Πέμπτη, 24 Ιουλίου 2014

Άρωμα ενημέρωσης Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Άρωμα  ενημέρωσης  Πέμπτη  24  Ιουλίου  2014  :

 Αρσανάς Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας 2013  
Αρσανάς στα Καυσοκάλυβα Α. Όρους

*** Μεσσηνιακά  και  άλλα  :

*** Πέφτει σήμερα η αυλαία για το 20ό Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας         
           
«Η Πετρόσουπα» του Στάθη Γυφτάκη... κλείνει τα φώτα
Όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν. Το ίδιο συμβαίνει και με το 20ό Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, το οποίο για μία ακόμη φορά σημείωσε απόλυτη επιτυχία, όπως αναφέρουν ειδικοί και μη.    Όπως έγραψε, μεταξύ άλλων, ο γνωστός κριτικός Γιώργος Σαρηγιάννης, «το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας είναι από τα εντελώς ελάχιστα εκτός Αθήνας που μπορούν να κάνουν περήφανο τον -όσο ακόμα απέμεινε…- πολιτισμό μας. Για να παραφράσω τον τίτλο Jacques Brel Is Alive and Well and Living in Paris ενός αμερικάνικου μουσικού σόου του 1968, το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού είναι ζωντανό και καλά και ζει στην Καλαμάτα».
Η αυλαία θα πέσει σήμερα το βράδυ στις 10.00 στο αμφιθέατρο του Κάστρου με την «Πετρόσουπα» του δικού μας Στάθη Γυφτάκη.
Η «Πετρόσουπα» από κινέζικος λαϊκός μύθος μαγειρεύτηκε σε ένα ευωδιαστό μουσικό παραμύθι από μια συντροφιά παιδιών και μεγάλων: από τον Καλαματιανό συνθέτη Στάθη Γυφτάκη και τους μαθητές του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας - τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, την Παιδική Χορωδία και το Φωνητικό σύνολο «Μελίφωνο» -, τη Λίλλυ Τριαντάρη και τις λέξεις της, το χορογράφο Δημήτρη Σωτηρίου και τους sinequanon, την εικαστικό Αιμιλία Μπαντούνα και τα παιδιά του εργαστηρίου της «Μπλε Τελεία».
Λέξεις, μουσικές, κούκλες και ερμηνευτές - σε μια παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών 2014 - θα πλημμυρίσουν με ζωντάνια και μαγεία τη σκηνή του Αμφιθεάτρου του Κάστρου, ώστε ο ευωδιαστός ατμός από το τσουκάλι της «Πετρόσουπας» να φτάσει έως το τελευταίο σπίτι της πόλης, μεταφέροντας το ιδιαίτερο άρωμά της, αυτό της προσφοράς και της αλληλεγγύης. Η παράσταση θα δοθεί σε συνεργασία με το Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας και Ραϋμόνδου Ντάνκαν.
Παράλληλα, ολοκληρώνεται στις 19.30 η παράσταση εργαστηρίου «On the road» με σημείο συνάντησης το Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας. Επίσης, οι προβολές χορογραφικού υλικού των ομάδων που συμμετέχουν στα εργαστήρια χορογραφίας, καθημερινά 10.30 – 13.00 & 18.30 – 21.00, στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.
Μέχρι 30 Σεπτεμβρίου θα συνεχίζονται οι προβολές από το αρχείο του Φεστιβάλ στο πλαίσιο της έκθεσης «Μυθικοί Χοροί της Μεσσηνίας», Τρίτη - Κυριακή 8.00 – 20.00, Δευτέρα 13.30 – 20.00, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας. Επίσης, ολοκληρώνεται το σεμινάριο σύγχρονου χορού με τη Marta Coronado και το εργαστήρι δραματουργίας με τη Hildegard De Vuyst. Του Αντώνη Πετρόγιαννη 

***  Μειώθηκε κατά 30% το προσωπικό του Δήμου Καλαμάτας         
           
Οι επιπτώσεις από την εφαρμογή του «Καλλικράτη» στους Δήμους αποτελούν ακόμη, έπειτα από τρία χρόνια πλήρους λειτουργίας, θέμα που διαιρεί κόμματα, Δήμους, δημάρχους και δημοτικές παρατάξεις.
Μία από τις απόψεις είναι ότι η εφαρμογή του συντέλεσε ώστε οι Δήμοι της χώρας να κινδυνεύουν με κατάρρευση, εφόσον συνεχιστούν οι μνημονιακές περικοπές σε κονδύλια και προσωπικό. Το έχουν δηλώσει τους τελευταίους μήνες –και με κινητοποιήσεις τους– και οι εργαζόμενοι στους Δήμους όλης της χώρας.
Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι πολλαπλό: Οι επιδοτήσεις μειώθηκαν κατά 50% από το 2009. Το προσωπικό μειώθηκε επίσης, αφού απαγορεύτηκε η πρόσληψη μονίμων και απολύθηκαν επίσης χιλιάδες έκτακτοι εργαζόμενοι/ες, παρόλο που κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Ο «Καλλικράτης» ήταν στην ουσία το μνημόνιο για τους Δήμους. Σήμανε τεράστιες περικοπές χρηματοδότησης και πίεση για ιδιωτικοποιήσεις και ξεπούλημα των δημοτικών περιουσιών. Ενώ «φόρτωσε» στους Δήμους όλες τις υπηρεσίες πρόνοιας, δεν έδωσε χρήματα γι’ αυτές. Τους είπε να κόψουν τις δαπάνες και να αναπτύξουν την «επιχειρηματικότητά» τους –παραχωρώντας στους ιδιώτες «επενδυτές» μικρά πάρκα, αναψυκτήρια και δημόσιους χώρους της κάθε γειτονιάς, μέχρι τις θάλασσες και τις ακτές.
Χθες, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αθ. Ηλιόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου, τόνισε ότι το 2011, με την έναρξη του «Καλλικράτη», ο Δήμος αριθμούσε 530 υπαλλήλους, εκ των οποίων 375 μόνιμοι, 145 Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου και 10 με STAGE (εξαιρείται το προσωπικό των Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου).
Έκτοτε το προσωπικό μειώθηκε λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί, των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, της κινητικότητας και διαθεσιμότητας. Κατά την περίοδο 2011 – 2014, οι συνταξιοδοτήσεις ανήλθαν σε 112, εκ των οποίων οι 81 μονίμων υπαλλήλων και οι 31 ΙΔΑΧ, σε διαθεσιμότητα τέθηκαν 24 σχολικοί φύλακες, σε κινητικότητα 16 δημοτικοί αστυνομικοί, ενώ επίσης σε διαθεσιμότητα τέθηκαν 14 υπάλληλοι ΙΔΑΧ. Έγιναν 3 μετατάξεις και ένας υπάλληλος χρησιμοποίησε το πρόγραμμα ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας. Δηλαδή, αποχώρησαν 170 υπάλληλοι.  Επίσης, ήλθαν 13, εκ των οποίων 9 με μετάταξη και 4 μέσω ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας. Επομένως, το προσωπικό του Δήμου αριθμεί 373 άτομα, δηλαδή είναι μειωμένο κατά 29,6%.
Από την άλλη πλευρά, στην προσπάθεια εξορθολογισμού της κατανομής του προσωπικού εντάσσεται το νέο πρόγραμμα εθελοντικής ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας, με δυνατότητα υποβολής αιτήσεων από 15 Ιουλίου έως 29 Αυγούστου. Στο μέτρο προβλέπονται τα εξής: α) Το προσωπικό τίθεται σε διαθεσιμότητα επί έναν μήνα, β) Δεν είναι δυνατόν να χαρακτηρισθεί πλεονάζον, ώστε να τεθεί εκ νέου σε κινητικότητα – διαθεσιμότητα, γ) Το πρόγραμμα είναι εθελοντικού χαρακτήρα, δ) Απαιτούνται η σύμφωνη γνώμη του φορέα προέλευσης και εκείνη του φορέα υποδοχής, ε) Η αίτηση αφορά σε ένα φορέα υποδοχής. Του Αντώνη Πετρόγιαννη 

***  Δημόσια περίθαλψη ανασφάλιστων: Πράξη ή Πυροτέχνημα;          
    Στιγμιότυπο από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου των εθελοντών του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης Καλαμάτας
Ο αποκλεισμός των ανασφάλιστων πολιτών από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη δεν ήταν μνημονιακός στόχος, αλλά μια σκληρή «παρενέργεια» της λιτότητας και των περικοπών στο κοινωνικό κράτος.
Το φαινόμενο υποτιμήθηκε εξ αρχής λόγω του μνημονιακού φανατισμού της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, ξέφυγε από κάθε έλεγχο και εξελίχθηκε στο πιο σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα στη χώρα μετά την ανεργία.
Χρειάστηκε η πρωτοφανής κινητοποίηση χιλιάδων εθελοντών από τα κοινωνικά ιατρεία-φαρμακεία όλης της χώρας- ένα από αυτά είναι και  η εθελοντική δομή που δημιουργήθηκε στην Καλαμάτα-,  η ευαισθησία των εργαζομένων στο ΕΣΥ και η κατακραυγή από όλη την επιστημονική κοινότητα και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις για τη συντελούμενη «υγειονομική τραγωδία» στην Ελλάδα, για να αντιληφθεί η κυβέρνηση το κοινωνικό αλλά και το πολιτικό κόστος αυτού του παρατεινόμενου αποκλεισμού και της συνακόλουθης «υγειονομικής φτώχειας», που εξέθετε τη χώρα μας διεθνώς.
Οι «ζηλωτές» του μνημονίου επέδειξαν εγκληματική «άγνοια κινδύνου» και άφησαν το πρόβλημα των ανασφάλιστων να αποκτήσει χαρακτηριστικά «δομικής βίας», σύμφωνα με έναν κοινωνιολογικό ορισμό, δηλαδή βίας που απορρέει από τις ίδιες τις κρατικές δομές, όταν αυτές δεν ικανοποιούν στοιχειώδεις κοινωνικές ανάγκες.
Έφτασε και η ίδια η τρόικα να επισημαίνει σε εκθέσεις της την κυβερνητική ολιγωρία και να θέτει ως προαπαιτούμενο για τις επόμενες δόσεις τη δραστική αντιμετώπιση του προβλήματος.
Έτσι, έπειτα από κοινωνική και πολιτική πίεση, άλλαξε ο νόμος και πλέον οι ανασφάλιστοι θα περιθάλπονται και θα φαρμακοδοτούνται από το ΕΣΥ και το ΠΕΔΥ. Αυτό το βήμα «πιστώνεται» στο κίνημα κοινωνικής αλληλεγγύης στο χώρο της Υγείας και οι άνθρωποι των κοινωνικών ιατρείων πρέπει να αισθάνονται δικαιωμένοι και περήφανοι.
Η νέα κατάσταση που διαμορφώθηκε ήταν και το θέμα της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν χθες εθελοντές-μέλη του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης Καλαμάτας. Όπως τόνισαν τόσο η Φένια Εξακουστίδου όσο και ο Τάσος Πουλόπουλος, αλλά και Μιχάλης Μπουρόβας, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, η συγκεκριμένη κοινωνική δομή από την 1η Αυγούστου δε θα δέχεται ανασφάλιστους ντόπιους και νομίμως διαμένοντες μετανάστες, αλλά θα τους κατευθύνει προς τις δομές που ο νόμος ορίζει ότι οφείλουν να τους περιθάλψουν.
Το ωραίο παραμύθι, όμως, έχει… δράκο. Κι αυτός είναι το νεοφιλελεύθερο σχέδιο της συρρίκνωσης του ΕΣΥ υπέρ της ιδιωτικής αγοράς Υγείας και ασφάλισης, το οποίο δεν αναιρείται και έτσι ο αποκλεισμός από τη δημόσια περίθαλψη συνεχίζεται με πραγματικούς όρους, δηλαδή μέσω της αδυναμίας των δημόσιων δομών να καλύψουν τις αυξημένες λόγω της κρίσης ανάγκες των ασθενών, μέσω της υποχρηματοδότησης και της λειτουργικής κατάρρευσης των δημόσιων νοσοκομείων, μέσω της δυσβάστακτης οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών για να έχουν πρόσβαση στην ιατρική παρακολούθηση, στις εξετάσεις, στα φάρμακα και στη νοσηλεία που χρειάζονται.
Άρα, όσο διαρκεί η λιτότητα θα «παράγεται» υγειονομική ανισότητα και αποκλεισμός, στην πράξη, των φτωχών και αδύναμων.
Στο πρόσφατο νομοσχέδιο που ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία, παρά τις επικοινωνιακές βελτιώσεις, η ανισότητα στην περίθαλψη μονιμοποιείται και επεκτείνεται με τα απογευματινά ιδιωτικά χειρουργεία στο ΕΣΥ, δημιουργώντας ασθενείς δύο ταχυτήτων στο ίδιο νοσοκομείο, με μοναδικό διακριτικό στοιχείο την αγοραστική τους δύναμη.
Οι μετανάστες χωρίς χαρτιά δε συμπεριλαμβάνονται στη ρύθμιση και με αυτή την έννοια η χρησιμότητα των κοινωνικών ιατρείων σε καμιά περίπτωση δεν αμφισβητείται. Όσο υπάρχουν άνθρωποι σ' αυτή τη χώρα που δεν «αναγνωρίζονται» από το διάτρητο μνημονιακό κράτος, όσο το πολιτικό αίτημα της καθολικότητας και της ισοτιμίας στην περίθαλψη δεν κατοχυρώνεται, τόσο η «ασπίδα προστασίας» της κοινωνικής αλληλεγγύης θα είναι απολύτως αναγκαία, τόνισαν.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη 

***  Πολιτιστική πρόταση μέσω Facebook

   Τη δική του άποψη και πρόταση για τα πολιτιστικά δρώμενα στο νομό κατέθεσε δημόσια στο facebook ο δικηγόρος Κώστας Κρόμπας. Kαθώς θα μπορούσε (υπό προϋποθέσεις) να εξετασθεί από τους αρμοδίους, την παραθέτουμε: «Με αφορμή το Φεστιβάλ Χορού και όλη τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει γύρω από το Μέγαρο Χορού και τη βιωσιμότητα του: είναι πραγματικά απορίας άξιον πώς έγινε μια τέτοια επένδυση χωρίς ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ μια μελέτη βιωσιμότητας αντί να ακολουθήσει μετά. Εμένα προσωπικά με οδηγεί σε άλλες σκέψεις το όλο εγχείρημα, αλλά ελλείψει στοιχείων δεν μπορώ να πω κουβέντα. Εν πάση περιπτώσει, όμως, τώρα το έχουμε. Αντί, λοιπόν, να ακολουθήσει και αυτό την προδιαγεγραμμένη πορεία ζημιογόνων επιχειρήσεων (ήτοι αράχνιασμα ή ξεπούλημα αντί πινακίου φακής σε κάποιον ιδιώτη, που και αυτό φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο, εκτός εάν πραγματικά δοθεί σε εξευτελιστική τιμή), θα μπορούσε να γίνει το εξής: στη Μεσσηνία αυτή τη στιγμή υπάρχουν 3 τουλάχιστον ΜΟΝΑΔΙΚΟΙ χώροι οι οποίοι θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν πολιτιστικά γεγονότα παγκοσμίου βεληνεκούς, ήτοι το Μέγαρο Χορού, το αμφιθέατρο του Κάστρου, η Αρχαία Μεσσήνη και το θέατρο Δυτικής Μάνης. Θα μπορούσε, λοιπόν, να δημιουργηθεί ένας διαδημοτικός πολιτιστικός οργανισμός, το Φεστιβάλ Μεσσηνίας, χρηματοδοτούμενο και από τους 4 Δήμους της Μεσσηνίας, στο οποίο ενδεχομένως θα μπορούσαν να ενταχθούν και άλλοι χώροι σε τουριστικές περιοχές του νομού. Θα μπορούσε να λειτουργεί στα πρότυπα του Φεστιβάλ Αθηνών (το οποίο θυμίζω εκμεταλλεύεται καμιά εικοσαριά χώρους) και να αποτελέσει τη μεγαλύτερη κοιτίδα πολιτισμού στην Ελλάδα μετά από κάποια χρόνια λειτουργίας. Έτσι εξοικονομείται ένα μεγάλο ποσό λειτουργικών εξόδων, τα οποία θα είχαν οι χώροι αυτοί σε περίπτωση που λειτουργούσαν αυτόνομα, και επίσης ένας οργανισμός τόσο μεγάλης εμβέλειας θα μπορούσε να φιλοξενήσει παραστάσεις παγκοσμίου βεληνεκούς, οι οποίες τώρα δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν. Εκλογές είχαμε, νέες Δημοτικές Αρχές είχαμε, ευκαιρία τώρα να κάνουν κάτι για αυτό. Ας μην ξεχνάμε και την ακόμα μεγαλύτερη ώθηση που θα έδινε στο μεσσηνιακό τουρισμό ένα τέτοιο πολιτιστικό γεγονός, σε συνδυασμό με πρωτοπόρες εκδηλώσεις. Έχει ήδη δείξει το δρόμο το Φεστιβάλ Χορού, που συγκεντρώνει χιλιάδες επισκέπτες στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα. Είναι, λοιπόν, ευκαιρία και περισσότεροι να έρθουν και να επισκεφθούν και άλλες περιοχές (διότι Μεσσηνία δεν είναι μόνο η Καλαμάτα). Εννοείται, βέβαια, ότι πριν επιχειρηθεί κάτι τέτοιο, ΘΑ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ σχετική μελέτη, προϋπολογισμός κ.λπ., για να μη βρεθούμε πάλι προ (δυσάρεστων) απροόπτων ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ οι μισθοί οι οποίοι θα προβλέπονται, θα πρέπει να είναι ανάλογοι της υφισταμένης οικονομικής κατάστασης και όχι εξωπραγματικοί (όπως διάβασα στη μελέτη βιωσιμότητας)». Για τη μεταφορά – αντιγραφή Β.Β. - 

***  Ενδιαφέρον από ιδιώτες για μίσθωση της «Ηλέκτρας»

 Ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει ιδιώτες για τη μίσθωση του πρώην κινηματοθεάτρου «Ηλέκτρα», που αποτελεί δημοτική περιουσία. Ενδεχομένως, από το Δήμο Καλαμάτας θα προχωρήσει σχετική διαγωνιστική διαδικασία, ώστε η «Ηλέκτρα» να χρησιμοποιηθεί ως κινηματογράφος και χώρος πολιτισμού. - 

***  Ένα βήμα μπροστά και πολύ περίμενε… στις Πολεοδομικές Μελέτες στην Καλαμάτα          
           
Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε προχθές, στη Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου Καλαμάτας, σχετικά με τις εξελίξεις στα πολεοδομικά θέματα. Έγινε ενημέρωση του δημάρχου, ο οποίος έδωσε κατευθύνσεις και οδηγίες.
Αναλυτικά τα θέματα που εξετάστηκαν ήταν:
1. Πολεοδομική Μελέτη Βέργας: Αναμένεται εντός της εβδομάδας υπογραφή της μελέτης ρεμάτων από την Αποκεντρωμένη Διεύθυνση Πελοποννήσου. Ολοκληρώθηκε η διαβούλευση των συναρμόδιων φορέων (Αρχαιολογία κ.λπ.) της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και της μελέτης διευθέτησης που απαιτείται και θα αποσταλεί στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Η γεωλογική μελέτη μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των ρεμάτων θα μπορεί να εγκριθεί από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου.
2. Πολεοδομική Μελέτη Μικρής Μαντίνειας: Απεστάλη στο ΥΠΕΚΑ (Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού) η Πολεοδομική Μελέτη της περιοχής, με ενσωματωμένη τη γεωλογική μελέτη και συμπληρώσεις του υποβάθρου προς έλεγχο και προώθηση στο ΚΕΣΥΠΟΘΑ. Απαιτείται καθορισμός του αιγιαλού στο τμήμα από Messinian Bay έως το «Ακτή Ταΰγετος». Ολοκληρώνεται η σύνταξη τοπογραφικού υποβάθρου για να αποσταλεί στην Κτηματική Υπηρεσία.
3. Πολεοδομική Μελέτη Ασπροχώματος: O ανάδοχος μελετητής υπέβαλε ενημερωμένα κτηματολογικά υπόβαθρα και κτηματολογικούς πίνακες μετά την επεξεργασία των δηλώσεων ιδιοκτησίας που του παραδόθηκαν και τις επίγειες εργασίες που πραγματοποίησε στην περιοχή, καθώς και την υψομετρική μελέτη. Έχει κατατεθεί και εγκριθεί από την υπηρεσία ο 1ος λογαριασμός πληρωμής τελεσθεισών εργασιών ύψους 21.324  ευρώ (17.336.58 ευρώ + 3.987,02 ευρώ ΦΠΑ).
4. Πράξη Εφαρμογής Κηπούπολης: Έγινε συνεργασία με την Περιφέρεια για τις ενστάσεις μετά τη Β' ανάρτηση για το σύνολο της μελέτης, ώστε να προωθηθεί η κύρωση της Πράξης Εφαρμογής από τον περιφερειάρχη, ενώ η Πολεοδομική Μελέτη είναι προς εξέταση στο Συμβούλιο της Επικράτειας, προκειμένου να ελεγχθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα και δημοσιευθεί σε ΦΕΚ.
5. Πράξη Εφαρμογής Πυκνοδομημένων Ανατολικής Παραλίας - Αγίας Άννας: Έχει ολοκληρωθεί η εξέταση των ενστάσεων και ετοιμάσθηκε ο φάκελος της μελέτης για υποβολή στην Περιφέρεια προς κύρωση με τα συμπληρωματικά στοιχεία που ζητήθηκαν. Για την Αγία Άννα εκπονείται η μελέτη οριοθέτησης του ρέματος που βρίσκεται στην περιοχή. Διενεργήθηκε από την υπηρεσία η συμπληρωματική αποτύπωση για την ολοκλήρωση της οριοθέτησης.
6. Πράξη Εφαρμογής Αρτέμιδος: Έχουν αποσταλεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για κύρωση τα επικείμενα κοινωφελών και κοινοχρήστων. Ολοκληρώθηκε (κατόπιν υποβολής αίτησης από τους ενδιαφερόμενους δημότες) ο έλεγχος επικειμένων από ιδιοκτησία σε ιδιοκτησία, συντάχθηκαν οι πίνακες επικειμένων ανά ιδιοκτησία και κοινοποιήθηκαν στους ενδιαφερόμενους για τυχόν ενστάσεις εντός 15 ημερών.
Έχει ολοκληρωθεί η προεργασία συγκέντρωσης στοιχείων για τον ορισμό της τιμής μονάδας, από την επιτροπή εκτίμησης επικειμένων, τόσο για τα επικείμενα όσο και για τον υπολογισμό της εισφοράς σε χρήμα, ώστε να προωθηθούν οι διαδικασίες των πληρωμών. Έχει ζητηθεί η βάση δεδομένων από την ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ για να διευκολυνθεί η διαδικασία σύνταξης πράξεων επιβολής εισφοράς σε χρήμα.
7. Κύρωση Δικτύου Κοινοχρήστων στα Λέικα: Εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση το δίκτυο ΚΧ που είχε εκπονηθεί από τον ιδιώτη μελετητή και εκκρεμεί ο έλεγχος των ΚΧ που εκπόνησε η Πολεοδομία.    Του Αντώνη Πετρόγιαννη 

***  Ντ. Νικολάκου: «Θα δεχτούμε κάθε αποτέλεσμα νόμιμης προσφυγής στο θέμα των σκουπιδιών»         
   
«Κατανοούμε τους προβληματισμούς των κατοίκων, οποιοσδήποτε μπορεί να προσφύγει στους ελεγκτικούς μηχανισμούς και θα δεχτούμε την όποια δικαίωση. Εμείς κοιτούσαμε πάντα στα μάτια τους κατοίκους της Οιχαλίας και δεν πρέπει να ακούνε τις σειρήνες».
Αυτό τόνισε η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, με αφορμή την προχθεσινή τελευταία συζήτηση στην Οιχαλία για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και την κατασκευή του εργοστασίου στην Καλλιρρόη. Πρόσθεσε δε, ότι θα είναι αποδεκτή οποιαδήποτε δικαίωση προσφυγής.
  Η πιο βρώμικη Περιφέρεια
Για άλλη μια φορά η κα Νικολάκου μίλησε για απόλυτη δικαίωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων: «Σε επίπεδο επικράτειας το πρώτο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ως χώρα είναι τα απορρίμματα και οι χωματερές. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου ξεκίνησε τελευταία. Το 2011 ήταν η τελευταία και η πιο βρώμικη Περιφέρεια στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων με 82 ενεργούς ΧΑΔΑ και με πολύ μεγάλο κίνδυνο επιβολής δυσβάσταχτων προστίμων στους δημότες. Ο σχεδιασμός μας ήταν πρωτοποριακός, καινοτόμος και απόλυτα περιβαλλοντικός. Ένα έργο που ξεκινήσαμε με διεθνή διαγωνισμό που ολοκληρώσαμε και για πρώτη φορά στη χώρα μας υπήρχε η καινοτομία της ιδιωτικής χωροθέτησης».
  «Κατανοούμε»
Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις των κατοίκων, πρόσθεσε: «Είπαμε πάρα πολλές φορές προς όλους ότι η Περιφερειακή Αρχή θα αποδεχθεί οποιονδήποτε θέλει να καταθέσει  την άποψή του, να απευθυνθεί σε οποιοδήποτε θεσμικό όργανο ελέγχου, σε σχέση με τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Περιμέναμε αρκετούς μήνες, μέχρι που ήρθε η στιγμή το αρμόδιο υπουργείο να υπογράψει και να εγκρίνει με σχετική απόφασή του τη συγκεκριμένη ΜΠΕ. Αποδεχόμαστε πάντα μέσα στα πλαίσια που επιτρέπει ο νόμος, οποιονδήποτε να προσφύγει οπουδήποτε. Αυτό, όμως, που θέλω να διαβεβαιώσω και τους κατοίκους της περιοχής, είναι αυτό που έχει πει ο περιφερειάρχης: Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, οι ελεγκτικοί της μηχανισμοί και πάνω απ’ όλα ο περιφερειάρχης, αποτελούν τη μεγαλύτερη εγγύηση για να πραγματοποιηθεί ένα έργο, το οποίο σε ό,τι αφορά τα περιβαλλοντικά ζητήματα, θα είναι πολύ πάνω από τα στάνταρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το έργο είναι πράσινο, είναι επισκέψιμο έργο  και όπως ανακοινώθηκε ήδη από τον υπουργό κ. Μανιάτη, είναι ένα έργο πιλότος για τη χώρα μας.  Κατανοούμε την αγωνία των πολιτών και τους προβληματισμούς τους, ιδιαίτερα  σε μια περιοχή επιβαρυμένη, όπου τα προηγούμενα χρόνια δεν τηρήθηκαν όσα τους υποσχέθηκαν. Εάν σε οποιονδήποτε θεσμό απευθυνθούν, δικαιωθεί ο οποιοσδήποτε, εμείς δεν έχουμε να πούμε κάτι. Από την πρώτη στιγμή λέγαμε ότι αυτή η μελέτη πρέπει να ελεγχθεί και να εγκριθεί από τους ειδικούς επιστήμονες του ΥΠΕΚΑ».
Της Βίκυς Βετουλάκη 

***   Η θερινή Πελοπόννησος του ’36 μέσα από το φωτογραφικό φακό (φωτογραφίες)          
      
Πολυμαθής, πολυσχιδής και πολυτάλαντη προσωπικότητα, ο Αμερικανός κινηματογραφιστής (κατά κύριο λόγο) Jerome Hill (1905 – 1972) ήταν 32, όταν αποφάσισε να εφαρμόσει στην πράξη όσα είχε μάθει κοντά στον κορυφαίο φωτογράφο Edward Weston, επιχειρώντας να κάνει ένα φωτογραφικό δοκίμιο με φόντο την Ελλάδα του θέρους.
Από την Αθήνα ως την Πελοπόννησο και τα νησιά με στάσεις σε όλους τους γνωστούς αρχαιολογικούς χώρους, οι φωτογραφίες του Hill που εκδόθηκαν στο λεύκωμα – ντοκουμέντο εποχής με τίτλο “Trip to Greece” (New York, E.Weyhe, 1936), αποτελούν ασπρόμαυρα κομμάτια ζωής (και νεκρής φύσης) από μια προ – τουριστική (προ – ΕΟΤ) Ελλάδα γεμάτη αυθεντικές εικόνες και «παρθένα» μέρη με αρχαίους απόηχους.
Γεννημένος στο St. Paul της Μινεσότα, σπούδασε ζωγραφική και μουσική στο Yale, αλλά και στη Ρώμη και το Λονδίνο, πριν στρέψει το ενδιαφέρον του στον κινηματογραφικό φακό, και χρησιμοποιώντας μια από τις πρώτες Cine-Kodak-Special κάμερες, δημιούργησε μια σειρά από πρωτοποριακά φιλμάκια που εξερευνούσαν τη γλώσσα του σινεμά.
Μετά τον πόλεμο ειδικεύτηκε στις κινηματογραφικές βιογραφίες, κερδίζοντας μάλιστα το Όσκαρ ντοκιμαντέρ το 1957 για το φιλμ Άλμπερτ Σβάιτσερ. Στη συνέχεια ενδιαφέρθηκε για το είδος του animation, δημιουργώντας ταινίες κινουμένων σχεδίων στο χέρι.
Η παραγωγή ταινιών συνεχίστηκε ως το τέλος της ζωής του (χαρακτηριστικό το αυτοβιογραφικό “Film Portrait” του 1971), ενώ το ανήσυχο πνεύμα του επέστρεψε στη μουσική λίγα χρόνια πριν το θάνατο του με μια σειρά από συνθέσεις για τσέμπαλο και μικρή ορχήστρα.
 
***  Εντολή ακόμα και για αεροψεκασμούς στη μάχη με τα κουνούπια         
           
Ακόμα και αεροψεκασμοί θα γίνουν άμα χρειασθεί, προκειμένου να καταπολεμηθούν τα κουνούπια στην περιοχή της Πύλου.
Αυτό τονίστηκε χθες σε έκτακτη σύσκεψη το πρωί στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας με τη συμμετοχή των θεματικών αντιπεριφερειαρχών Ανάπτυξης Ντίνας Νικολάκου, Υγείας Φάνη Στεφανόπουλο, του τοπικού αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Αργυράκη, του διευθυντή Υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Διαμαντόπουλου, του προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου κ. Γιαννούτσου, των μελών της Επιστημονικής Επιτροπής του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών και εκπροσώπου της εταιρείας στην οποία έχει ανατεθεί το έργο.
Ήδη δόθηκε ολιγοήμερη προθεσμία στην εταιρεία, προκειμένου να προχωρήσει σε δραστική καταπολέμηση με επίγεια μέσα. Για το λόγο αυτό από χθες το απόγευμα στην ευρύτερη περιοχή γίνεται καταπολέμηση από 8 συνεργεία.
Παράλληλα, έγινε έκκληση στους κατοίκους της περιοχής για λήψη μέτρων στους ιδιωτικούς χώρους.
  Ακόμα και αεροψεκασμοί
Η κα Νικολάκου παρατήρησε ότι με κάθε τρόπο πρέπει να σταματήσει η έξαρση στην περιοχή της Πύλου και γι’ αυτό έγιναν αυστηρές συστάσεις στην εταιρεία. Από χθες κιόλας αυξήθηκαν τα επίγεια συνεργεία ψεκασμού, ενώ καθημερινά η Επιστημονική Επιτροπή του προγράμματος θα ενημερώνει τον καθ’ ύλην αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη κ. Στεφανόπουλο και το διευθυντή Υγείας της Περιφέρειας για την εξέλιξη που υπάρχει.
«Δόθηκε εντολή στην εταιρεία να βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα, ώστε, αν χρειασθεί, το επόμενο διήμερο να γίνουν και εναέριοι ψεκασμοί για να καταπολεμηθούν οι προνύμφες. Θα είμαστε σε ετοιμότητα και αυτό που κάνει η Περιφέρεια, δε γίνεται στις άλλες Περιφέρειες. Εξασφαλίσθηκαν σε μια 3ετία 3,5 εκατ. ευρώ για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο.
Δεν πρέπει, επίσης, να ξεχνάμε ότι οι καιρικές συνθήκες παίζουν σημαντικό ρόλο στην αύξηση των πληθυσμών και ζητήσαμε από την εταιρεία επικαιροποιημένη χαρτογράφηση για να δούμε τι νέες πιθανές εστίες κουνουπιών έχουν δημιουργηθεί. Θεωρούμε ότι με την καλή συνεργασία που υπάρχει, με τη δεδομένη πολιτική βούληση, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα έξαρσης του φαινομένου. Να διευκρινίσουμε ότι η αύξηση των συνεργείων στην Πύλο δε σημαίνει μείωσή τους από άλλες περιοχές της Μεσσηνίας», σημείωσε η κα Νικολάκου.
Από την πλευρά του, ο κ. Στεφανόπουλος παρακάλεσε τους κατοίκους να συμβάλουν στην καταπολέμηση, λαμβάνοντας μέτρα στους ιδιωτικούς τους χώρους: «Να μην υπάρχουν ιδιωτικοί χώροι, που είναι φορείς ανάπτυξης των κουνουπιών, δηλαδή λιμνάζοντα νερά, πισίνες, γκαζόν κ.λπ. Να ραντίζουν στους ιδιωτικούς χώρους, ώστε να συμβάλουν στη γενικότερη προσπάθεια που γίνεται», πρόσθεσε.
  Τριήμερη προθεσμία
Ο κ. Αργυράκης τόνισε ότι βρισκόμαστε στην αιχμή της τουριστικής περιόδου και πρέπει οπωσδήποτε να μειωθεί, αν δεν μπορεί να μηδενιστεί, το πρόβλημα με  τα κουνούπια στην περιοχή: «Επειδή όλοι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος, επισημάνθηκε στην ανάδοχο εταιρεία ότι στο επόμενο τριήμερο οφείλει να παρουσιάσει αποτελέσματα καταπολέμησης των κουνουπιών, ειδάλλως θα προχωρήσουμε – και έχουμε ενεργοποιήσει τη διαδικασία – σε εναέρια επέμβαση».
Ο κ. Γιαννούτσος από την Πύλο παρατήρησε ότι η έξαρση των κουνουπιών παρουσιάσθηκε αρχικά πριν από 15 ημέρες, κλήθηκε η εταιρεία, ξεκίνησαν  ψεκασμοί, υπήρξε παροδικά μια μικρή μείωση, αλλά ύστερα από ένα δεκαήμερο το πρόβλημα γιγαντώθηκε σε τέτοιο βαθμό που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής.
Εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα μετά την εντατικοποίηση των ψεκασμών και με τον εντοπισμό των νέων εστιών. Επίσης, διευκρίνισε ότι στην περιοχή της Πύλου υπάρχουν μόνιμα 4 άτομα που καθημερινά ψεκάζουν στην περιοχή, ενώ παρακάλεσε τους κατοίκους να λαμβάνουν μέτρα στους χώρους τους.   Της Βίκυς Βετουλάκη 

*** Εξόρμηση στο Πολυλίμνιο με τον Ορειβατικό Σύλλογο

 Το καλοκαίρι βρίσκεται στα φόρτε του, οι θερμοκρασίες πιάνουν κόκκινο και η αναζήτηση στιγμών δροσιάς είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη… Σε αυτή ακριβώς τη λογική εντάσσεται η επόμενη εξόρμηση του Ορειβατικού Συλλόγου Καλαμάτας στο Πολυλίμνιο, την προσεχή Κυριακή 27/7. Και εξηγεί: «Πολυλίμνιο σημαίνει καταρράκτες, σημαίνει παιχνίδι με το νερό, βουτιές, κολύμπι και εξερεύνηση μιας από τις πιο όμορφες γωνίες της Μεσσηνίας». Αναχώρηση το πρωί της Κυριακής 27/7 από τα γραφεία του Συλλόγου (Ανατολικό Κέντρο, νότια της Τέντας) στις 9.00. Βαθμός δυσκολίας: 1 Πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία του Συλλόγου (κάθε βράδυ μετά τις 9.00, τηλ. 2721097733) και στο τηλ. 6975875547. Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι και το βράδυ της Παρασκευής 25/7. - 

***  Πλήθος εκδηλώσεων από τις 24 μέχρι τις 27 Ιουλίου στο Δήμο Καλαμάτας          
           
Το καλοκαίρι συνεχίζεται και μαζί του οι εκδηλώσεις του Δήμου Καλαμάτας, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν συναυλίες, παραστάσεις και πανηγύρια.
Οι εκδηλώσεις από σήμερα Πέμπτη 24 Ιουλίου μέχρι την Κυριακή 27 του μήνα έχουν ως εξής:
Πέμπτη 24 Ιουλίου, Ώρα 21.00: Μουσική βραδιά στην Αγία Άννα, παράσταση Καραγκιόζη στα Γιαννιτσάνικα, παράσταση Καραγκιόζη στο Πέταλο. Ώρα 22.00: Πανηγύρι στη Βρομόβρυση.
Παρασκευή 25 Ιουλίου, Ώρα 20.30: Συναυλία Δημοτικής Φιλαρμονικής στην Αγία Παρασκευή Καλαμάτας. Ώρα 21.00: Παράσταση Καραγκιόζη στη Ράχη, Αβραμόγιαννης, παράσταση Καραγκιόζη στο Καλάμι.
Συναυλία του κουϊντέτου της Αθηναϊκής Μανδολινάτας «Νικόλαος Λάβδας» με τη συμμετοχή της σοπράνο Ιωάννας Φόρτη, στην Πλατεία Αγίων Αποστόλων, με τίτλο «Ο Χατζιδάκις αγαπούσε τον Vivaldi», στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Πελοποννήσου 2014.
Σάββατο 26 Ιουλίου, Ώρα 20.30: Συναυλία με τη Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας στην Κεντρική Προκυμαία του Λιμανιού Καλαμάτας (Φεστιβάλ Πελοποννήσου 2014).  Ώρα 21.00: Συναυλία με τη Δημοτική Φιλαρμονική Ορχήστρα Πύλου, τη Δημοτική Φιλαρμονική Μεσσήνης και τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας, στην Κεντρική Προκυμαία του Λιμανιού Καλαμάτας (Φεστιβάλ Πελοποννήσου 2014). Παράσταση Καραγκιόζη στη Βέργα. Ώρα 21.30: Πανηγύρι στο Καρβέλι.
Κυριακή 27 Ιουλίου, Ώρα 21.00: Παράσταση Καραγκιόζη στο Ελαιοχώρι. Ώρα 22.00: Συναυλία με τον Ορφέα Περίδη στο Πάρκο Πηδήματος.
Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η Μουσική Σύναξη (συναυλίες, παραστάσεις και άλλες δράσεις) μέχρι την Κυριακή 27 του μήνα. Η Σύναξη πραγματοποιείται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στην Αλαγονία και στην ευρύτερη περιοχή του Ταϋγέτου. Πληροφορίες: Τάκης Νικολόπουλος: 694.454.43.99, Έφη Πολίτη 693.667.59.69.
 
*** Σύσκεψη για το νέο κοιμητήριο στο Δήμο Καλαμάτας
   Σύσκεψη για το νέο κοιμητήριο Καλαμάτας πραγματοποιήθηκε χθες στο Δημαρχείο, στην οποία συμμετείχαν αιρετοί και υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου Καλαμάτας με επικεφαλής το δήμαρχο, καθώς και κλιμάκιο αξιωματικών του Ελληνικού Στρατού, με επικεφαλής τον ταξίαρχο Νικόλαο Λάλο, διευθυντή Υποδομής του ΓΕΣ. Η συνάντηση επικεντρώθηκε στη δυνατότητα δημιουργίας νέου κοιμητηρίου στην περιοχή Λιθωμένο Φίδι (όπου σήμερα βρίσκεται το πεδίο βολής), παρά τον Νέδοντα, αφού προηγηθεί ανταλλαγή εκτάσεων μεταξύ Δήμου Καλαμάτας και Ταμείου Εθνικής Άμυνας. Ακολούθησε αυτοψία στο χώρο αυτό, καθώς και σε άλλους χώρους. -  
 
***  Να ενταχθούν στο αστυνομικό προσωπικό οι δημοτικοί αστυνομικοί ζητά ο Δ. Σαμπαζιώτης         
           
Να ενταχθούν κανονικά στις τάξεις της Ελληνικής Αστυνομίας, ως καθαρά αστυνομικό προσωπικό, με ειδικό δελτίο ταυτότητας, ζητά για τους πρώην δημοτικούς αστυνόμους ο βουλευτής Δημ. Σαμπαζιώτης με επιστολή του στον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλη Κικίλια.
Όπως σημειώνει, μετά την κατάργηση της Δημοτικής  Αστυνομίας οι υπάλληλοί της μετατάχθηκαν στην Αστυνομία, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία τους έχει ήδη εκπαιδευτεί για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών από αξιωματικούς τους Ελληνικής Αστυνομίας αλλά και ακαδημαϊκούς καθηγητές νομικούς, στις σχολές της Δημοτικής Αστυνομίας, όπου έχει εκπαιδευτεί και αστυνομικό προσωπικό, στα πρότυπα των παραγωγικών σχολών της ΕΛΑΣ.
 Χωρίς εκπαίδευση
Ακολούθως, όμως, επισημαίνει: «Παρ’ όλα αυτά, οι δημοτικοί αστυνομικοί δεν έχουν εκπαιδευτεί σε χειροπέδηση και ακινητοποίηση υπόπτων και το σημαντικότερο σε ρίψη βολών πυροβόλων όπλων, καθότι ήταν υπό τη σκέπη των ΟΤΑ. Πλέον, οι πρώην δημοτικοί αστυνομικοί ανήκουν στη ΕΛΑΣ, με ρόλο πλέον που θα πρέπει να είναι διακριτός και ακέραιος και αφού ήδη αστυνομεύουν όντας αστυνομικοί. Θα πρέπει να εκπαιδευτούν κατάλληλα και με όλα τα κριτήρια, έτσι ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε όλα τα περιστατικά που θα συμβούν κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους, για να προστατέψουν και τον εαυτό τους αλλά και να βοηθήσουν τα μέγιστα τον πολίτη, να νιώσει και να βιώσει το αίσθημα της ασφάλειας».
 Ένταξη στο Σώμα
Στη συνέχεια ο βουλευτής αναφέρεται στο περιστατικό με τη σύλληψη του Ν. Μαζιώτη, σημειώνοντας ότι εκεί βρίσκονταν και δημοτικοί αστυνομικοί, αναρωτώμενος τι θα γινόταν αν ο τρομοκράτης έστρεφε τον όπλο σε έναν από αυτούς. Και συμπληρώνει: «Επειδή θα εκτελούν τα ίδια καθήκοντα με τους ήδη υπάρχοντες αστυνομικούς υπαλλήλους και θα έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις ως προς τους πολίτες και τους ανωτέρους τους, θα πρέπει να έχουν και τα ίδια δικαιώματα, δηλαδή άμεση ένταξή τους στο ειδικό μισθολόγιο των σωμάτων ασφαλείας με όμοιες απολαβές, όμοιες κρατήσεις, όμοιο μισθολογικό καθεστώς, όπως επίσης και στον ίδιο ασφαλιστικό τομέα με τους ήδη υπάρχοντες αστυνομικούς υπαλλήλους. Εδώ τίθεται και το θέμα της άμεσης ιατρικής κάλυψης σε περίπτωση ατυχήματος εν ώρα υπηρεσίας. Δε θα ήταν σωστό να μην έχουν πρόσβαση στο 401 ΓΣΝ σε περίπτωση τραυματισμού ένεκα της άσκησης των αρμοδιοτήτων που τους έχουν ανατεθεί, ενώ οι αστυνομικοί που θα είναι στο ίδιο κλιμάκιο ελέγχου θα χαίρουν πολύ ανώτερης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Τα παραπάνω προβλήματα θα μπορούσαν να λυθούν με την καθολική και ρητή ένταξή τους στην ΕΛΑΣ ως καθαρά αστυνομικό προσωπικό, με ειδικό δελτίο ταυτότητας».
 
***  Νέος «ιός» κλειδώνει τον υπολογιστή και ζητά χρήματα         
           
Προειδοποίηση για νέο κακόβουλο λογισμικό, που έχει ως στόχο την απόσπαση χρηματικών ποσών, απευθύνει στους χρήστες ίντερνετ η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Πρόκειται για το CTB-Locker (Curve-Tor-Bitcoin Locker) και ανιχνεύεται ως «Critroni», ενώ αποτελεί την εξέλιξη του γνωστού κακόβουλου λογισμικού Cryptolocker Ransomware.
  Ψηφιακά νομίσματα
Το νέο κακόβουλο λογισμικό, με την εγκατάστασή του στο λειτουργικό σύστημα, κρυπτογραφεί διαφόρους τύπους αρχείων (φωτογραφίες, βίντεο, έγγραφα κ.ά.). Στη συνέχεια εμφανίζει ένα μήνυμα «μπλοκαρίσματος - κλειδώματος» του υπολογιστή, ενημερώνοντας το χρήστη ότι, για να ξεκλειδωθούν τα αρχεία του, πρέπει να καταβληθεί χρηματικό ποσό (ransom). Η καταβολή του χρηματικού ποσού γίνεται με τη χρήση του ψηφιακού νομίσματος bitcoin (BTC). Εάν το θύμα δε διαθέτει bitcoins, οι δημιουργοί του λογισμικού παρέχουν οδηγίες για την απόκτησή τους.
Όπως και στο Cryptolocker, το «Critroni» δημιουργεί ένα ζεύγος δημόσιου και ιδιωτικού «κλειδιού», που ουσιαστικά είναι κωδικοί αριθμοί οι οποίοι «ξεκλειδώνουν» το μολυσμένο υπολογιστή.
  Πληρωμένα κλειδιά
Το ένα «κλειδί» (δημόσιο) αποθηκεύεται στο μολυσμένο σύστημα και δίνεται στο χρήστη ελεύθερα, χωρίς πληρωμή. Το άλλο «κλειδί» (ιδιωτικό) αποθηκεύεται στο διακομιστή διοίκησης και ελέγχου (C&C servers) και δίδεται από τους δράστες στο θύμα για να αποκρυπτογραφηθούν τα αρχεία, μόνο μετά την καταβολή του χρηματικού ποσού που έχει ζητηθεί και συμφωνηθεί, το οποίο είναι πάντα σε ψηφιακό νόμισμα «bitcoin».
Οι τρόποι εξάπλωσης του συγκεκριμένου κακόβουλου λογισμικού μοιάζουν με αυτούς του​κακόβουλου λογισμικού​ Cryptolocker.
Καλούνται, λοιπόν, οι χρήστες του διαδικτύου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν τα ακόλουθα μέτρα προστασίας για την αποφυγή προσβολής από το προαναφερόμενο κακόβουλο λογισμικό:
-να ελέγχουν και να έχουν πάντοτε ενημερωμένη την έκδοση του λειτουργικού τους συστήματος
-να δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων της συσκευής τους (backup) σε τακτά χρονικά διαστήματα, σε εξωτερικό μέσο αποθήκευσης
-να χρησιμοποιούν εφαρμογές ασφαλείας, όπως antivirus, το οποίο πρέπει να είναι πάντοτε ενημερωμένο και
-να μην ανοίγουν τους συνδέσμους (links) και να μην κατεβάζουν τα συνημμένα αρχεία που περιέχονται σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, όταν δε γνωρίζουν με βεβαιότητα τον αποστολέα και το περιεχόμενο του συνημμένου αρχείου.
Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας: τηλεφωνικά στο 210-6476464 ή στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr

***  Νέα αεροπορική τραγωδία συγκλονίζει τον κόσμο

 Τουλάχιστον 50 επιβαίνοντες έχασαν τη ζωή τους και 7 τραυματίστηκαν όταν αεροπλάνο της TransAsia Airways επιχείρησε αναγκαστική προσγείωση Τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και επτά τραυματίστηκαν όταν το αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν συνετρίβη σε νησί του Ταιβάν, την ώρα που επιχειρούσε να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση. Σύμφωνα με το δίκτυο TVBS το αεροσκάφος των αερογραμμών του Ταιβάν TransAsia Airways προσέκρουσε σε κατοικημένη περιοχή του νησιού Πενγκού. Όπως αναφέρουν τοπικά ΜΜΕ η πτήση ATR-72 εκτελούσε δρομολόγιο από την περιοχή Καοχσιούνγκ με προορισμό τα νησιά Πενγκού. Στην περιοχή επικρατούν εξαιρετικά κακές καιρικές συνθήκες με το πέρασμα του τυφώνα Μάτμο να σαρώνει την Ταιβάν. πηγή: protothema.gr -

***  Νέα αεροπορική τραγωδία: Συνετρίβη το αεροσκάφος της Swiftair

  Τελευταία Ενημέρωση: 24/07/2014 16:44  θρίλερ με το αεροσκάφος της ισπανικής Swiftair, που εκτελούσε για λογαριασμό της Air Algerie πτήση από την Μπουρκίνα Φάσο στο Αλγέρι και το οποίο χάθηκε από τα ραντάρ. Σύμφωνα με αλγερινό αξιωματούχο, το αεροσκάφος συνετρίβη. Άγνωστη παραμένει η τοποθεσία του δυστυχήματος, ενώ δεν υπάρχουν πληροφορίες για τους 116 επιβαίνοντες. Οι μέχρι στιγμής αναφορές οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το δυστύχημα οφείλεται σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Newsroom ΔΟΛ - 


*** Αθλητική   ενημέρωση:

***  Συνεχίζει στην Καλαμάτα ο Χρήστος Καλαντζής         
            
Μια ευχάριστη είδηση για τους φίλους της Καλαμάτας είναι ότι θα συνεχίσει και τη νέα χρονιά στην ομάδα ο Χρήστος Καλαντζής, ένας παίχτης γεμάτος εμπειρίες από μεγάλες κατηγορίες που σίγουρα έχει πολλά να δώσει στην ομάδα.
Ακόμα σήμερα ανανέωσε το συμβόλαιο του ο Κώστας Ηλιόπουλος, σίγουρα αυτές οι δύο κινήσεις μόνο θετικές μπορεί να είναι για την ομάδα.
Video:  Καλαμάτα- Μεσσηνιακός 1-0 Γκολ   , http://youtu.be/FtvLa57MgEc  ,
 
***
 
 
*** ΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΟΥΛΙΟΥ  2014 :
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/07/01-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 01 Ιουλίου 2014  .-
~  http://snsarfara.blogspot.gr/2014/07/01-2014.html  , Άρωμα Ενημέρωσης Τρίτη 01 Ιουλίου 2014  .-
~ http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/07/02-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης 02 Ιουλίου 2014 .-
~ http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/07/02-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης 02 Ιουλίου 2014.-
~ http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/07/03-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 03 Ιουλίου 2014 .-
~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/07/04-2014.html  , Άρωμα ενημέρωσης Παρασκευή 04 Ιουλίου 2014 .-
~ . http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/07/05-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 05 Ιουλίου 2014 .-
~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/07/05-2014.html  , Άρωμα ενημέρωσης Σάββατο 05 Ιουλίου 2014  .-
~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/07/06-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 06 Ιουλίου 2014 .-
~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/07/06-2014.html , Επιλογές Κυριακή 06 Ιουλίου 2014 .-
~ http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/07/10-2014.html , Άρωμα ενημέρωσης 10 Ιουλίου 2014 .-
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/07/78-9-2014.html , Τριήμερη  εκδρομή  στα  Τσουμέρκα 7.8.και 9  Ιουλίου  2014  , Πέμπτη  10  Ιουλίου  2014 .-  
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/07/10-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014 .-
~ http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/07/11-2014.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  11 Ιουλίου  2014 .-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/07/11-2014.html .,  Άρωμα  Ελλάδας  από τριήμερη  εκδρομή στα ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ Παρασκευή  11 Ιουλίου  2014 .-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/07/12-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 12 Ιουλίου 2014.-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/07/13.html  ΚΤΗΜΑ ΤΑΤΟΪΟΥ Κυριακή 13 Ιουλίου 2014 .-
~  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/07/13-20124.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Κυριακή 13  Ιουλίου  20124 .-
~  http://snsarfara.blogspot.gr/2014/07/14-2014.html ,  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης    Δευτέρα 14  Ιουλίου  2014 .-
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/07/15.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 15 Ιουλίου 2014 ,
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/07/16-2014.html ,
~ Επιλογές  Τετάρτη  16  Ιουλίου  2014  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/07/16-2014.html , 
~  Το  αγιάζι της ενημέρωσης  Πέμπτη  17  Ιουλίου  2014 :    http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/07/17-2014.html , .-
~ ΕΠΙΛΟΓΕΣ Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014 :    http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/07/17-2014.html ,.-
~  Ανθολόγιο Επιλογών Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014    :   http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/07/17-2014.html ,
~   Άρωμα Επιλογών Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014  :   http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/07/17-2014.html , .-
~   Το    αγιάζι   της  ενημέρωσης  Παρασκευή 18  Ιουλίου  2014  :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/07/18-2014.html  , .-  
~   ΕΠΙΛΟΓΕΣ Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014   : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/07/18-2014.html ,.-
~    ΕΠΙΛΟΓΕΣ Θεμάτων ,  Παρασκευή  17  Ιουλίου  2014  : http://snsarfara.blogspot.gr/2014/07/17-2014.html , .-
~   Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 19 Ιουλίου 2014     :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/07/19-2014.html , .-
~   Άρωμα  ενημέρωσης  Κυριακή  20  Ιουλίου  2014         :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/07/20-2014.html ,.-
~   Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Κυριακή 20  Ιουλίου  2014  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.com/2014/07/20-2014.html ,
~   Επιλογές  ,  Κυριακή  20 Ιουλίου  2014     : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/07/20-2014.html , .-
~ Επιλογές Θεμάτων Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014     : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr / , .-
  Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014      :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/07/21-2014.html  , .-
Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  22 Ιουλίου  2014     : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/07/22-2014.html , .-
~ Επιλογές Θεμάτων  Τρίτη  22 Ιουλίου  2014    : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/07/22-2014.html , .-  
 Αρφαρά  Μεσσηνίας
 ~  Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/07/23-2014.html  ,
~ Επιλογές  θεμάτων  Τετάρτη  23  Ιουλίου  2014   : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/07/23-2014.html  , .-
ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΙ και  ΜΟΝΑΧΟΙ από το Αρφαρά  Μεσσηνίας  Πέμπτη 24  Ιουλίου  2014  :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/07/24-2014.html ,
  Άρωμα ενημέρωσης Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014   :   http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/07/24-2014.html ,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου