις καιρό χωρίς να χαλάσουν και σου δίνουν την ενέργεια που χρειάζεσαι σε ένα ενδιάμεσο γεύμα.. Όπως θα διαπιστώσετε είναι πολύ εύκολο στην παρασκευή του αλλά και στα υλικά του. Μπορούμε να το κάνουμε σκληρό ή μαλακό (μελάτο) σύμφωνα με τα γούστα μας.
Αν θέλετε το παστέλι να είναι πιο μαλακό προσθέστε περισσότερο μέλι και βράζοντας το μέλι περισσότερο το παστέλι γίνεται πιο σκληρό. Για πιο μαλακό απoτέλεσμα βράστε λιγότερο.
ΥΛΙΚΑ (Σκληρό παστέλι):
500 γρ μέλι
500 γρ σουσάμι με την φλούδα του (να μην είναι αποφλοιωμένο)
φλούδα από ένα μέτριο λεμόνι ή από πορτοκάλι
1 φλιτζανάκι του καφέ ανθόνερο ή καλαμποκέλαιο
( για μαλακό παστέλι απλά αυξάνουμε την αναλογία μόνο στο μέλι στα 750 γρ.)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βάζουμε το μισό σουσάμι σε αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά και το καβουρδίζουμε για περίπου 5 λεπτά. Ανακατεύουμε συνέχεια με προσοχή γιατί μπορεί πολύ εύκολα να μας καεί. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με την υπόλοιπη ποσότητα. Εάν θέλουμε μπορούμε να το καβουρδίσουμε και στον φούρνο, αλλά θέλει ακόμη μεγαλύτερη προσοχή γιατί το σουσάμι λόγω της περιεκτικότητας του σε λάδι καίγεται πολύ εύκολα κι έτσι πρεέπει να το παρακολουθούμε συνεχώς.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το μέλι με την φλούδα του λεμονιού και την τοποθετούμε στην φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία. Στην πορεία του βρασμού θα χρειαστεί να ξαφρίσουμε.Χαμηλώνουμε λίγο την φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράζει..Στη συνέχεια προσθέτουμε το καβουρδισμένο σουσάμι και ανακατεύουμε συνεχώς.
Ελέγχουμε το μείγμα μας αν είναι έτοιμο ως εξής:
α. Ρίχνουμε μια κουταλιά σε ένα μπωλάκι με νερό. Αν σχηματιστεί μια ελαστική μπαλίτσα είναι έτοιμο. Αν είναι πολύ μαλακή συνεχίζουμε το βράσιμο.
β. Ρίχνουμε 1/2 κουταλιά σε ένα πιάτο. Αν μόλις κρυώσει (το βάζουμε στο ψυγείο ή φυσάμε για να μην περιμένουμε) ξεκολλήσει εύκολα είναι έτοιμο.
Μόλις είναι έτοιμο το κατεβάζουμε από τη φωτιά και περιμένουμε λίγο να "ανεβούν" οι φυσαλλίδες πάνω. Σε ένα ταψί απλώνουμε λαδόκολλα και περιχύνουμε με το ανθόνερο. Μην ανησυχήσετε που θα δείτε το χαρτί να κολυμπά στο ανθόνερο, θα απορροφηθεί όλο από το παστέλι. Αντί για ανθόνερο μπορούμε να αλείψουμε με καλαμποκέλαιο τη λαδόκολλα. Επίσης μπορούμε να πασπαλίζουμε την επιφάνεια με καβουρδισμένο ελαφρα σουσάμι.
Αφαιρούμε τις φλούδες λεμονιού και πορτοκαλιού και αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί.
Με βρεγμένα χέρια το χτυπάμε με την παλάμη (προσοχή μη καείται σ'αυτή τη φάση) για να μην μείνουν κενά και το απλώνουμε (με ένα μικρό λαδωμένο πλάστη κύλινδρο) σε πάχος 1 εκατοστό περίπου.
Αφού κρυώσει λίγο (μετά από 10-15 λεπτά) χαράζουμε με ένα λαδωμένο μαχαίρι σε λωρίδες ή ρόμβους (σαν μπακλάβά) ή τετράγωνα. Έτσι το αφήνουμε να κρυώσει καλά εκτός ψυγείου.
Έπειτα χωρίζουμε τα κομμάτια καλά ως κάτω όπως θέλουμε και τα φυλάμε σε δροσερό μέρος (οχι ψυγείο) σε ένα αεροστεγές δοχείο για πολύ καιρό. Για να μην κολλάνε μεταξύ τους μπορούμε να βάζουμε ανάμεσα κομμάτια λαδόκολλας.
Είναι πολύ εύκολο μόνο προσοχή να μην παραβράσει και καραμελώσει.
Tips :
Μπορούμε να προσθέσουμε 2-3 κουταλιές ζάχαρη όταν αρχίζουμε το βράσιμο. Η ζάχαρη σφίγγει το παστέλι.
Αν θέλουμε βάζουμε και ξηρούς καρπούς της αρεσκείας μας όπως σησάμι λευκό, φυστίκια απλά ή αιγίνης ή σταφίδες. Το μόνο που χρειάζεται είναι να τους καβουρντίσουμε πρώτα..
Καλή επιτυχία!!!!

*** Συνταγή : Παστέλι το αυθεντικό
    ,                                                              

 Είναι γλύκισμα τονωτικό, πλούσιο σε βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φώσφορο, κάλλιο, μαγνήσιο, σίδηρο. Το μέλι που περιέχει επίσης έχει μεγάλη διατροφική αξία και βοηθάει στην καλή λειτουργία του οργανισμού. Η ελληνικότητα του είναι αδιαμφισβήτητη μιας και η πρώτη αναφορά που έχουμε για το παστέλι είναι από τον πατέρα της ιστορίας τον Ηρόδοτο, στο βιβλίο του με τον τίτλο ‘’Θάλεια’’ στην παράγραφο 48.
Με την ευκαιρία λοιπόν που βρέθηκε ένα βαζάκι μέλι στο ντουλάπι (με ημερομηνία λήξης τον επόμενο μήνα....) σκέφτηκα οτι θα ήταν ιδανικό για να φτιάξω παστέλια, που μπορείς να τα κρατήσεις καιρό χωρίς να χαλάσουν και σου δίνουν την ενέργεια που χρειάζεσαι σε ένα ενδιάμεσο γεύμα.. Όπως θα διαπιστώσετε είναι πολύ εύκολο στην παρασκευή του αλλά και στα υλικά του. Μπορούμε να το κάνουμε σκληρό ή μαλακό (μελάτο) σύμφωνα με τα γούστα μας.
Αν θέλετε το παστέλι να είναι πιο μαλακό προσθέστε περισσότερο μέλι και βράζοντας το μέλι περισσότερο το παστέλι γίνεται πιο σκληρό. Για πιο μαλακό απoτέλεσμα βράστε λιγότερο.
ΥΛΙΚΑ (Σκληρό παστέλι):
500 γρ μέλι
500 γρ σουσάμι με την φλούδα του (να μην είναι αποφλοιωμένο)
φλούδα από ένα μέτριο λεμόνι ή από πορτοκάλι
1 φλιτζανάκι του καφέ ανθόνερο ή καλαμποκέλαιο
( για μαλακό παστέλι απλά αυξάνουμε την αναλογία μόνο στο μέλι στα 750 γρ.)
 ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βάζουμε το μισό σουσάμι σε αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά και το καβουρδίζουμε για περίπου 5 λεπτά. Ανακατεύουμε συνέχεια με προσοχή γιατί μπορεί πολύ εύκολα να μας καεί. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με την υπόλοιπη ποσότητα. Εάν θέλουμε μπορούμε να το καβουρδίσουμε και στον φούρνο, αλλά θέλει ακόμη μεγαλύτερη προσοχή γιατί το σουσάμι λόγω της περιεκτικότητας του σε λάδι καίγεται πολύ εύκολα κι έτσι πρεέπει να το παρακολουθούμε συνεχώς.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το μέλι με την φλούδα του λεμονιού και την τοποθετούμε στην φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία. Στην πορεία του βρασμού θα χρειαστεί να ξαφρίσουμε.Χαμηλώνουμε λίγο την φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράζει..Στη συνέχεια προσθέτουμε το καβουρδισμένο σουσάμι και ανακατεύουμε συνεχώς.
  Ελέγχουμε το μείγμα μας αν είναι έτοιμο ως εξής:
α. Ρίχνουμε μια κουταλιά σε ένα μπωλάκι με νερό. Αν σχηματιστεί μια ελαστική μπαλίτσα είναι έτοιμο. Αν είναι πολύ μαλακή συνεχίζουμε το βράσιμο.
β. Ρίχνουμε 1/2 κουταλιά σε ένα πιάτο. Αν μόλις κρυώσει (το βάζουμε στο ψυγείο ή φυσάμε για να μην περιμένουμε) ξεκολλήσει εύκολα είναι έτοιμο.
Μόλις είναι έτοιμο το κατεβάζουμε από τη φωτιά και περιμένουμε λίγο να "ανεβούν" οι φυσαλλίδες πάνω. Σε ένα ταψί απλώνουμε λαδόκολλα και περιχύνουμε με το ανθόνερο.  Μην ανησυχήσετε που θα δείτε το χαρτί να κολυμπά στο ανθόνερο, θα απορροφηθεί όλο από το παστέλι. Αντί για ανθόνερο μπορούμε να αλείψουμε με καλαμποκέλαιο τη λαδόκολλα. Επίσης μπορούμε να πασπαλίζουμε την επιφάνεια με καβουρδισμένο ελαφρα σουσάμι.
Αφαιρούμε τις φλούδες λεμονιού και πορτοκαλιού και αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί.
Με βρεγμένα χέρια το χτυπάμε με την παλάμη (προσοχή μη καείται σ'αυτή τη φάση) για να μην μείνουν κενά και το απλώνουμε (με ένα μικρό λαδωμένο πλάστη κύλινδρο) σε πάχος 1 εκατοστό περίπου.
Αφού κρυώσει λίγο (μετά από 10-15 λεπτά) χαράζουμε με ένα λαδωμένο μαχαίρι σε λωρίδες ή ρόμβους (σαν μπακλάβά) ή τετράγωνα. Έτσι το αφήνουμε να κρυώσει καλά εκτός ψυγείου.
Έπειτα χωρίζουμε τα κομμάτια καλά ως κάτω όπως θέλουμε και τα φυλάμε σε δροσερό μέρος (οχι ψυγείο) σε ένα αεροστεγές δοχείο για πολύ καιρό. Για να μην κολλάνε μεταξύ τους μπορούμε να βάζουμε ανάμεσα κομμάτια λαδόκολλας.
Είναι πολύ εύκολο μόνο προσοχή να μην παραβράσει και καραμελώσει.

Tips :
Μπορούμε να προσθέσουμε 2-3 κουταλιές ζάχαρη όταν αρχίζουμε το βράσιμο. Η ζάχαρη σφίγγει το παστέλι.
Αν θέλουμε βάζουμε και ξηρούς καρπούς της αρεσκείας μας όπως σησάμι λευκό, φυστίκια απλά ή αιγίνης ή σταφίδες. Το μόνο που χρειάζεται είναι να τους καβουρντίσουμε πρώτα..
Καλή επιτυχία!!!!

*** Τα μυστικά του πράσινου σαπουνιού και συνταγή για να φτιάξετε μόνοι σας
Τα μυστικά του πράσινου σαπουνιού και συνταγή για να φτιάξετε μόνοι σας

Αγνό και μυρωδάτο, το πράσινο σαπούνι είναι συνώνυμο με την απαλή περιποίηση
και την αστραφτερη καθαριότητα…
Μάθετε μυστικά για τη χρήση και την παρασκευή του.
  • Πλύσιμο μωρουδιακών στο χέρι ή στο πλυντήριο, με το ειδικό τρίμμα.
  • Σφουγγάρισμα Θα πρέπει πρώτα να διαλύσεις 2-3 κουταλιές της σούπας τρίμμα σε μισό κουβά νερό.
  • Τζάμια «αόρατα» Πλύνε τα ειδικά πανάκια με πράσινο σαπούνι, ξέβγαλε τα καλά και καθάρισε με αυτά τα τζάμια, χωρίς να χρησιμοποιήσεις απορρυπαντικό, παρά μόνο νερό.
  • Ξάσπρισμα ασπρόρουχων Βούτηξε τις θαμπές, γκριζαρισμένες από το καυσαέριο και τον καπνό του τσιγάρου λευκές ή ανοιχτόχρωμες κουρτίνες μέσα στην μπανιέρα, πλύνε τες με άφθονο πράσινο σαπούνι και μετά βάλε τες στο πλυντήριο: Θα εκπλαγείς βλέποντάς τες να ξαναβρίσκουν τη λευκότητα και τη λάμψη τους.
  • Καθαριότητα μπάνιου και κουζίνας Ανάμειξε άφθονη σαπουνάδα από πράσινο σαπούνι με λευκό ξίδι και καθάρισε είδη υγιεινής, νεροχύτες, αλλά και το εσωτερικό του ψυγείου.
  • Προσωπική υγιεινή Εκτός από μπάνιο και λούσιμο, οι αντισηπτικές ιδιότητές του το κάνουν ιδανικό και για ξύρισμα με πινέλο. Το πράσινο σαπούνι αφήνει το δέρμα απαλό, χωρίς ερεθισμούς και κοκκινίλες.
  • Φυσικό φυτοφάρμακο 3 κουταλιές σούπας τρίμμα σε νερό φτιάχνουν ένα διάλυμα, το οποίο, με δυο-τρεις ψεκασμούς ανά πέντε ημέρες, διώχνει τη μελίγκρα από τη λεμονιά του κήπου σας και κάνει την άρρωστη δάφνη στο μπαλκόνι να συνέλθει θεαματικά. Υγιής και καταπράσινος κήπος: άλλος ένας συνειρμός για το χρώμα του σαπουνιού της παιδικής μας ηλικίας.
 Παρακάτω θα εξηγήσω πως φτιάχνουμε σαπούνι με την κρύα μέθοδο και καυστική σόδα, ΟΧΙ καυστική ποτάσα. Σαν κύριο συστατικό θα χρησιμοποιήσουμε λάδι ελιάς. Είτε τηγανέλαιο (να έχετε τηγανίσει το πολύ μια φορά), είτε λάδι που σας έμεινε από προηγούμενες χρονιές ή δεν ήταν καλό. Δεν το έχω δοκιμάσει με μούργα, οπότε δεν ξέρω πως γίνεται ή αν ακόμα μπορεί να γίνει με την κρύα μέθοδο. Απ όσο έχω ακούσει, για την μούργα χρησιμοποιούν την θερμή μέθοδο. Η συνταγή είναι απλή και την έχω δοκιμάσει. Ο λόγος που περιγράφω την διαδικασία παραγωγής σαπουνιού, είναι για ανακύκλωση του λαδιού, το οποίο δεν κάνει να πετιέται στα σκουπίδια και για λόγους οικονομίας. Δεν είναι ανάγκη να αγοράζεται κρεμοσάπουνα για τα χέρια και να ξοδεύετε ένα σωρό λεφτά, την στιγμή που έχετε ήδη τα υλικά στο σπίτι σας και κάθονται.
 ΠΡΟΣΟΧΗ
 Πριν ξεκινήσετε, θα πρέπει να πάρετε κάποια αναγκαία μέτρα προστασίας. Η καυστική σόδα αν πέσει στο δέρμα σας, θα προκαλέσει χημικό έγκαυμα. Γι αυτό φορέστε γάντια και να είστε ντυμένοι, σε όλο το σώμα. Μην φορέσετε το κοντομάνικο και πάτε να φτιάξετε σαπούνι. Μπορεί να μην την πατήσετε την πρώτη, δεύτερη φορά, αλλά κάποια στιγμή μπορεί να γίνει το κακό. Μην ρισκάρετε άσκοπα. Προστατέψτε τα μάτια σας με γυαλιά, οι αναθυμιάσεις από την καυστική σόδα, αν σας πάρουν στο πρόσωπο και τις εισπνεύσετε είναι επικίνδυνες. Κάντε την διαδικασία σε εξωτερικό περιβάλλον, μια ωραία ηλιόλουστη καλοκαιρινή μέρα, μακριά από παιδιά και κατοικίδια. Προσέξτε ο αέρας, να μην φέρνει τις αναθυμιάσεις προς το μέρος σας, αλλά μακριά σας.
 Υλικά
 • Ελαιόλαδο
• Καυστική σόδα (πωλείται στα σιδηροπωλεία με το κιλό)
• Νερό
• Κουτάλα ή σπάτουλα για ανακάτεμα (Ξύλινη ή πλαστική), προαιρετικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μίξερ χειρός.
 • Ένα δοχείο για να διαλύσουμε την καυστική σόδα στο νερό – ΤΟ ΔΟΧΕΙΟ ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΕΧΕΙ ΣΕ ΥΨΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ, ΟΤΑΝ ΡΙΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΥΣΤ.ΣΟΔΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ, Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΘΑ ΑΝΕΒΕΙ ΠΟΛΥ. Καλύτερα να είναι πλαστικό και όχι γυάλινο η μεταλλικό.
 • Ένα δοχείο για να αναμείξουμε το λάδι με την καυστική σόδα
Τα δοχεία και την κουτάλα/μίξερ, μην τα ξαναχρησιμοποιήσετε για να μαγειρέψετε. Πλύνετε τα και βάλτε τα σε ένα σημείο που δεν θα τα πάρει κανείς άλλος πχ για να μαγειρέψει. Κρατήστε τα, ώστε κάθε φορά που φτιάχνεται σαπούνι να χρησιμοποιείται τα ίδια.
 Η συνταγή
 Για ένα λίτρο λάδι, χρειαζόμαστε κανονικά 135gr καυστική σόδα. Το νούμερο αυτό δεν είναι τυχαίο. Αν πάτε σε αυτήν την ιστοσελίδα, έχει τις τιμές που χρειάζεται ένα gr ελαίου για να μετατραπεί σε σαπούνι, με καυστική σόδα. Αν δείτε στην γραμμή που αναφέρει το ελαιόλαδο, είναι 0.135. Άρα για ένα κιλό (1000gr) χρειαζόμαστε 1000gr * 0.135 = 135gr
 Ρίχνουμε πρώτα την καυστική σόδα στο νερό και όχι το αντίθετο!!! Aν ρίξετε το νερό στην καυστ.σόδα θα προκαλέσει έκρηξη/εκτόξευση του διαλύματος!!!
 Ρίχνουμε σιγά-σιγά την καυστική σόδα στο νερό και ανακατεύουμε με την κουτάλα μας, με αργές κινήσεις, για να μην πιτσιλίσει το υγρό πάνω μας. Όσο ρίχνετε την σόδα, θα διαπιστώσετε ότι η θερμοκρασία του υγρού, ανεβαίνει. Είναι φυσιολογικό. Αφού ρίξετε όλοι την σόδα και διαλύθηκε στο νερό, αφήστε το διάλυμα να έρθει στην θερμοκρασία χώρου. Αν βιάζεστε, πάρτε ένα μεγαλύτερο δοχείο από αυτό που έχετε το διάλυμα της καυστικής σόδας, ρίξτε λίγο κρύο νερό, και τοποθετήστε το δοχείο του διαλύματος, μέσα στο κρύο νερό, για να παγώσει γρηγορότερα.
 Όση ώρα η καυστική σόδα, κρυώνει εσείς “καθαρίστε” το λάδι που θα χρησιμοποιήσετε. Σουρώστε το, μέσα από ένα ύφασμα, ώστε να απομακρυνθούν τυχόν σκουπιδάκια.
 Για να αναμίξουμε το λάδι με την καυστική σόδα, αυτά τα δύο πρέπει να βρίσκονται στην ίδια θερμοκρασία, περίπου 28 με 40 βαθμούς. Αν τα έχετε αφήσει και τα δύο, για αρκετή ώρα στον ίδιο χώρο και έχουν πιάσει την θερμοκρασία του χώρου και ξέρετε ότι η θερμοκρασία του χώρου/περιβάλλοντος είναι παραπάνω από 28 βαθμούς, τότε δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι άλλο. Γιαυτό παραπάνω, ανέφερα, να το φτιάξετε μια ηλιόλουστη καλοκαιρινή μέρα, καθώς το καλοκαίρι, έχουμε σίγουρα θερμοκρασίες πάνω από 28 βαθμούς.
 Αφού τα υγρά, έχουν την ίδια θερμοκρασία, ρίχνουμε μέσα στο λάδι το διάλυμα της καυστικής σόδας και αρχίζουμε το ανακάτεμα. Αν χρησιμοποιήσετε μια απλή κουτάλα, τότε θα σας πάρει αρκετή ώρα, μπορεί και πάνω από μια ώρα. Αν χρησιμοποιήσετε κάποιο μίξερ χειρός θα γίνει πολύ πιο γρήγορα, αλλά θα πρέπει να προσέξετε και πάλι να μην πιτσιλιστείτε, γιατί το μείγμα λαδιού και καυστικής σόδας, είναι ακόμα, καυστικό! Ανακατεύετε συνέχεια, μέχρι το μείγμα να γίνει άσπρο και να πάρει μια υφή όπως περίπου μια κάπως νερουλή παιδική φρουτόκρεμα. Θα πρέπει, όπως ανακατεύετε με την κουτάλα, πίσω από την κουτάλα να μένει ένα μικρό αυλάκι που κλείνει σιγά-σιγά. Αυτό είναι το λεγόμενο “ίχνος”. Όταν δείτε αυτό το ίχνος, το μείγμα είναι έτοιμο.
 Σε αυτή την φάση, μπορείτε να ρίξετε μέσα, αρωματικά και αιθέρια έλαια, σε μικρές ποσότητες.
 Αφού το μείγμα είναι έτοιμο, μπορούμε να το ρίξουμε στα καλούπια μας. Σαν καλούπια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι θέλετε. Πλαστικά κεσεδάκια, παλιά συρτάρια, καφάσια κτλ. Απλώς βάλτε τους ένα φύλλο λαδόκολλας (τα αντικολλητικά φύλλα για τα ταψιά) μέσα, και για να μην έχετε διαρροές και για να το ξεκολλήσετε πιο εύκολα. Αφού ρίξετε το μείγμα μέσα στα καλούπια, την επόμενη μέρα, βγάλτε το και είτε κόψτε το σε μικρότερα κομμάτια είτε απλώς χαράξτε το, ώστε να κοπεί αργότερα πιο εύκολα.
Το σαπούνι σας, θα πρέπει να παραμείνει για τουλάχιστον ένα με δύο μήνες σε δροσερό και σκιερό μέρος για να ξεραθεί. Ακόμα είναι νωρίς για να το χρησιμοποιήσετε, γιατί μέσα του έχει ακόμα την καυστική σόδα και θα ερεθίσει το δέρμα σας. Με τον καιρό, η καυστική σόδα θα “εξατμιστεί” και πλέον το σαπούνι σας θα είναι έτοιμο.
 
Σημείωση:  Η εκτέλεση της συνταγής χρειάζεται προσοχή και θα πρέπει να πάρετε όλα τα μέτρα ασφαλείας. Αλλιώς προτιμήστε σαπούνι της αγοράς
 
Εναλλακτικά μπορείτε να δείτε τον τρόπο παρασκευής ζωντανά στο www.ftiaxno.gr

 ***



***
 ~  http://snsarfara.blogspot.gr/2013/07/31-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  31  Ιουλίου   2013 .-
*** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ  2013 :
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/07/13-2013.html , Από  όσα γράφοντε διαβάζουμε  καί   ακούμε Σάββατο 13  Ιουλίου  2013.- 
~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2013/07/30-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 30 Ιουλίου 2013 .-
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/08/01-02-08-2013-03-2013.html , Προσκύνημα  στην ΤΗΝΟ  01 καί 02 -08 -2013 ,  Σάββατο  03 Αυγούστου  2013.-
~ http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2013/08/03-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Σάββατο 03  Αυγούστου  2013.-
~ http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/08/04-2013.html , Το  αγιάζι  της ενημέρωσης  Κυριακή  04  Αυγούστου  2013 .-
~ http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/08/04-2013.html , Όμορφα  και  ωραία νέα Κυριακή  04  Αυγούστου  2013.-
~ http://stamos-dynami.blogspot.gr/2013/08/05-2013.html , Το  αγιάζι  της  Ενημέρωσης  Δευτέρα 05  Αυγούστου  2013.-
~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2013/08/05-2013.html  , Όμορφα  και  ώραία  Νέα  Δευτέρα  05  Αυγούστου 2013 .-
~  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2013/08/05-2013.html , Ανθολογώντας τα γραφόμενα Δευτέρα 05 Αυγούστου 2013 .-
~ http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/08/06-2013.html , Το  αγιάζι  της ενημέρωσης Τρίτη  06 Αυγούστου  2013.-
~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/08/07-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  07  Αυγούστου  2013 .-
~ http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/08/08-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 08 Αυγούστου 2013 .-
~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2013/08/blog-post.html , Όμορφα  και  Ώραία  Νέα Πέμπτη  08  Αυγούστου  2013 .-
~ http://snsarfara.blogspot.gr/2013/08/09-2013.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  09  Αυγούστου  2013 .-
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/08/10-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 10 Αυγούστου 2013.-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/08/10-2013.html  , Όμορφα  καί  Ωραία  Νέα  Σάββατο 10  Αυγούστου 2013 ,-

***


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου