Το ποντικάκι κοντά στην ενημέρωση ! :
*** ΑΘΛΗΤΙΚΑ :
Για τη Σούπερ Λίγκα στην 5η αγωνιστική στο Ελληνικό ποδόσφαιρο :
Το Σάββατο 29/09/2012 :
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ Αθηνών - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Πειραιώς 0-1 .- ^
ΚΕΡΚΥΡΑ - ΟΦΗ 2-1 .- ^
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΑΕΚ Αθηνών 1-0 .- ^
Την Κυριακή 30/09/2012 :
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ 0-0 .- ^
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ – ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ 0-0
Κίτρινες: Μπαρτολίνι, Σανκαρέ, Τσαμπούρης
Κόκκινες: 80΄ Τσαμπούρης (δεύτερη κίτρινη)Παναθηναϊκός (Ζεσουάλδο Φερέιρα): Καρνέζης, Βύντρα, Σπυρόπουλος, Πίντο, Τριανταφυλλόπουλος, Βιτόλο, Μαρίνος (72΄ Ζέκα), Μαυρίας (46΄ Σισοκό), Χριστοδουλόπουλος, Κουίνσι, Φορναρόλι (61΄ Πετρόπουλος)Αστέρας Τρίπολης (Σάκης Τσιώλης): Φούλοπ, Πιπίνης, Ουσέρο, Περόνε (90΄ Γιαλούσης), Ράγιος, Τσαμπούρης, Αλβάρεζ, Σανκαρέ, Μπαρτολίνι, Ναβάρο (+90` Καλαντζής), Κουρμπέλης (66΄ Ντε Μπλάσις)
ΠΑΟΚ ΑΡΗΣ 4-1
Τα γκόλ : 12΄Λόρενς , 24΄Κατσικάς , 30΄Φωτάκης , 39΄ Αγκάνθο , 43΄ Αθανασιάδης
Κίτρινες: Κουμάλο, Κάτσε, Γεωργιάδης, Φωτάκης, Σταφυλλίδης, Κατσικάς - Καζναφέρης, Καπετάνος, Πουλίδο, Γιαννιώτας, Παπαστεργιανός, Αγκάνθο
Κόκκινες: 90+1 Κατσικάς (δεύτερη κίτρινη), 90+6 Λόρενς - 90+6 Γιαννιώτας (δεύτερη κίτρινη)
ΠΑΟΚ (Γιώργος Δώνης): Γλύκος, Κατσικάς, Κουμάλο, Λίνο, Έτο, Κάτσε (67΄ Γεωργιάδης), Λάζαρ, Φωτάκης, Ρομπέρ (80΄ Σαλπιγγίδης), Λόρενς, Αθανασιάδης (90΄ Πέλκας)
Άρης (Θωμάς Κατσαβάκης): Βελίδης, Παπαζαχαρίας, Πουλίδο, Ψυχογιός, Καζναφέρης (63΄ Αγγελούδης), Νταμαρλής (46΄ Παπαστεργιανός), Κοέλιο, Σουνάς (46΄ Μαργαρίτης), Γιαννιώτας, Καπετάνος, Αγκάνθο.
Κόκκινες: 90+1 Κατσικάς (δεύτερη κίτρινη), 90+6 Λόρενς - 90+6 Γιαννιώτας (δεύτερη κίτρινη)
ΠΑΟΚ (Γιώργος Δώνης): Γλύκος, Κατσικάς, Κουμάλο, Λίνο, Έτο, Κάτσε (67΄ Γεωργιάδης), Λάζαρ, Φωτάκης, Ρομπέρ (80΄ Σαλπιγγίδης), Λόρενς, Αθανασιάδης (90΄ Πέλκας)
Άρης (Θωμάς Κατσαβάκης): Βελίδης, Παπαζαχαρίας, Πουλίδο, Ψυχογιός, Καζναφέρης (63΄ Αγγελούδης), Νταμαρλής (46΄ Παπαστεργιανός), Κοέλιο, Σουνάς (46΄ Μαργαρίτης), Γιαννιώτας, Καπετάνος, Αγκάνθο.
ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ - ΞΑΝΘΗ 3-2
Τα γκόλ : Ντόε 84΄ και +90 ΄ , Γκλέϊσον 11΄ , αυτογκόλ Γκλέϊσον 48΄, και Βασιλακάκης 89΄.
Κίτρινες: Μαρτσάκης, Αναστασάκος, Ντόε - Μπέρτος, Ντάνι, Μπαεβανίδης, Βιβιανί
Κόκκινες: Μαρίν (39΄)
Πλατανιάς (Γιάννης Χατζηνικολάου): Κηπουρός, Αργυρόπουλος, Τζανής, Κανακούδης, Αναστασάκος (87΄ Μιρτσέτα), Μαρτσάκης, Αγκιλέρα, Κάλαϊζιτς (78΄ Γιακουμάκης), Ουντότζι, Ουκάρ (46΄ Γκονζάλες), Λόρενς
Ξάνθη (Γιάννης Παπαδημητρίου): Βιβιανί, Μπέρτος, Μπαξεβανίδης, Μαρίν, Μαρκόφσκι (61΄ Μάνταλος), Μαρσελίνιο (76΄ Φλίσκας), Βασιλακάκης, Πίντο, Βάλλας, Ντάνι, Ρανός (42΄ Πλατέλλας)
Κόκκινες: Μαρίν (39΄)
Πλατανιάς (Γιάννης Χατζηνικολάου): Κηπουρός, Αργυρόπουλος, Τζανής, Κανακούδης, Αναστασάκος (87΄ Μιρτσέτα), Μαρτσάκης, Αγκιλέρα, Κάλαϊζιτς (78΄ Γιακουμάκης), Ουντότζι, Ουκάρ (46΄ Γκονζάλες), Λόρενς
Ξάνθη (Γιάννης Παπαδημητρίου): Βιβιανί, Μπέρτος, Μπαξεβανίδης, Μαρίν, Μαρκόφσκι (61΄ Μάνταλος), Μαρσελίνιο (76΄ Φλίσκας), Βασιλακάκης, Πίντο, Βάλλας, Ντάνι, Ρανός (42΄ Πλατέλλας)
Δετέρα 01/10/2012 :
ΠΑΣ Γιάννενα - Λεβαδειακός --
ΗΡΑΚΛΗΣ Θεσσαλονίκης - Εθνικός Γαζώρου Σερρών 3-3 , (1-1).-^
ΠΑΝΣΕΡΑΪΚΟΣ - Α.Ε. ΛΑΡΙΣΑ 1-0 , (0-0).- ^
ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ - ΚΑΛΟΝΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ 0-1 ,(0-0) .- ^
ΠΑΝΣΕΡΑΪΚΟΣ - Α.Ε. ΛΑΡΙΣΑ 1-0 , (0-0).- ^
ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ - ΚΑΛΟΝΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ 0-1 ,(0-0) .- ^
86' Πολύ ωραίο γκολ, τόσο σε δημιουργία όσο και σε εκτέλεση. Ο Γεωργιόπουλος έκανε πολύ ωραία προσπάθεια από δεξιά, την κατάλληλη στιγμή έκοψε την μπάλα στον Καούνο και αυτός, αφού ελίχθηκε, με άψογο πλασέ πέτυχε το 2-1 για την Μεσσηνιακή ομάδα.
86' Η Καλαμάτα 2-1 με τον Καούνο!
78' Ο Καλαμιώτης ανέτρεψε τον Αθανασόπουλο στην περιοχή και ο Σκαρλάτος εκτέλεσε εύστοχα το πέναλτι ισοφαρίζοντας σε 1-1.
78' Ισοφάρισε 1-1 με πέναλτι ο Σκαρλάτος.
75' Ο Επιφάνης έκανε ωραία πάσα στον Αθανασόπουλο που βρέθηκε απέναντι στον Παγούδη αλλά, από πλάγια θέση, πλάσαρε άουτ.
70' Ο Επιφάνης στη θέση του Πασά.
65' Ο Ανδρεόπουλος στη θέση του Ψυχογιόπουλου.
60' Ο Κοψαχείλης στη θέση του Ζαρόπουλου.
55' Ο Κουρέας στη θέση του Μπαούρη
52' Ο Γεωργιόπουλος στη θέση του Τρίψα.
49' Ο Τσαγκαράκης έχει περάσει στο ματς στη θέση του Καντούτση.
46' Ξεκίνησε το δεύτερο ημίχρονο.
45' Ολοκληρώθηκε το πρώτο ημίχρονο με τον Αχαρναϊκό να προηγείται με 1-0.
43' Ο Αθανασόπουλος μπήκε στον αγώνα στη θέση του Πούτσι που τραυματίστηκε.
38' Παραμένει το 0-1 με το γκολ του Νιάρου στο 12'
27' Αντεπίθεση του Αχαρναϊκού, ο Νεόφυτος έκανε το πλασέ μέσα από την περιοχή αλλά η μπάλα πέρασε λίγο άουτ.
26΄Ο Δασκαλάκης προσπάθησε να σκοράρει με απευθείας κόρνερ, αλλά ο Ζαρόπουλος απόκρουσε δύσκολα.
13' Πίεζε και έχανε ευκαιρίες η Καλαμάτα στο ξεκίνημα, αλλά ο Αχαρναϊκός στην πρώτη του επίθεση ήταν αυτός που άνοιξε το σκορ. Ο Νεόφυτος εκτέλεσε ένα φάουλ από πλάγια αριστερά, ο Ζαρόπουλος δεν έδιωξε καλά τη μπάλα που στρώθηκε στον Νιάρο και αυτός από κοντά πέτυχε το 0-1.
12' Γκολ ο Νιάρος και 0-1...
11' Δυνατό σουτ του Πασά έξω από την περιοχή, ο Παγούδης μπλόκαρε με διπλή προσπάθεια.
7' Ο Σκαρλάτος έβγαλε την σέντρα από αριστερά, ο Καούνος έπιασε την κεφαλιά από πλάγια θέση, όμως η μπάλα πέρασε λίγο άουτ.
5' Η Καλαμάτα ξεκίνησε σήμερα με ένα βασικό σχήμα, σε μια πρόβα πρωταθλήματος. Ο Ζαρόπουλος είναι γκολπόστ, ο Τρίψας δεξιά στην άμυνα, ο Μπαούρης αριστερά, και οι Ψυχογιόπουλος, Καντούτσης στο κέντρο της άμυνας. Στην μεσαία γραμμή, στον άξονα είναι οι Τσιμικλής, Πασάς, αριστερά ο Σκαρλάτος, δεξιά ο Ηλιόπουλος ενώ ο Πούτσι παίζει πίσω από τον Καούνο που βρίσκεται στην κορυφή της επίθεσης.
3' Νέα ευκαιρία για την Καλαμάτα που μπήκε πολύ δυνατά. Ο Σκαρλάτος έκανε την σέντρα από αριστερά, ο Καούνος έπιασε την δυνατή κεφαλιά όμως ο Παγούδης έπεσε στην γωνία του και απόκρουσε δύσκολα σε κόρνερ.
1' Δοκάρι ο Ηλιόπουλος για την Καλαμάτα. Ξεκίνησε με ευκαιρία για την Καλαμάτα το ματς, καθώς ο Ηλιόπουλος βρέθηκε σε θέση για γκολ αλλά πλάσαρε ςστο κάθετο δοκάρι.
Ξεκίνησε στο Δημοτικό Στάδιο της Καλαμάτας το φιλικό παιχνίδι της "Μαύρης Θύελλας" με τον Αχαρναϊκό, ομάδα Γ' εθνικής.
Για το ματς θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση από το eleftheriaonline.gr
ΚΑΛΑΜΑΤΑ Ζαρόπουλος (60' Κοψαχείλης), Τρίψας (52' Γεωργιόπουλος), Μπαούρης (55' Κουρέας), Ψυχογιόπουλος (65' Ανδρεόπουλος), Καντούτσης (46' Τσαγκαράκης), Πούτσι (43 λ.τ. Αθανασόπουλος), Τσιμικλής, Πασάς (70' Επιφάνης), Ηλιόπουλος, Σκαρλάτος, Καούνος.
ΑΧΑΡΝΑΪΚΟΣ Παγούδης, Αναστασίου, Μανάλης, Μαγγίνας, Καλογερόπουλος, Αθανασόπουλος, Χριστόπουλος, Νταβαρίνος, Δασκαλάκης, Νιάρος, Νεόφυτος.
Με τον Αχαρναϊκό αγωνίζεται ο Μεσσήνιος πρώην άσος της Καλαμάτας Κώστας Δασκαλάκης.
Διαιτητής είναι ο Ψηλοπαναγιώτης με βοηθούς τους Σκόρδο, Ζαχαράκη.
*** Η μύτη της Ιάνας σώζει... ζωές :
* ΗΡΘΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΙΧΝΕΥΕΙ ΕΚΡΗΚΤΙΚΑ
Ιάνα ονομάζεται η νέα αστυνομικός σκυλίτσα, που έχει αναλάβει δράση στη Μεσσηνία από τις αρχές του έτους. Εχει εκπαιδευτεί κι έχει πάρει τη θέση της 10χρονης και ήδη… συνταξιούχου γνωστής μας Τζέσυς.
Και η Ιάνα θα επιχειρεί με το συνοδό αστυνομικών σκύλων ανθυπαστυνόμο Κώστα Κάτσο, ο οποίος φροντίζει για την καθημερινή της εκπαίδευση. Την έφερε από την Ουγγαρία και την έχει συνέχεια δίπλα του - όπως και την Τζέσυ, η οποία συνεχίζει να μένει μαζί του αν και εκτός υπηρεσίας. Οπως μας είπε ο ίδιος μάλιστα, οι δυο σκυλίτσες διέψευσαν όσους λένε πως δυο θηλυκές δεν μπορούν να συμβιώσουν! Το αντίθετο μάλιστα: Ο… παλιός και ο νέος αστυνομικός σκύλος έχουν περάσει πολλές καλές στιγμές μαζί.
Επιχειρησιακά έχει ήδη δοκιμαστεί η Ιάνα και όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κάτσος, "σε κάθε περιστατικό αξιολογούμαστε και οι δυο".
Η… μύτη της Ιάνας πάντως είναι απαραίτητη για να σώσει ζωές και περιουσίες σε κάθε έκτακτο περιστατικό.
*** Μικρό ενδιαφέρον για θέσεις στο πανηγύρι των Γαργαλιάνων :
* Μικρό είναι το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί μέχρι τώρα από εμπόρους μικροπωλητές για το πανηγύρι των Γαργαλιάνων που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο αντιδήμαρχος Ευστάθιος Ανδρινόπουλος κατά την συζήτηση λήψης απόφασης για την παραχώρηση θέσεων από το Δημοτικό Συμβούλιο μέχρι εκείνη την στιγμή -δηλαδή προχθές- είχαν κατατεθεί μόλις 3 αιτήσεις και, όπως ήταν φυσικό, δεν μπορούσε να γίνει η κλήρωση των θέσεων.
Ωστόσο εξέφρασε την αισιοδοξία του και με βάση την πληροφόρηση που έχει από μικροπωλητές που έχουν επικοινωνήσει με τον δήμο, τις επόμενες μέρες θα κατατεθούν αρκετές αιτήσεις. Οπως μας τόνισε, αυτή την στιγμή αρκετοί έμποροι βρίσκονται σε πανηγύρια που είναι σε εξέλιξη, τα οποία δεν μπορούν να αφήσουν για να καταθέσουν αίτηση, συμπληρώνοντας πως σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει, θα έρθουν έμποροι και το πανηγύρι θα γίνει.
Πάντως το Δημοτικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε την επιτροπή πανηγυριού που έχει συσταθεί, να κάνει την απαραίτητη διαδικασία και την κλήρωση των θέσεων για τις αιτήσεις που θα κατατεθούν.
*** Η Ξένη Αραπογιάννη παρουσιάζει την Αρχαία Θουρία :
* ΜΕ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ"
* ΜΕ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ"
Αναλυτική παρουσίαση του αρχαιολογικού χώρου και των ευρημάτων που έχουν έρθει μέχρι στιγμής στο φως, κάνει με δημοσίευμα άρθρου της για την Αρχαία Θουρία, η Ξένη Αραπογιάννη Δρ Αρχαιολόγος, Επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων και υπεύθυνη των ανασκαφών στο συγκεκριμένο χώρο.
Το άρθρο επιγράφεται "Αρχαία Θουρία. H πρώτη πρωτεύουσα της Μεσσηνίας" και δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες στο περιοδικό "Τέχνη και Αρχαιολογία"
«Η αρχαία Θουρία ως "περίοικος" πόλη διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη Μεσσηνία αφού υπήρξε η σημαντικότερη πόλη της δυτικής Μεσσηνίας και η δεύτερη σε δύναμη πόλη μετά το 369 π.Χ. όταν ιδρύθηκε η Μεσσήνη. Γι’ αυτό και η θάλασσα από την Αβία και τις Φαρές μέχρι τις εκβολές του Παμίσου ποταμού ονομαζόταν "Θουριάτης κόλπος"
Τα ερείπια της αρχαίας πόλης εντοπίζονται σε επιμήκη ράχη, κατεύθυνσης από Β-Ν, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 10 χλμ. βορειοδυτικά της Καλαμάτας, στη δεξιά πλευρά του δρόμου Καλαμάτας-Τρίπολης, βόρεια (σε απόσταση 2,5 χλμ.) της σημερινής κωμόπολης Θουρίας.
Η θέση έχει ταυτιστεί από επιγραφικά ευρήματα που αναφέρουν το όνομα της αρχαίας πόλης, ενώ κατά τον Παυσανία (4.31.1-2), ο οποίος έχει δώσει μια σύντομη περιγραφή της Θουρίας, εδώ βρισκόταν η ομηρική Άνθεια. Ο Στράβων αντίθετα ταυτίζει την πόλη με την ομηρική Αίπεια, από τη λέξη αιπύς που σημαίνει ψηλός ή απότομος, καθώς η Θουρία ήταν κτισμένη πάνω σε ψηλό λόφο. Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι δύο σύγχρονοι γειτονικοί οικισμοί που βρίσκονται στους δυτικούς πρόποδες του υψώματος έχουν ονομαστεί Άνθεια και Αίπεια.
Στο βόρειο άκρο του υψώματος, όπου τοποθετείται η αρχαία ακρόπολη, υπάρχει ορατό τμήμα του αρχαίου τείχους με ορθογώνιους πύργους, του 4ου αι. π.Χ., κτισμένο με επιμέλεια κατά το ισοδομικό σύστημα (εικ. 2). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα τεκτονικά σημεία που διακρίνονται ευκρινώς χαραγμένα στην επιφάνεια των δόμων του τείχους. Στη νότια πλευρά της ράχης, υπάρχουν τμήματα τοίχων ή μεμονωμένων λιθοπλίνθων εντοιχισμένων σε δεύτερη χρήση στις σύγχρονες ξερολιθιές, καθώς και διάσπαρτα τμήματα ραβδωτών κιόνων.
Τμήματα του τείχους καθώς και οικοδομημάτων εντοπίζονται τόσο στην ανατολική όσο και στη δυτική πλευρά της ακροπόλεως, ενώ στο νότιο πλάτωμα είναι ορατά τα θεμέλια μεγάλου κτιρίου, ίσως ναού, με έναν κίονα που σώζεται in situ. Η πόλη πιθανόν διέθετε θέατρο, ενώ μεγάλη ορθογώνια δεξαμενή νερού είναι ορατή στη δυτική πλευρά, κάτω από την ακρόπολη.
Το αρχαίο λατομείο ασβεστολίθου, από το οποίο γινόταν η εξόρυξη για την οικοδόμηση των κτιρίων της αρχαίας πόλης, έχει εντοπιστεί σε απόσταση περίπου 1 χλμ. βορείως της Θουρίας στη θέση που είναι γνωστή ως "Πριονιστά". Σε ορισμένα σημεία μάλιστα είναι ορατά τα ίχνη του αρχαίου δρόμου από τον οποίο γινόταν η μεταφορά του οικοδομικού υλικού από το λατομείο στην πόλη.
Το εξαιρετικά εντυπωσιακό πλήθος διάσπαρτης κεραμικής σε μεγάλη έκταση, καθώς και των λίθινων αρχιτεκτονικών μελών φανερώνουν το μέγεθος της αρχαίας πόλης, που όμως έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές, τουλάχιστον κατά τα τελευταία 100 χρόνια, λόγω της εντατικής καλλιέργειας του πλούσιου εδάφους, γεγονός που είχε ως συνέπεια την αλλοίωση της μορφολογίας του χώρου.
Η θαυμάσια θέση, που δεσπόζει σε όλη την εύφορη πεδιάδα της Καλαμάτας προσφέροντας μια μοναδική θέα, με το όρος Ιθώμη στα βορειοδυτικά και τη θάλασσα στα νότια, κατοικήθηκε ήδη στην προϊστορική εποχή. Σαφή λείψανα κατοίκησης των ΠΕ και ΥΕ χρόνων έχουν εντοπιστεί στις τρεις χαμηλές κορυφές που σχηματίζονται στο νότιο άκρο της ράχης, στη θέση «Ελληνικά», όπου έχει ανασκαφεί μέρος μεγάλης μυκηναϊκής νεκρόπολης αποτελούμενο από 16 θαλαμωτούς τάφους (εικ. 3), ενώ βορειότερα, στην περιοχή της σημερινής Άνθειας, έχει έλθει στο φως μεγάλος θολωτός ηγεμονικός τάφος, με πλούσια ευρήματα (εικ. 4).
Οι «πολύρρηνες» και «πολυβούται» κάτοικοι της «βαθυλείμου» Άνθειας, όπως αναφέρονται δύο φορές στην Ιλιάδα (Ι 154, 296), ανήκαν στους ευκατάστατους Μεσσηνίους, που αναγκάστηκαν να εκπατριστούν μετά το τέλος του Α΄ Μεσσηνιακού πολέμου. Οι κατακτητές Λακεδαιμόνιοι εγκαταστάθηκαν στον τόπο κατά το τελευταίο τέταρτο του 8ου αι. π.Χ. και φαίνεται ότι από τότε το νέο όνομα «Θουρία», που σημαίνει συνοικισμός κορυφής, άρχισε να εκτοπίζει το μυκηναϊκό τοπωνύμιο.
Στην κλασική εποχή η Θουρία έγινε «περίοικος» πόλη, καθώς οι Μεσσήνιοι κάτοικοί της, που υπήρξαν έμπιστοι των Λακεδαιμονίων, απολάμβαναν κάποιων προνομίων έναντι των άλλων Μεσσηνίων υποτελών. Στο σεισμό του 464 π.Χ. οι κάτοικοι της πόλης προσπάθησαν να αποδεσμευθούν από τους Σπαρτιάτες και αφού προσεταιρίστηκαν τους Μεσσηνίους είλωτες κατέφυγαν και οχυρώθηκαν στην Ιθώμη. Όμως ηττήθηκαν και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη Μεσσηνία και να μεταφερθούν στη Ναύπακτο με τη βοήθεια των Αθηναίων.
Μετά την ίδρυση της Μεσσήνης, η Θουρία αποτέλεσε μέλος της ελεύθερης μεσσηνιακής πολιτείας. Μάλιστα σε ένα σημαντικό ψήφισμα γραμμένο σε οπισθόγραφη στήλη που βρέθηκε στην πόλη, γίνεται διευθέτηση των συνόρων της με τη Μεγαλόπολη, υπό τη διαιτησία της Πάτρας. Η στήλη, που χρονολογείται γύρω στο 180 π.Χ., εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας στην Καλαμάτα.
Το 182 π.Χ. η Θουρία μαζί με τις Φαρές και την Αβία αποσπάσθηκαν από τη Μεσσήνη και προσαρτήθηκαν ως ανεξάρτητες πόλεις στην Αχαϊκή Συμπολιτεία. Μετά τη ναυμαχία του Ακτίου (31 π.Χ.), ο Αύγουστος υπήγαγε τη Θουρία και πάλι στην κατοχή των Λακεδαιμονίων της Σπάρτης, ως τιμωρία, επειδή οι Μεσσήνιοι είχαν πάρει το μέρος του αντιπάλου του Αντωνίου.
Κατά την εποχή του Τιβερίου (25 μ.Χ.), όταν έγινε επανοριοθέτηση των συνόρων μεταξύ Μεσσηνίας και Λακωνίας, πιθανόν να αποδόθηκε και πάλι στους Μεσσήνιους μαζί με την περιοχή των Φαρών. Όμως νομίσματα της Θουρίας, που κόπηκαν επί των πρώτων Σεβήρων (193-217 μ.Χ.), φέρουν τα αρχικά γράμματα των Λακεδαιμονίων, εμφανίζοντας τους Θουρεάτες ως Λακεδαίμονες.
Όταν ο περιηγητής Παυσανίας επισκέφθηκε την περιοχή (2ος αι. μ.Χ.), ανέφερε ότι η πόλη από «ψηλά» είχε μεταφερθεί και εξαπλωθεί προς τα δυτικά, στις υπώρειες του λόφου. Τα επιβλητικά ερείπια των ρωμαϊκών θερμών στη θέση «Λουτρά», που σώζονται σε μεγάλο ύψος και σε άριστη κατάσταση διατήρησης στην περιοχή αυτή, επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες του περιηγητή (εικ. 5).
Στην πόλη υπήρχαν πολλά ιερά, φαίνεται όμως ότι η Αθηνά ήταν ιδιαίτερα τιμώμενη θεότητα, αφού ο ιερέας της ήταν ο επώνυμος αξιωματούχος της πόλης. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι σε νομίσματα των Θουρεατών της ρωμαϊκής αυτοκρατορικής εποχής απεικονίζεται η Αθηνά με κράνος, δόρυ στο αριστερό και φιάλη στο δεξί χέρι. Πιθανόν ο τύπος αυτός να αντιστοιχεί στο λατρευτικό άγαλμα της θεάς, που υπήρχε στη Θουρία. Ένα ονομαστό ιερό της πόλης ήταν αφιερωμένο στη Συρία θεά, μια θεότητα ανατολικής προέλευσης που εισάχθηκε κατά τον 2ο αι. π.Χ. στην Ελλάδα (Δήλος) από την πόλη της βόρειας Συρίας Βαμβύκη ή Ιεράπολη. Η αρχική ονομασία της ήταν Ατάγαρτις και θεωρείτο ως μια μορφή της Αφροδίτης. Η λατρεία της γινόταν από θιάσους και στα ιερά της υπήρχαν δεξαμενές με ψάρια, που ήταν το σύμβολο της θεάς, η οποία αρχικά παριστανόταν ως ψάρι.
Στην πίσω όψη της οπισθόγραφης επιγραφής, στην οποία προαναφερθήκαμε, έχει χαραχθεί στην εποχή του Αυγούστου τιμητικό ψήφισμα για τον Λακεδαιμόνιο Δαμόχαρι, όπου αναφέρονται κάποια στοιχεία για το τελετουργικό της ξένης αυτής λατρείας κατά την οποία γινόταν μύηση με μυστηριακή τελετή για τη Συρία θεά σε ειδικό χώρο («οίκος») και υπήρχε πομπή για τα μυστήρια.
Η ακρόπολη της κλασικής εποχής δεν εγκαταλείφθηκε πλήρως και συνέχισε να κατοικείται στους αυτοκρατορικούς χρόνους, στον Μεσαίωνα και στην Τουρκοκρατία.
Σε ένα κοινό πρόγραμμα επιφανειακής έρευνας που πραγματοποιήθηκε στη Θουρία από την ΛΗ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων της Καλαμάτας και την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών, υπό τη διεύθυνση της υπογράφουσας και του Διευθυντή της Ιταλικής Σχολής Emanuele Greco, και η οποία διήρκεσε από το έτος 2004 έως το 2009, έγινε τοπογραφική αποτύπωση των αρχαίων τειχών και των ορατών αρχαίων λειψάνων σε όλη την έκταση της αρχαίας πόλης, ενώ ακολούθησε και γεωφυσική έρευνα με τη χρήση γεωραντάρ.
Προκειμένου να γίνει ακριβέστερη χρονολόγηση των τειχών, διενεργήθηκαν στο πλαίσιο του Ερευνητικού Προγράμματος, τρεις δοκιμαστικές τομές, δύο στην κορυφή του τείχους της ακροπόλεως και μία στη βάση του. Στις δύο πρώτες τομές, που έφθασαν σε βάθος 1,70 μ., αποκαλύφθηκε μεγάλος αριθμός πεσμένων λιθοπλίνθων στην εσωτερική πλευρά του τείχους, ενώ στην τρίτη τομή, σε βάθος μόλις 0,15 μ., εμφανίστηκε το φυσικό έδαφος επάνω στο οποίο έχει θεμελιωθεί το τείχος. Ο μικρός αριθμός αποσπασματικής κεραμικής που συλλέχθηκε χρονολογείται στον 4ο αι. π.Χ., ενώ το μοναδικό νόμισμα που βρέθηκε στις υψηλότερες επιχώσεις φέρει παράσταση Πήγασου στη μία όψη και του γράμματος Θ, και είναι πιθανόν κορινθιακό, χρονολογούμενο στον 2ο αι. μ.Χ.
Η ανασκαφή
Την άνοιξη του 2007, ο φύλακας της περιοχής Αντώνης Τσαγκλής, που είναι γεννημένος και κατοικεί μόνιμα στο χωριό Άνθεια (Γαρδίκι), με οδήγησε σε ένα χώρο εξαιρετικά δυσπρόσιτο εξαιτίας της οργιώδους βλάστησης, όπου ανάμεσα στους πυκνούς θάμνους, διακρίνονταν οι ανώτερες στρώσεις ενός επιβλητικού πολυγωνικού τοίχου, προφανώς αναλημματικού.
Η θέση ήταν γνωστή ως «Παναγίτσα» λόγω του παρακείμενου ναΐσκου, στον οποίο, όπως παρατηρήσαμε, υπήρχε εντοιχισμένο άφθονο αρχαίο οικοδομικό υλικό, αρχιτεκτονικά μέλη, σφόνδυλοι κιόνων, τμήματα επιστυλίων κ.λπ. (εικ. 6). Μάλιστα στην Αγία Τράπεζα έχει χρησιμοποιηθεί ως «πόδιο» ο σφόνδυλος ραβδωτού κίονα, επάνω στον οποίο έχει εναποτεθεί μεγάλη ορθογώνια πλάκα, πιθανόν από ορθοστάτη αρχαίου κτιρίου.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών αρχαιολόγων της 26ης ΕΒΑ, ο ναΐσκος κτίστηκε κατά την εποχή της Φραγκοκρατίας (13ος αιώνας). Στη συνέχεια υπέστη προσθήκες και μετασκευές έως τους μεταβυζαντινούς χρόνους (16ος-17ος αιώνας). Στην εποχή μας ανήκει η προσθήκη που κτίστηκε στη δυτική πλευρά του μισογκρεμισμένου ναού.
Ο εντοπισμός του ισχυρότατου αναλημματικού τοίχου 1, ο οποίος κατά την άποψή μας δεν θα μπορούσε παρά να συγκρατεί ένα μεγάλο άνδηρο, υπήρξε η αφορμή για την έναρξη της ανασκαφικής έρευνας το θέρος του ίδιου έτους, η οποία συνεχίστηκε και τα επόμενα έτη έως και φέτος.
Από το 2009 η ανασκαφή έχει γίνει συστηματική, υπό την αιγίδα της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, με τη διεύθυνση της υπογράφουσας.
Ο αναλημματικός τοίχος 1 βρίσκεται σε απόσταση 30-35 μ. βορείως του ναΐσκου της «Παναγίτσας», έχει κατεύθυνση από Β-Ν και είναι κατασκευασμένος από μεγάλους, αδρά κατεργασμένους λιθόπλινθους από τοπικό ασβεστόλιθο, κατά το ακανόνιστο τραπεζιόσχημο σύστημα (εικ. 7).
Το αποκαλυφθέν ύψος του είναι 3,10 μ. ενώ το μήκος του είναι 13,95 μ. Στο βόρειο άκρο σχηματίζει γωνία, το μήκος της οποίας είναι 3,90 μ.
Σε επαφή προς το νότιο άκρο του τοίχου 1 ήλθε στο φως άλλος ένας αναλημματικός τοίχος 2, της ίδιας κατεύθυνσης, ο οποίος κατασκευάστηκε μεταγενέστερα ως κατά μήκος επέκταση του παλιότερου τοίχου 1 (εικ. 8). Ο αναλημματικός τοίχος 2 είναι κατασκευασμένος με μεγάλη επιμέλεια, ισοδομικά, από ορθογώνιους λιθόπλινθους. Το μήκος του είναι 30 μ. και σώζεται σε μέγιστο ύψος τριών δόμων, δηλαδή 1,20 μ. Μεταξύ των δύο αναλημματικών τοίχων αποκαλύφθηκαν τα λείψανα βαθμιδωτής κατασκευής, η οποία προφανώς αποτελεί τμήμα της ανωδομής του αναλημματικού τοίχου 2.
Στο επάνω πλατύ άνδηρο, που καταλαμβάνει έκταση 600 τ.μ. περίπου, η ανασκαφή έφερε στο φως τρία οικοδομήματα, στον κατά μήκος άξονα Β-Ν (εικ. 9).
Κτίριο Α
Το Κτίριο Α έχει κατεύθυνση από Α-Δ και είναι κατασκευασμένο από μεγάλους ορθογώνιους πωρόλιθους κτισμένους ισοδομικά (εικ. 10). Αποκαλύφθηκε κατά τις τρεις πλευρές του, χωρίς να έλθει στο φως η δυτική στενή πλευρά του, η οποία κατά πάσα πιθανότητα είναι κατεστραμμένη. Η είσοδός του τοποθετείται προς το μέσον της νότιας πλευράς του, όπου διακρίνονται κάποια ίχνη κατωφλιού.
Οι σωζόμενες διαστάσεις του Κτιρίου Α είναι: μήκος 7,15 μ. και πλάτος 5 μ., ενώ το μέγιστο ύψος του, που διατηρείται στην ανατολική στενή πλευρά του, φθάνει τα 2,40 μέτρα.
Το οικοδόμημα έχει υποστεί μετασκευές, ενώ στην τελευταία οικοδομική φάση έχουν χρησιμοποιηθεί στην τοιχοδομία του και ραβδωτοί σφόνδυλοι κιόνων.
Στην αρχική οικοδομική φάση του Κτιρίου Α ανήκει η πρώτη σειρά λιθοπλίνθων (πρώτος δόμος), οι οποίοι φέρουν περιτένεια, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανώτερη τοιχοδομία της βόρεια μακράς πλευράς του κτιρίου, όπου στον β΄ δόμο έχουν χρησιμοποιηθεί σε δεύτερη χρήση απολαξευμένοι λιθόπλινθοι σε σχήμα Π, που πιθανόν ανήκαν σε λίθινο αγωγό. Ο νότιος τοίχος του Κτιρίου Α σώζεται σε μικρότερο ύψος και έχει υποστεί καταστροφές και μεταγενέστερες απολαξεύσεις.
Ο στερεοβάτης του Κτιρίου Α αποτελείται από μια σειρά ακανόνιστων κροκαλοπαγών λίθων μετρίου μεγέθους, επάνω στους οποίους είναι τοποθετημένη η πρώτη σειρά λιθοπλίνθων.
Το στρώμα καταστροφής ήταν αδιατάρακτο, αποτελούμενο από κεραμίδες λακωνικού τύπου, σε μερικές από τις οποίες είχαν γραφεί με μελανό χρώμα τα αρχικά ΛΑ (δηλ. ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΙΩΝ) που καταλάμβαναν σχεδόν όλη την επιφάνεια των κεραμίδων.
Το κτίριο θα πρέπει να καταστράφηκε από πυρκαγιά, αφού κάτω από το στρώμα καταστροφής υπήρχε παχύ στρώμα στάχτης.
Ελάχιστα υπήρξαν τα ακέραια ευρήματα από την ανασκαφή του Κτιρίου Α και εκτός από την αποσπασματική κεραμική υστέρων κλασικών-πρώιμων ελληνιστικών χρόνων, βρέθηκε μόνο ένα καμένο τμήμα ανάγλυφου πλακιδίου με τη μορφή της Αθηνάς με κράνος, που κρατά ασπίδα στο αριστερό χέρι.
Όμως το μοναδικό αυτό εύρημα ασφαλώς δεν αποτελεί επαρκές στοιχείο ώστε να αποδοθεί το κτίριο στη θεότητα αυτή.
Κτίριο Β
Σε απόσταση 4,20 μ. νοτίως του Κτιρίου Α και με κατεύθυνση παράλληλη προς αυτό, αποκαλύφθηκε ο στυλοβάτης ιωνικής κιονοστοιχίας, με τις βάσεις τεσσάρων κιόνων in situ (εικ. 11).
H ανασκαφή στο σημείο αυτό υπήρξε εξαιρετικά επίπονη δεδομένου ότι το ανατολικό τμήμα του Κτιρίου Β βρισκόταν κάτω από συμπαγείς όγκους βράχων, οι οποίοι είχαν κατολισθήσει από την υπερκείμενη πλαγιά, που υψώνεται πάνω από το άνδηρο, στα ανατολικά του.
Το ανατολικό τμήμα του στυλοβάτη του Κτιρίου Β αποκαλύφθηκε κάτω από επίχωση δύο μέτρων περίπου.
Ο στυλοβάτης, κτισμένος από μια σειρά μεγάλων ορθογώνιων λιθοπλίνθων, έχει πλάτος 0,60 μ. και αποκαλύφθηκε σε μήκος 11 μ. χωρίς να έχει αποκαλυφθεί ακόμη η ανατολική του απόληξη, ενώ το δυτικό του άκρο είναι κατεστραμμένο. Κατά μήκος της εσωτερικής πλευράς του διακρίνεται η υποδοχή για πλάκα δαπέδου.
Οι ιωνικοί κίονες έχουν διάμετρο 0,38 μ. και σώζονται σε μέγιστο ύψος 0,50 μ. Το μετακιόνιο διάστημα είναι 0,60 μ. ενώ το μεταξόνιο 2,05 μ. Αυτά τα διαστήματα θα πρέπει να γεφυρώνονταν με αντίστοιχου μήκους ιωνικά επιστύλια, τμήματα των οποίων έχουν βρεθεί διάσπαρτα σε διάφορα σημεία της ανασκαφής.
Στο ανατολικό τμήμα της κιονοστοιχίας, μετά την απομάκρυνση ενός ογκώδους πεσμένου βράχου, αποκαλύφθηκε η παραστάδα μιας θύρας in situ, διαστάσεων 0,41×0,37 μ. και ύψους 2,34 μ. (εικ. 12).
Στη δυτική πλευρά της παραστάδας βρέθηκε, πεσμένο λοξά, τμήμα του επιστυλίου, (διαστάσεων 0,36×0,47 μ. και μήκους 2,04 μ.), καθώς και διάφορα άλλα αρχιτεκτονικά μέλη, σε έναν μεγάλο σωρό, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει καλά διατηρημένο τμήμα γείσου με γεισήποδες, ο σφόνδυλος ενός ραβδωτού και δύο τμήματα αρράβδωτων κιόνων, καθώς και δύο συνανήκοντα τμήματα επιστυλίου.
Σημειώνεται ότι η επιφάνεια όλων των αρχιτεκτονικών μελών καθώς και των κιόνων καλύπτεται από εξαιρετικής ποιότητος λευκό επίχρισμα, το οποίο σώζεται σε πολλά σημεία.
Εξωτερικά, σε επαφή με τη νότια πλευρά της ιωνικής κιονοστοιχίας αποκαλύφθηκε αγωγός ύδατος (συνολικό αποκαλυφθέν μήκος: 12,80 μ.), ελαφρώς κοίλος, πλάτους 0,56 μ., κατασκευασμένος με μεγάλη επιμέλεια από μετρίου μεγέθους ποταμίσιες κροκάλες σε μια συμπαγή κατασκευή. Σε δύο σημεία του αγωγού σχηματίζονται δύο ωοειδούς σχήματος φρεάτια για την καθίζηση διαφόρων φερτών υλών ή λάσπης.
Όπως είναι φανερό τα δύο κτίρια Α και Β απαρτίζουν μια ιωνική στοά με διαμερίσματα ή καταστήματα στο βάθος.
Μέσα στο στρώμα καταστροφής, βρέθηκαν δύο τμήματα στρωτήρων με τη σφραγίδα ΔΑΜΟΣΙΟΙ, που δηλώνει αναμφίβολα τον δημόσιο χαρακτήρα των κτιρίων (εικ. 13).
Από τη λακωνικού τύπου κεράμωση του κτιρίου βρέθηκε μεγάλος αριθμός ανθεμωτών ακροκεράμων διαφόρων τύπων (εικ. 14).
Μεταξύ του μεγάλου πλήθους οστράκων καλής ποιότητος που συλλέχθηκαν από την επίχωση του Κτιρίου Β ξεχώρισαν δύο λαβές αμφορέα με την εμπίεστη σφραγίδα του εργαστηρίου του: ΣΤΥΡΑΞ (εικ. 15).
Κτίριο Γ
Σε απόσταση περίπου 5 μ. νοτίως του Κτιρίου Β αποκαλύφθηκε κάτω από μεγάλο αριθμό πεσμένων ογκωδών αρχιτεκτονικών μελών, η βορειοδυτική γωνία ενός δωρικού οικοδομήματος, του Κτιρίου Γ.
Η συνέχιση της ανασκαφής αποκάλυψε σχεδόν ολόκληρο το Κτίριο Γ, εκτός από τη ΝΑ γωνία του. Το οικοδόμημα έχει λοξή κατεύθυνση από ΒΑ προς ΝΔ και αποτελείται από την ευθυντηρία και δίβαθμη κρηπίδα, ο δεύτερος αναβαθμός της οποίας είναι και στυλοβάτης. Οι δύο αναβαθμοί είναι κατασκευασμένοι από ορθογώνιους πωρόλιθους κτισμένους ισοδομικά με έξεργο πίνακα στην πρόσοψη. Η ανωδομή του κτιρίου αποτελείται από δωρικούς ημικίονες, διαμέτρου 0,50 μ., οι οποίοι φέρουν 11 ραβδώσεις. Στο εσωτερικό τους έχουν υποδοχή για την τοποθέτηση ορθογώνιων ορθοστατών (διαστάσεων: μήκος 1 μ., ύψος 0,90 μ. και πάχος 0,20 μ.), οι οποίοι κλείνουν τα μεταξύ των κιόνων κενά διαστήματα, υπό μορφήν θωρακίων (εικ. 16).
Η επιφάνεια ημικιόνων και ορθοστατών καλύπτεται από ενιαίο λευκό επίχρισμα, στο οποίο δεν διακρίνονται αρμοί.
Το Κτίριο Γ είναι προφανώς ναός, με τέσσερις κίονες στις στενές και έξι κίονες στις μακρές πλευρές. Πλήρως έχει αποκαλυφθεί μόνο η βόρεια στενή πλευρά του μνημείου μήκους 5,45 μ. στο στυλοβάτη. Ο ναός αποτελείται από πρόναο διαστάσεων 4,25×2,40 μ. και σηκό διαστάσεων 4,25×4,35 μ., ο οποίος είναι υπερυψωμένος του προνάου κατά μία βαθμίδα, ύψους 0,235 μ.
Μεταξύ προνάου και σηκού αποκαλύφθηκαν τα θεμέλια του κατωφλιού της θύρας αποτελούμενα από μεγάλους ορθογώνιους λιθόπλινθους επιμελώς κατεργασμένους συνδεδεμένους με σιδερένιους συνδέσμους σχήματος Π. Εντός του προνάου έχουν χρησιμοποιηθεί σε δεύτερη χρήση δύο επιστύλια της ιωνικής στοάς, τα οποία έχουν τοποθετηθεί ως έδρανα στη ΝΔ γωνία, σε επαφή με τους αρχαίους τοίχους.
Στο μέσον της νότιας πλευράς του ναού έχει αποκαλυφθεί τμήμα της ράμπας εισόδου, μήκους 0,54 μ., το υπόλοιπο μέρος της οποίας βρίσκεται κάτω από την επίχωση όπως και η ΝΑ γωνία του ναού, που δεν έχει ακόμη ανασκαφεί.
Αριστερά της ράμπας, στην πρόσοψη του ναού βρέθηκαν στη θέση τους τρία βάθρα σε επαφή με την κρηπίδα, τα οποία θα πρέπει να έφεραν ενεπίγραφες στήλες. Μία από αυτές τις στήλες βρέθηκε στη θέση της και φέρει αναθηματική επιγραφή, σύμφωνα με την οποία, δύο γονείς, ο Αριστοφάνης και η Φιλωτίς, αφιέρωσαν στον Ασκληπιό και την Υγεία το άγαλμα του γιου τους Φιλοξένου (εικ. 17).
Είναι λοιπόν φανερό ότι ο ναός είναι αφιερωμένος σε αυτές τις δύο ιαματικές θεότητες, πολύ αγαπητές στη Μεσσηνία.
Εξωτερικά, περιμετρικά του Κτιρίου Γ αποκαλύφθηκε καλά διατηρημένο βοτσαλωτό δάπεδο, πλάτους 0,98 μ., που εφάπτεται στην ευθυντηρία και έχει κατασκευαστεί προφανώς για την προστασία του κτιρίου από τα ύδατα (εικ. 18).
Στο εσωτερικό του κτιρίου σώζεται το δάπεδο, σε άριστη κατάσταση διατήρησης, αποτελούμενο από μικρές κροκάλες χρώματος λευκού, μελανού και ερυθρού, που συνδέονται με ισχυρό κονίαμα. Ως υπόβαθρο του δαπέδου έχει κατασκευαστεί στρώμα από κροκάλες μέτριου μεγέθους.
Στο δάπεδο του σηκού, αλλά όχι στη θέση τους, βρέθηκαν κάθετα τοποθετημένες οι ασβεστολιθικές πλάκες μιας τράπεζας προσφορών, που καταλήγουν σε πόδια λιονταριού, ενώ τμήματα της οριζόντιας πλάκας της τράπεζας βρέθηκαν διάσπαρτα σε άλλα σημεία της επίχωσης του κτιρίου. Πλησίον της τράπεζας προσφορών μέσα σε διαταραγμένα χώματα, βρέθηκε μαρμάρινη πλάκα με ανάγλυφη παράσταση Σατύρου, ο οποίος απεικονίζεται ως τα γόνατα σε ένα περιβάλλον σπηλαίου. Στο ένα χέρι κρατά ασκί και στο άλλο λαγωβόλο και στηρίζεται σε υδρία. Παρόμοιος τύπος αναγλύφου, γνωστός από τη Ρόδο, χρονολογείται στον 3ο αι. π.Χ. (εικ. 19).
Σχεδόν σε επαφή προς τον δυτικό τοίχο του σηκού, βρέθηκε στη θέση του ένας «θησαυρός» (διαστ. 0,81×0,81 μ. και ύψους 0,25 μ.), σχήματος κυβικού, ενσωματωμένος στο βοτσαλωτό δάπεδο (εικ. 20).
Οι «θησαυροί» συνήθως τοποθετούνταν στο εσωτερικό των ναών και αποτελούσαν τα επίσημα χρηματοκιβώτια του ιερού.
Στο επάνω μέρος ο «θησαυρός» θα πρέπει να έφερε πώμα, με σχισμή για τη ρίψη των νομισμάτων. Το πώμα, προφανώς μεταλλικό, ασφαλιζόταν με διπλή κλειδαριά, τα κλειδιά της οποίας κατείχαν έμπιστα πρόσωπα και συνήθως οι ιερείς του ναού.
Παρόμοιος κυβικός «θησαυρός» έχει βρεθεί στον σημαντικότερο Οίκο της δυτικής πτέρυγας του Ασκληπιείου της αρχαία Μεσσήνης. Στο χώρο αυτό στεγαζόταν το ιερό της Αρτέμιδος Ορθίας, όπου βρισκόταν και το λατρευτικό άγαλμα της θεάς, έργο του γλύπτη Δαμοφώντα. Από τα διασωθέντα τμήματα του κολοσσιαίου αγάλματος φαίνεται ότι η Άρτεμις Ορθία εικονιζόταν ως Φωσφόρος με λαμπάδα στο χέρι.
Ο «θησαυρός» της Θουρίας έφερε στην επάνω επιφάνεια μια επιγραφή του τέλους του 4ου-αρχών του 3ου αι. π.Χ., αποτελούμενη από τέσσερις στίχους, όπου αναφέρονται τα ονόματα των ιεροθυτών, καθώς και το όνομα του αρχιτέκτονα του ναού: ΘΕΟΔΩΡΟΣ.
Στην επίχωση του ναού, η οποία ήταν αρκετά διαταραγμένη, υπήρχε μεγάλη συσσώρευση πεσμένων ογκωδών αρχιτεκτονικών μελών, ενώ τα ακέραια κινητά ευρήματα υπήρξαν λιγοστά εκτός από μεγάλο πλήθος αποσπασματικής κεραμικής ελληνιστικών χρόνων (3ος αι. π.Χ.).
Ξεχωρίζουν οι ανθεμωτές ακροκέραμοι και το τμήμα πήλινης λεοντοκεφαλής υδρορρόης.
Στον ελεύθερο χώρο μεταξύ της ιωνικής στοάς και του ναού, η εύρεση μεγάλου αριθμού οστρέων καθώς και οστών διαφόρων ζώων, χοίρων, αγριόχοιρων, βοοειδών και πουλερικών, τα οποία σχημάτιζαν στρώμα πάχους 0,20 μ. με πολλά θραύσματα αγγείων και στάχτη, φανερώνει ότι στο χώρο αυτό τελούνταν θυσίες προς τιμήν του Ασκληπιού και της Υγείας.
Τη χρήση του ανδήρου και στους μεταγενέστερους χρόνους μαρτυρά η ύπαρξη της εγκατάστασης ενός ληνού του 6ου-7ου αι. μ. Χ., ο οποίος εφάπτεται στη δυτική πλευρά του ναού και μάλιστα μέρος του εδράζεται επάνω στην κρηπίδα (εικ. 21). Για την κατασκευή του ληνού έχει χρησιμοποιηθεί άφθονο αρχαίο οικοδομικό υλικό σε δεύτερη χρήση. Ο ληνός αποτελείται από έναν πλακόστρωτο χώρο διαστάσεων 2,60x 3,10 μ. και μια μεγάλη κτιστή απιόσχημη στέρνα περισυλλογής του μούστου, διαμέτρου 1,30 μ. και ύψους 1,24 μ.
Επίσης στο χώρο νοτίως του ναού, βρέθηκαν, σε μικρό βάθος από την επιφάνεια του εδάφους, χριστιανικές ταφές σε λάκκους, χωρίς κτερίσματα, που προφανώς σχετίζονται με την παρακείμενη εκκλησία της Παναγίτσας, αποτελώντας ένα μικρό, μη οργανωμένο χώρο κοιμητηρίου.
Η ανασκαφή στη θέση «Παναγίτσα», αποτελεί την πρώτη συστηματική ανασκαφική έρευνα που πραγματοποιείται στο χώρο της αρχαίας πόλης της Θουρίας, η οποία ουδέποτε έχει ερευνηθεί ανασκαφικά, ενώ αντίθετα αρκετές αρχαιότητες μυκηναϊκών χρόνων έχουν έλθει στο φως.
Διερευνητικές ανασκαφικές τομές, που πραγματοποιήσαμε ταυτόχρονα με την ανασκαφή στο χώρο του ιερού κατά τα τελευταία τέσσερα έτη, στην ευρύτερη έκταση όπου εξαπλώνεται η αρχαία πόλη, έφεραν στο φως θεμέλια μεγάλων οικοδομημάτων, τα οποία αναμένουν την ανασκαφή τους. Ο εντοπισμός του αρχαίου θεάτρου, για το οποίο υπάρχουν μαρτυρίες σύγχρονων περιηγητών και πιθανόν ενός Γυμνασίου, αποτελούν τον επόμενο στόχο των ερευνών μας.
Ένα τμήμα του νεκροταφείου της αρχαίας πόλης τοποθετείται βορείως της ακροπόλεως, όπου πρόσφατη σωστική ανασκαφή, το 2009, έφερε στο φως δύο κιβωτιόσχημους τάφους και ένα ταφικό μνημείο με τρεις ταφικές θήκες, που περιείχαν ταφές (εικ. 22).
Ο ένας εκ των τριών τάφων ήταν ιδιαίτερα πλούσιος και περιείχε ένα ενδιαφέρον σύνολο κτερισμάτων, από τα οποία ξεχωρίζει ένα εξάλειπτρο του τέλους του 3ου αι. π.Χ. με επίθετες ανάγλυφες παραστάσεις (εικ. 23).
Η συστηματική ανασκαφή στην «Παναγίτσα» θα συνεχιστεί και φέτος με προοπτική να αποκαλυφθεί πλήρως το αρχαίο ιερό με όλα τα εντυπωσιακά δημόσια οικοδομήματα που το απαρτίζουν.»
Ξένη Αραπογιάννη
Δρ Αρχαιολόγος
Επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων
*** 70.000 λουκέτα και αύξηση αυτοκτονιών προκάλεσε η ύφεση :
* Εβδομήντα χιλιάδες λουκέτα πανελλαδικά και αύξηση των αυτοκτονιών μεταξύ των εμπόρων, είναι ο τραγικός απολογισμός της παρατεταμένης ύφεσης στην αγορά και της βαριάς φορολογίας των εισοδημάτων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Και η κατάσταση δεν φαίνεται να βελτιώνεται, αφού όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας Βασίλης Παγώνης δεν παίρνονται μέτρα για την ανάκαμψη της οικονομίας. Παράλληλα προβλέπει ότι τα σχέδια της κυβέρνησης για κατάργηση του αφορολόγητου στους επιτηδευματίες θα οδηγήσουν σε ακόμα περισσότερα λουκέτα. «Τα τελευταία 4 χρόνια το μικρό και μεσαίο εμπόριο περνάει από πρωτόγνωρες καταστάσεις - έχουν μπει 70.000 λουκέτα, ενώ πάνω από 2.000 από τις 3.600 αυτοκτονίες των τελευταίων χρόνων αφορούν στην εμπορική οικογένεια», λέει μιλώντας στην "Ε" ο πρόεδρος της ΟΕΣΠ. Μάλιστα την Τετάρτη, ημέρα πανεργατικής απεργίας, η Ομοσπονδία αποφάσισε τη στάση λειτουργίας των καταστημάτων στη μνήμη των αυτοχείρων συναδέλφων τους.
* Εβδομήντα χιλιάδες λουκέτα πανελλαδικά και αύξηση των αυτοκτονιών μεταξύ των εμπόρων, είναι ο τραγικός απολογισμός της παρατεταμένης ύφεσης στην αγορά και της βαριάς φορολογίας των εισοδημάτων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Και η κατάσταση δεν φαίνεται να βελτιώνεται, αφού όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας Βασίλης Παγώνης δεν παίρνονται μέτρα για την ανάκαμψη της οικονομίας. Παράλληλα προβλέπει ότι τα σχέδια της κυβέρνησης για κατάργηση του αφορολόγητου στους επιτηδευματίες θα οδηγήσουν σε ακόμα περισσότερα λουκέτα. «Τα τελευταία 4 χρόνια το μικρό και μεσαίο εμπόριο περνάει από πρωτόγνωρες καταστάσεις - έχουν μπει 70.000 λουκέτα, ενώ πάνω από 2.000 από τις 3.600 αυτοκτονίες των τελευταίων χρόνων αφορούν στην εμπορική οικογένεια», λέει μιλώντας στην "Ε" ο πρόεδρος της ΟΕΣΠ. Μάλιστα την Τετάρτη, ημέρα πανεργατικής απεργίας, η Ομοσπονδία αποφάσισε τη στάση λειτουργίας των καταστημάτων στη μνήμη των αυτοχείρων συναδέλφων τους.
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ
ΓΙΑ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
«Δεν είναι μια κοινωνία σωστά λειτουργούσα όταν αφήνει να υφίστανται επαγγελματικοί κλάδοι τέτοιες συνέπειες, για την εξυπηρέτηση του όποιου χρέους», τονίζει στη συνέχεια ο Βασ. Παγώνης. Και καταγγέλλει τις πολιτικές οι οποίες ακολουθούνται για την εξυπηρέτηση του χρέους προς τους δανειστές, με τεράστιο όμως κόστος για τους εμπόρους και την κοινωνία - ενώ φέρνει ως παράδειγμα για τη βαριά φορολογία που υφίστανται οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες τα αποτελέσματα έρευνας του Ινστιτούτου Εμπορίου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου (ΕΣΕΕ). «Οπως αποδεικνύεται μέσα από την έρευνα, για κάθε 100 ευρώ που πληρώνουμε όταν αγοράζουμε λιανική, τα 57,7 ευρώ είναι φόροι και άλλες επιβαρύνσεις και τα 42,3 ευρώ είναι η καθαρή αξία του προϊόντος, από τις πρώτες ύλες μέχρι την πώληση στον καταναλωτή».
Και επισημαίνει ότι οι συνέπειες είναι προφανείς για το εμπόριο, όταν μάλιστα οι υποχρεώσεις τρέχουν με ιλιγγιώδεις ταχύτητες και οι τζίροι πέφτουν κατακόρυφα. Γι' αυτό και ο κλάδος ζητάει «νομοθετική ρύθμιση για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις εντός της κρίσης, με τη λογική της ρύθμισης που ισχύει για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά», αναφέρει και προσθέτει πως «έχουμε δώσει συγκεκριμένη πρόταση στο υπουργείο. Αν δεν υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, είναι νομοτελειακά σίγουρο ότι θα θρηνήσουμε κι άλλα θύματα και θα δούμε τα λουκέτα να πολλαπλασιάζονται, δίνοντας χώρο για την εξάπλωση των πολυεθνικών». '
ΠΛΗΓΜΑ ΤΟ ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ
«Οι πολυεθνικές, αντίθετα από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με τις μεθόδους που ακολουθούν και τις τριγωνικές πωλήσεις, πληρώνουν ελάχιστη φορολογία», επισημαίνει ο Βασ. Παγώνης. Και προσθέτει ότι εξαιτίας της βαριάς φορολογίας των μικρομεσαίων, δίνεται χώρος στο παρεμπόριο. «Το παρεμπόριο ανθεί γιατί όταν κάποιος πουλά ένα προϊόν 80 ευρώ δεν πληρώνει τίποτα σε φόρους, οπότε είναι προφανές ότι κερδίζει και τα 80 ευρώ. Αντίθετα με ένα μαγαζί που θα πουλήσει ένα προϊόν 100 ευρώ και τα 57,7 ευρώ θα πάνε σε φόρους», επισημαίνει. Προσθέτει δε ότι τα συνδικαλιστικά όργανα του χώρου τους, προσπαθούν να κάνουν την τρόικα και την κυβέρνηση να καταλάβουν ότι τα επιπλέον μέτρα δεν καταλήγουν σε κανένα αποτέλεσμα. «Τα μέτρα δεν καταλήγουν πουθενά και αυτό προσπαθούμε να δώσουμε να καταλάβουν οι όποιες τρόικες και κυβερνήσεις. Να καταλάβουν ότι αυξάνοντας την φορολογία, μειώνονται τα έσοδα γιατί μειώνεται η κατανάλωση», επισημαίνει.
ΔΕΝ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΜΕ ΕΥΧΟΛΟΓΙΑ
Οσο για τις πιθανότητες ανάκαμψης της αγοράς λέει κατηγορηματικά ότι «δεν υπάρχει περίπτωση ανάκαμψης, γιατί δεν παίρνουν κανένα μέτρο για να κινηθεί η αγορά προς τα πάνω - αντίθετα με τα μέτρα που υιοθετούν πρεσάρουν την αγορά προς τα κάτω». Και προσθέτει ότι «ακόμα και οι ίδιοι δεν έχουν στο μυαλό μέτρα για ανάκαμψη της αγοράς, κάποια ευχολόγια για τόνωση της οικονομίας μέσα από κονδύλια του ΕΣΠΑ, δεν αντιστοιχούν στην πραγματική κατάσταση». Καταλήγοντας ο Βασίλης Παγώνης τονίζει δε, ότι στην περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει «σε μηδενισμό των αφορολόγητων ποσών στους ελεύθερους επιτηδευματίες, θα μηδενίσει για ακόμα μια φορά τη δυνατότητα να βγάλει κάποιος έστω και ελάχιστο κέρδος». Κι αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα «να μιλάμε για ακόμη περισσότερα λουκέτα, γιατί ελαχιστοποιείται το εισόδημα κάθε επιχειρηματία που έχει ένα κατάστημα ή μια βιοτεχνία». Πιστεύει λοιπόν ότι με την κατάργηση του αφορολόγητου θα αναγκαστούν πολλοί μικρομεσαίοι να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους, «κάτι που θα έχει σαν συνέχεια να εισχωρήσουν στην αγορά περισσότερες πολυεθνικές», αναφέρει κλείνοντας.
*** AGREXPO Α.Ε.: Από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές εταιρείες της Πελοποννήσου :
* Με βασικό γνώμονα την ποιότητα και την προώθηση των μεσσηνιακών προϊόντων, η εταιρεία Agrexpo τυποποιεί και κατά βάση εξάγει στις διεθνείς αγορές αγροτικά προϊόντα πρώτης ποιότητας. Εδώ και μισό αιώνα η οικογένεια Γκούμα έχει βάλει τη δική της σφραγίδα στο μεσσηνιακό εμπόριο κάνοντας γνωστή την περιοχή σε διάφορα σημεία του κόσμου μέσω των ποιοτικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης. Πατάτες, σύκα, καρπούζια, εσπεριδοειδή και πλέον ελαιόλαδο αποτελούν τον πυρήνα των εξαγωγών. Στον τομέα της πατάτας και των σύκων μάλιστα η εταιρεία κατέχει περίοπτη θέση στη διεθνή αγορά την τελευταία 20ετία.
AGREXPO A.E.
Συνοικία Μπουρνιάς, Τ.Θ. 73, Καλαμάτα
Τηλ.: 27210 82419 begin_of_the_skype_highlighting ΔΩΡΕΑΝ 27210 82419 end_of_the_skype_highlighting, 27210 62126 begin_of_the_skype_highlighting ΔΩΡΕΑΝ 27210 62126 end_of_the_skype_highlighting
Φαξ: 27210 24551 begin_of_the_skype_highlighting ΔΩΡΕΑΝ 27210 24551 end_of_the_skype_highlighting
e-mail: agrexpo@goumas.gr
Site: www.agrexpo.gr
* Με βασικό γνώμονα την ποιότητα και την προώθηση των μεσσηνιακών προϊόντων, η εταιρεία Agrexpo τυποποιεί και κατά βάση εξάγει στις διεθνείς αγορές αγροτικά προϊόντα πρώτης ποιότητας. Εδώ και μισό αιώνα η οικογένεια Γκούμα έχει βάλει τη δική της σφραγίδα στο μεσσηνιακό εμπόριο κάνοντας γνωστή την περιοχή σε διάφορα σημεία του κόσμου μέσω των ποιοτικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης. Πατάτες, σύκα, καρπούζια, εσπεριδοειδή και πλέον ελαιόλαδο αποτελούν τον πυρήνα των εξαγωγών. Στον τομέα της πατάτας και των σύκων μάλιστα η εταιρεία κατέχει περίοπτη θέση στη διεθνή αγορά την τελευταία 20ετία.
Το 1962 ο Παναγιώτης Γκούμας ξεκίνησε τη διακίνηση αγροτικών προϊόντων από την ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας και της Μεσσήνης προς τις κεντρικές λαχαναγορές Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Το 1970 πρωτοπορεί προχωρώντας αρχικά στην τυποποίηση πατάτας και στη συνέχεια και άλλων αγροτικών προϊόντων σε συσκευαστήρια της εταιρείας σε Καλαμάτα, Αμαλιάδα και Ορεστιάδα. Ακολουθεί συνεργασία με την ΑΓΡΕΞ, κρατικό φορέα που προωθεί τις εξαγωγές, με σκοπό τη διακίνηση των προϊόντων προς την Βόρεια Ελλάδα, αλλά και την εξαγωγή τους προς τις αγορές της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης. Στις αρχές του 1980 μάλιστα η εταιρεία έχει ήδη καταλάβει περίοπτη θέση στον τομέα των εξαγωγών με βάση την αγορά της Γερμανίας.
Λίγα χρόνια αργότερα τη σκυτάλη παίρνουν τα δύο παιδιά του Παναγιώτη Γκούμα, Γιώργος και Ευτυχία, που με την είσοδό τους έδωσαν το δικό τους στίγμα, όχι μόνο συνεχίζοντας αλλά και επεκτείνοντας την σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα.
Πλέον στην εταιρεία εντάσσονται σταδιακά και τα μέλη της τρίτης γενιάς, οι γιοι του Γιώργου Γκούμα, Παναγιώτης και Δημήτρης. Ο πρώτος με σπουδές στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Πάτρας και ο δεύτερος φοιτητής σήμερα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ στην Αγγλία. “Η παρουσία της τρίτης γενιάς επιβεβαιώνει το γεγονός ότι οι αλλαγές της σκυτάλης αποτελούν ένα από τα σημεία που ενδυναμώνουν την επιχείρηση, κάτι πολύ σημαντικό ιδίως σε περίοδο κρίσης όπως ζούμε, αφού δίνονται ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους” τονίζει ο Γιώργος Γκούμας.
Σήμερα η Agrexpo αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές εταιρείες της Πελοποννήσου και απασχολεί ανάλογα με τις εποχικές ανάγκες ακόμα και 130 άτομα. Τα προϊόντα της φθάνουν σε ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, καθώς και σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη (Πολωνία, Τσεχία κ.α.).
Η Agrexpo συνεργάζεται με ομάδες παραγωγών προμηθεύοντάς τους πατατόσπορο από Ολλανδία, μέσω συνεργασιών με τις μεγαλύτερες εταιρείες και στη συνέχεια εξάγει τα προϊόντα τους. Παράλληλα προμηθεύει παραγωγούς με λιπάσματα από μεγάλες ελληνικές και διεθνείς εταιρείες.
Η εταιρεία ασχολείται πλέον και με τη συμβολαιακή γεωργία, δηλαδή κλείνει συμφωνίες με άλλες εταιρείες για συγκεκριμένη παραγωγή υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και ποιοτικά χαρακτηριστικά και την τυποποίηση των προϊόντων μέχρι αυτά να φθάσουν στις αγορές (φύτευση - παράδοση), γεγονός που εξασφαλίζει πολύ καλές τιμές τόσο για την εταιρεία, όσο και για τους καταναλωτές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόσφατη συμφωνία με γνωστή γερμανική εταιρεία τροφίμων για διάθεση πατάτας σε μικροσυσκευασίες ακολουθώντας το παραπάνω σύστημα.
Την καλοκαιρινή περίοδο η Agrexpo εξάγει καρπούζια στην Κεντρική Ευρώπη, το φθινόπωρο ξερά σύκα σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Καναδά, ενώ το χειμώνα εσπεριδοειδή στην Κεντρική Ευρώπη.
Πλέον στην αγορά θα ενταχθεί και το νέο brand της εταιρείας για το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο που προορίζεται φυσικά για εξαγωγή στο ήδη υπάρχον δίκτυο της εταιρείας, αλλά και στην Ασία. Περισσότερες λεπτομέρειες τόσο για την ονομασία, όσο και για τη συσκευασία αναμένεται να παρουσιαστούν το προσεχές διάστημα.
Επιπλέον υλοποιείται πρόγραμμα ύψους 2 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων με έμφαση στους χώρους παραγωγής και στον έλεγχο διασφάλισης ποιότητας στην περιοχή του Μπουρνιά. Αυτό φυσικά εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια για διασφάλιση και ίσως αύξηση των θέσεων εργασίας, αλλά και για αναβάθμιση των προϊόντων. Η επέκταση του δικτύου πωλήσεων φυσικά βρίσκεται στα βασικά πλάνα της Agrexpo, η οποία αξίζει να σημειωθεί ότι έχει κύκλο εργασιών της τάξεως των 7 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ είναι συνεχώς επί 13 χρόνια κερδοφόρα.
Η συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα, αλλά και σε διεθνείς εκθέσεις αποτελούν στοιχείο εγγύησης για τα προϊόντα που διαθέτει.
Εμφανές είναι πάντως το παράπονο του Γιώργου Γκούμα για την απουσία της Πολιτείας στον τομέα τόσο του πρωτογενούς, όσο και τους δευτερογενούς τομέα παραγωγής. “Η χώρα μας διανύει δύσκολες στιγμές, αλλά ακόμα εισάγουμε προϊόντα που μπορούμε να καλύψουμε εκ των έσω” τονίζει ο κ. Γκούμας υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη ενίσχυσης των ελληνικών εξαγωγών ως μοχλό ανάπτυξης.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει πάντως στην ανάγκη παροχής κινήτρων σε νέους, ώστε να ασχοληθούν σοβαρά και επαγγελματικά με τη γεωργία με απαραίτητες προϋποθέσεις τη χρηματοδοτική στήριξη και την επιστημονική κατάρτιση κατά τα πρότυπα των γεωργικών σχολών άλλων χωρών όπως η Δανία. Δεν είναι αρνητικός στην ένταξη νέων προϊόντων στην ελληνική γεωργία, αρκεί αυτό να μην γίνεται όπως συμβαίνει μέχρι τώρα μόνο για επικοινωνιακούς λόγους. “Εχουμε σαν χώρα πλήθος προϊόντων, αλλά πολύ κακή διαχείριση” δηλώνει ο κ. Γκούμας,
~*** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012 :
~** http://snsarfara.blogspot.gr/2012/08/1-2012.html , Μεσσηνιακά και Άλλα στην ενημέρωση Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012 .-
~** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2012/09/02-2012.html , Κυριακάτικο αγιάζι στην ενημέρωση Κυριακή 02 Σεπτεμβρίου 2012 .-
~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2012/09/13-2012.html , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012 .-
~** http://stamos-dynami.blogspot.gr/2012/09/13-2012.html , ΖΗΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012 .- ~** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/09/14-2012.html , ΖΗΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012 .-
~** http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2012/09/14-2012.html , ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012 .-
~** http://snsarfara.blogspot.gr/2012/09/14-2012.html , Μεσσηνιακά και Άλλα στην ενημέρωση , ΖΗΣΕ την Ελλάδα , Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012 .-
~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2012/09/menoyme-15-2012.html , MENOYME ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012 .-
~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/09/16-2012.html , ΖΗΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012 .-
~** http://snsstamoskal.blogspot.gr/2012/09/16-2012.html , Μεσσηνιακά και Άλλα στην ενημέρωση Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012 .-
~** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2012/09/17-2012.html , ΖΗΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012.-
~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2012/09/18-2012.html , ΖΗΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012 .-
~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2012/09/19-2012.html , Μεσσηνιακά και Άλλα στην ενημέρωση Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012 , ΖΗΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ : Το γάλα είναι το αίμα της ζωής μας , η Ελλάδα είναι η αναπνοή μας !!!
~** ~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2012/09/blog-post.html , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα ΔΕΙΤΕ και ΖΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ 20/09/2012 .-
~** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/09/21-2012-2012-p1010746.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ : Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης .-
Στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012 .-
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/09/22-2012.html , Μένουμε Και Βλέπουμε Ελλάδα Σαββάτο 22 Σεπτεμβρίου 2012 .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/09/blog-post.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012 .-
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/09/23-2012-1.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012 .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/09/24-2012.html , Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2012 , Μένουμε ζούμε και βλέπουμε Ελλάδα.-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/09/24-2012.html , Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2012 , Μένουμε ζούμε και βλέπουμε Ελλάδα.-
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/09/24-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Μεσηηνιακά και Άλλα : Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012 .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/09/25-2012.html , Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2012 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και άλλα
~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2012/09/26-2012-1092012-binteo.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ :Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012 , ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ !!
~** Διαβαίνοντας στις χαμένες πατρίδες Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012 (Video ) , ΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/09/27-2012-video-2012-p1010810.html ,.-
~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2012/09/28-2012-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012 .-
~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2012/09/29-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012.-
~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/10/30-2012-5-29092012-0-1.html , Στο αγιάζι της Κυριακάτικης ενημέρωσης Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012 .-
~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2012/10/01-2012-blogger-10-2012-1830.html , Στο αγιάζι της καθημερινότητας Δευτέρα 01 Οκτωβρίου 2012 .-
ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ ΜΑΣ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ για σήμερα :
~**** ΣΜΥΡΝΗ P1030045.MP4 : http://youtu.be/mr1Y_xA50pM~*** Συλλογή βιβλίων P1030047.MP4 : http://youtu.be/Fcy_8axqoiQ ,
~*** Σπάνια βιβλιοθήκη P1030048.MP4 : http://youtu.be/m1698oH3OBI ,
~*** Βιβλία και Μ. Ασία P1030049.MP4 : http://youtu.be/gQTCpEDoOCY ,
~*** ΣΜΥΡΝΑΙΪΚΑ P1030050.MP4 : http://youtu.be/txR9LbKJ_y4 ,
~*** Τραγούδια από την Σμύρνη P1030051.MP4 : http://youtu.be/DzxtoH8l3qQ ,
***
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου