Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου 2013

ΑΝΘΟΛΟΓΟΝΤΑΣ Γράφοντας Παρασκευή 04- Οκτωβρίου 2013

ΑΝΘΟΛΟΓΟΝΤΑΣ Γράφοντας Παρασκευή  04- Οκτωβρίου  2013  :
Επίσης  για  σήμερα ...... :
~  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/10/04-2013.html , Το  κανάλι  της  ενημέρωσης   Παρασκευή  04-  Οκτωβρίου  2013.-
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/10/04-2013.html , ΕΠΙΛΟΓΕΣ Παρασκευή  04  Οκτωβρίου  2013 , Διαλέγω , ... Επιλέγω   .... , Γράφω ...!!! Συμαντικά  ....ασήμαντα , ...Όμορφα  και  Ωραία ...
 ~* «Οι πολιτικοί σκέφτονται τις επόμενες εκλογές. Οι ηγέτες σκέφτονται τις επόμενες γεννιές>>
Général De Gaulle

~**   *O  ΣΟΚΡΑΤΗΣ  436πχ. -438πχ  έλεγε  : " Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΑΣ ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ  , ΔΙΟΤΙ  , ΚΑΤΕΧΡΑΣΘΗ  ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ  ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ  ΚΑΙ ΤΗΣ  ΙΣΟΤΗΤΑΣ , ΔΙΟΤΙ  ΕΜΑΘΕ  ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ , ΝΑ ΘΕΩΡΟΥΝ  ΤΗΝ ΑΥΘΑΔΙΑ  ΩΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ , ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ , ΩΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ , ΤΗΝ ΑΝΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ , ΩΣ ΙΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ , ΩΣ ΕΥΔΑΙΜΩΝΙΑ " .-

*** ΙΝΕ ΓΣΕΕ: Στο 34% η ανεργία έως το 2016!
Το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ υποστηρίζει ότι «η συνέχιση της ασκούμενης πολιτικής από την ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα θα εξακολουθήσει να έχει οδυνηρές συνέπειες στο ΑΕΠ και στην απασχόληση τα επόμενα χρόνια. Αντίθετα εκτιμά ότι, η εφαρμογή ενός αναπτυξιακού σχεδίου, που το συγκρίνει με το “σχέδιο Μάρσαλ” που θα χρηματοδοτούνταν από οργανισμούς της ΕΕ, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, θα μπορούσε να οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης».
Εξάλλου, αλλάζουν από την 1η Ιανουαρίου του 2014 τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος ανεργίας.
Συγκεκριμένα αναμένεται να μειωθούν από 450 σε 400 οι ημέρες επιδότησης σε διάστημα τετραετίας. Έτσι όσοι άνεργοι συμπληρώνουν την προηγούμενη τετραετία από την υποβολή αίτησης για χορήγηση επιδόματος ανεργίας, 400 ημέρες επιδότησης, θα χάνουν το δικαίωμα της χορήγησης του επιδόματος ανεργίας που φθάνει τα 360 ευρώ το μήνα. [skai.gr]

*** ΙΚΕΑ και Media Markt “κοροϊδεύουν” τους καταναλωτές
Οι καταναλωτές όχι μόνο δεν έχουν δει μείωση των τιμών ανάλογη της μείωσης των μισθών και των συντάξεών τους, αλλά επιπρόσθετα συνειδητοποιούν ότι πληρώνουν πολύ ακριβότερα σε σχέση με τους ευημερούντες Ευρωπαίους, π.χ. τους Γερμανούς, τα ίδια προϊόντα.
Η απάντηση που δόθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης και την Επιτροπή Ανταγωνισμού στην ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα «Σκάνδαλο με τις διαφορές λιανικής τιμής προϊόντων που διατίθενται στην Ελλάδα από γερμανικές και άλλες πολυεθνικές» θεωρείται ως μη απάντηση. Οπως είπε ο βουλευτής Θοδωρής Δρίτσας στην «Εφ.Συν.», τις επόμενες ημέρες θα επανέλθουν με την ίδια ερώτηση, μήπως και λάβουν ουσιαστικές απαντήσεις.
Οι ερωτώντες βουλευτές αναφέρονται σε συγκεκριμένα προϊόντα του πολυκαταστήματος MEDIA MARKT, αλλά και του ΙΚΕΑ, τα οποία παραθέτουν με ακρίβεια και μαζί και τις τιμές πώλησής τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αναφέρουν μάλιστα στην περίπτωση της MEDIA MARKT ότι αν συνυπολογιστεί στις τιμές η διαφορά ΦΠΑ που είναι 19% στη Γερμανία έναντι 23% στην Ελλάδα, η διαφορά επί της καθαρής τιμής (χωρίς ΦΠΑ) ξεπερνάει το 65% και είναι φυσικά σε βάρος του Ελληνα καταναλωτή.
Μάλιστα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού, στο έγγραφό της επικαλείται την Εθνική Τράπεζα και αποτελέσματα εμπειρικών μελετών που καταλήγουν ότι οι τιμές προσαρμόζονται στη μείωση μισθών με καθυστέρηση 5 τριμήνων.
Περιμένοντας απάντηση
Ειδικότερα, στην ερώτηση που κατέθεσαν στις 27 Αυγούστου οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούσαν να μάθουν αν οι αρμόδιοι υπουργοί προτίθενται, μεταξύ άλλων, να ερευνήσουν τις σημαντικές διαφοροποιήσεις στην τιμή του ίδιου προϊόντος ανάμεσα στα υποκαταστήματα μεγάλων εμπορικών αλυσίδων που βρίσκονται στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. και αν «μπορούν να διαβεβαιώσουν τους καταναλωτές ότι οι διαφοροποιήσεις αυτές οφείλονται σε καταχρηστικές τιμολογιακές πολιτικές».
Για τον έλεγχο των ενδοομιλικών συναλλαγών, η Επιτροπή Ανταγωνισμού επισημαίνει ότι εκφεύγει των αρμοδιοτήτων της. Για το ίδιο θέμα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Αθανάσιος Σκορδάς, σε έγγραφη απάντησή του προς τους βουλευτές, αναφέρει ότι με τον πρόσφατα ψηφισθέντα φορολογικό νόμο 4110/2013, οι αρμοδιότητες του ελέγχου των ενδοομιλικών συναλλαγών μεταβιβάζονται εξ ολοκλήρου στο υπουργείο Οικονομικών.
Από τη μεριά του ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, αντί να απαντήσει επί της ουσίας, περιέγραψε στους ερωτώντες βουλευτές το νομικό πλαίσιο των ενδοομιλικών συναλλαγών. [Άρτεμις Σπηλιώτη – ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ  sofokleousin.gr]

*** Αλλάζουν τα κριτήρια για το επίδομα ανεργίας από το 2014 – Ποιοι υπάλληλοι επηρεάζονται περισσότερο
Πρόκειται για την εφαρμογή του ν.3986/2011, σύμφωνα με τον οποίο τίθενται περιορισμοί στην επιτρεπόμενη σωρευτική ποσότητα επιδομάτων ανεργίας εντός τετραετίας.
Σημειώνεται πάντως πως η εξέλιξη αυτή επηρεάζει κυρίως τους εποχικούς υπαλλήλους, οι οποίοι εργάζονται σε επιχειρήσεις, όπως είναι τα ξενοδοχεία.  [newsbeast.gr]

*** Άθλια, παράνομη και αντισυνταγματική μεθόδευση εις βάρος της Χρυσής Αυγής
Οι δικαστικές αρχές προέβησαν στον παράλογο ισχυρισμό πως οι χιλιάδες πολίτες που καλούν καθημερινά και για οποιοδήποτε θέμα στο τηλεφωνικό κέντρο της Χρυσής Αυγής μιλούν απευθείας με τον Νικόλαο Μιχαλολιάκο! Σαν να λέμε πως όποιος καλεί στην Συγγρού μιλάει με τον Σαμαρά, στην Χαριλάου Τρικούπη με τον Βενιζέλο και στην Κουμουνδούρου με τον Τσίπρα!
Με αυτή την άθλια και παράνομη μεθόδευση διώκεται ο Αρχηγός του τρίτου πολιτικού κόμματος της χώρας. Η Χρυσή Αυγή παραμένει ισχυρή, ενωμένη και συνεχίζει ακάθεκτη τον νόμιμο πολιτικό της αγώνα ενάντια σε ένα ξενόδουλο και διεφθαρμένο καθεστώς. [xryshaygh.com]

*** Mega-λη επιχείρηση σπίλωσης των δικαστών που άφησαν ελεύθερους τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής!!!
Μετά τη λυσσαλέα επίθεση στους χρυσαυγίτες τώρα στοχοποιούν και τους δικαστικούς λειτουργούς… Χαρακτηριστικό είναι ότι απέσυραν κακήν κακώς και υπότιτλο στο δελτίο ειδήσεων που έλεγε “ΑΦΩΝΟ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΚΣΤΩΝ”.
Αυτή είναι η αντικειμενική δημοσιογραφία στην Ελλάδα του Μεσσήνιου και του success story!!! [makeleio.gr]

***  Φοβικά σύνδρομα και προδοσίες
Ακόμα και την περασμένη εβδομάδα η γερμανική εφημερίδα «Die Zeit», σημείωνε πως ήρθε η ώρα να ασκήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση την επιρροή της στην Κύπρο (έτσι λένε διπλωματικά τον εκβιασμό) «δεδομένου ότι η Κύπρος εξαρτάται από τα χρήματα των Ευρωπαίων» για να μεταφέρει το φυσικό αέριο μέσω Τουρκίας. Εξηγεί μάλιστα ότι η κυπριακή κυβέρνηση σχεδιάζει την κατασκευή τερματικού σταθμού «παρά το γεγονός ότι η Τουρκία βρίσκεται σε απόσταση μόλις 70 χλμ» και «το σχέδιο είναι από οικονομικής πλευράς ανοησία».
Ανάλογες αναλύσεις, σαφώς στρατευμένες από συμφέροντα που δεν έχουν σχέση με τα συμφέροντα της Κύπρου, βλέπουμε συχνά σε αμερικάνικα και, κυρίως, βρετανικά έντυπα (και θα πυκνώσουν), βλέπουμε όμως να εκφράζονται δειλά ακόμα και από «δικούς μας». Είναι πεπεισμένοι αυτοί, οι «δικοί μας» και το εκφράζουν με διάφορες ευκαιρίες, ότι τα συμφέροντα της Κύπρου, θα εξυπηρετηθούν καλύτερα αν τα κυπριακά κοιτάσματα συνδεθούν με την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους γιατί έτσι θα υποχρεωθούμε κι εμείς κι εκείνοι, να λύσουμε το Κυπριακό, για να έχουμε πιο γρήγορη και πιο φθηνή αξιοποίηση των κοιτασμάτων και από την άλλη, για να αντιμετωπίσουμε και την οικονομική κρίση…
Με αυτά τα σαφή δεδομένα μπροστά μας, ασφαλώς και είναι ανησυχητικές οι όποιες εξελίξεις γύρω από το φυσικό αέριο και ο τρόπος που τις διαχειρίζεται η ελληνοκυπριακή ηγεσία. Ακόμα κι όταν δίνονται στη δημοσιότητα αριθμητικά δεδομένα γεωτρήσεων, όπως δόθηκαν την Κυριακή και λογικά ουδείς μπορεί να τα αμφισβητεί, δεν πρέπει να φεύγει από το πίσω μέρος του μυαλού μας, το σενάριο που στήνεται.
Όταν για παράδειγμα αρχίζουν να μπαίνουν αμφιβολίες για το αν συμφέρει οικονομικά (παραβλέποντας το πολιτικό μέρος) η κατασκευή τερματικού σταθμού στο Βασιλικό, το ελάχιστο που έχουμε να κάνουμε είναι να είμαστε καχύποπτοι. Διότι, αν πεισθούμε ότι δεν μας συμφέρει, τότε δεν θα υπάρχει άλλη επιλογή από τη σύνδεση με τους αγωγούς της Τουρκίας και την τουρκοποίηση όλης της Κύπρου.
Κι αυτό δεν είναι «φοβικό σύνδρομο». Είναι εμπειρίες δεκαετιών για όσα έγιναν στις πλάτες αυτού του λαού. Όσοι μιλούν για «φοβικά σύνδρομα» έναντι αυτών που εκφράζουν ανησυχίες, ας έχουν υπόψη ότι θα βρίσκονται στις σελίδες της ιστορίας, όταν οι απόγονοι των σημερινών γενιών, θα διαβάζουν σε απόρρητα βρετανικά ή αμερικανικά έγγραφα, μετά από μερικές δεκαετίες, ότι για παράδειγμα, την ώρα που ο Αμερικανός αντιπρόεδρος δεχόταν με ανοικτές αγκάλες τον Κύπριο Πρόεδρο, συνομιλούσε ταυτόχρονα με τον Νταβούτογλου για το πώς θα τον παγιδεύσει σ’ ένα πακέτο φυσικού αερίου, Κυπριακού και οικονομικής κρίσης. Μας έχει ξανασυμβεί σε αμέτρητους σταθμούς της ιστορίας μας.
Γι’ αυτό και ήταν απολύτως κατανοητή η οργή του Σόλωνα Κασίνη, που ελεύθερος πια από το δημοσιοϋπαλληλίκι, έλεγε προχτές ότι «κάποιοι φτάνουν στα όρια της εσχάτης προδοσίας» με το φυσικό αέριο. Ας το λέμε τώρα, τουλάχιστον να είμαστε σε εγρήγορση, παρά να το λέει η ιστορία μετά από μισό αιώνα. [Άριστος Μιχαηλίδης,   philenews.com]

*** Καταρρέουν οι εντατικές! – Σε λίστες αναμονής 40 ασθενείς την ημέρα
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
Πάνω από 40 άνθρωποι τη μέρα μόνο στην Αττική ψάχνουν απεγνωσμένα για ένα κρεβάτι στην εντατική προκειμένου να σώσουν τη ζωή τους. Η κατάσταση βαίνει από το κακό στο χειρότερο καθώς πλέον σύμφωνα με την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) 200 κρεβάτια εντατική που είναι έτοιμα προς λειτουργία, παραμένουν κλειστά επειδή δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό. Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ που καταγράφεται για πρώτη φορά από τότε που άρχισαν να λειτουργούν  οι ΜΕΘ στη χώρα μας.
Σήμερα σε 70 δημόσια νοσοκομεία της χώρας έχουν αναπτυχθεί συνολικά 634 κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), Μονάδων Εντατικής Νεογνών (ΜΕΝ) και Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ).
Όπως σημειώνουν οι γιατροί, για να καλυφθούν με επάρκεια και ασφάλεια οι ανάγκες του πληθυσμού της χώρας στη δύσκολη ώρα της επιβίωσης θα έπρεπε – με βάση τα διεθνή στάνταρ – οι κλίνες των ΜΕΘ, ΜΑΦ και ΜΕΝ να αποτελούν το 9 – 11% των κλινών των δημόσιων νοσοκομείων. Θα έπρεπε, δηλαδή, να έχει αναπτυχθεί τουλάχιστον διπλάσιος αριθμός κλινών ΜΕΘ. Γι αυτό και καθημερινά και μόνο στο λεκανοπέδιο Αττικής κοντά στους 40 ασθενείς μένουν σε μια άτυπη λίστα αναμονής για το πολύτιμο κρεβάτι στη ΜΕΘ.
Η ΕΙΝΑΠ σημειώνει μάλιστα ότι με δεδομένο πως ότι σε κάθε κρεβάτι ΜΕΘ νοσηλεύονται περίπου 28 ασθενείς το χρόνο, τα 200 «κλειστά» κρεβάτια στερούν πολύτιμες υπηρεσίες για τη διατήρηση στη ζωή σε 5.600 ασθενείς (28Χ200).
Και το ζήτημα είναι ότι οι γιατροί περιμένουν ακόμα να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας ότι θα ανοίξει τα 200 «κλειστά» με την πρόσληψη 240 συμβασιούχων μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, όταν οι διεθνείς προδιαγραφές είναι 4 νοσηλευτές ανά 1 κλίνη ΜΕΘ.
Βέβαια στις μέρες του μνημονίου οι όποιες προσλήψεις γίνονται πια με ημερομηνία λήξεως καθώς όσοι προσλαμβάνονται είναι συμβασιούχοι για μικρό χρονικό διάστημα. Πρόσφατα, ο Σύλλογος Εργαζομένων στον Ευαγγελισμό (ΣΕΝΕ) απέδειξε ότι για να λειτουργήσουν 100 ειδικές κλίνες χρειάζονται 450 νοσηλευτές (ΤΕ ή ΠΕ + ΔΕ). Η Διοίκηση, λόγω κρίσης, όρισε ως ελάχιστο όριο τους 220 νοσηλευτές, αλλά τελικά υπηρετούν μόνο 155!
Το κίνημα των υγειονομικών και οι  επιστημονικοί φορείς ζητούν άμεση πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού για τις ΜΕΘ, καθώς «οι προσλήψεις συμβασιούχων και με το σταγονόμετρο, δεν αποτελούν λύση». Άλλωστε οι εργαζόμενοι στις ΜΕΘ έχουν το σύνδρομο εξουθένωσης (Burn Out) σε ποσοστό 40%, αφού θα πρέπει να εργάζονται 6 ώρες, 5 μέρες και 30 ώρες τη βδομάδα, με σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας. [otyposnews.gr]

***  Σποράδες: Ραδιοτηλεσκόπιο στη Σκόπελο
Στο μεταξύ αναπτύσσεται έντονη αστρονομική δραστηριότητα στα νησιά των Βορείων Σποράδων, όπου δύο δραστήρια μέλη της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου, ο Νίκος Πασχάλης στη Σκιάθο και ο Γιώργος Μιχαήλ στη Σκόπελο, έχουν δημιουργήσει αστεροσκοπεία υψηλής ευκρίνειας.
Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για το πλαίσιο των πρωτοβουλιών που αναπτύσσει, ο κ. Μιχαήλ υπογραμμίζει ότι: «το υπό κατασκευή ραδιοτηλεσκόπιο, διαθέτει κάτοπτρο γύρω στο ενάμιση μέτρο, το οποίο θα παρακολουθεί τον ήλιο στη διάρκεια της μέρας, ενώ διαθέτει στιβαρή ρομποτική βάση προκειμένου να παραμένει σταθερό και να μην επηρεάζεται όταν πνέουν ισχυροί άνεμοι. Το ραδιοτηλεσκόπιο, προσθέτει ο ίδιος, θα βλέπει τον ήλιο από την ανατολή μέχρι τη δύση και θα συλλέγει πληροφορίες, που θα καταγράφονται με εικόνα και ήχο».
Πρόκειται για ένα σημαντικό επίτευγμα της σύγχρονης τεχνολογίας, το οποίο θα είναι συνδεδεμένο απευθείας με το κομπιούτερ του κ. Μιχαήλ, ο οποίος θα παρατηρεί ανά πάσα στιγμή της ημέρας τη δραστηριότητα του ήλιου, καθώς και άλλων ουράνιων σωμάτων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν ραδιοτηλεσκόπια τόσο στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όσο και στο Πανεπιστήμιο Πατρών, αλλά το συγκεκριμένο που θα εμπλουτίσει τις αστρονομικές δραστηριότητες του κ. Μιχαήλ,  είναι το πρώτο που δημιουργείται σε ερασιτεχνική βάση.
Η εγκατάσταση του ραδιοτηλεσκόπιου θα γίνει με κάθε επισημότητα στη Σκόπελο, ενώ όπως αναφέρει επιπροσθέτως ο κ. Μιχαήλ: «θα έχει και εκπαιδευτική δραστηριότητα, καθώς θα είναι διαθέσιμο για τους μαθητές σχολείων, τους φοιτητές Πανεπιστημίων και όποιον επιθυμεί να παρακολουθήσει από κοντά τη λειτουργία του».
Ο λόγος που τον ώθησε να προχωρήσει στο συγκεκριμένο βήμα, είναι ταυτόσημος με την αγάπη του για το σύμπαν. «Νιώθω δέος και ψυχική ευχαρίστηση. Πάντα το άγνωστο δελεάζει τον άνθρωπο, θέλει να μαθαίνει για το άγνωστο και αυτό το άγνωστο το ζω εγώ αυτή τη στιγμή», επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος είναι παράλληλα ένθερμος φίλος των αστροπαρατηρήσεων ανά τον κόσμο και γι’ αυτό το λόγο συμμετείχε στην Ελληνική αποστολή που μετέβη στην Αυστραλία γι’ αυτό τον σκοπό, ενώ στα επόμενα σχέδιά του καταγράφονται μακρινές αστρονομικές εξορμήσεις στην Αφρική, τα νησιά Φίτζι, την Ταϋλάνδη και ενδεχομένως την Αμερική.
Ο κ. Μιχαήλ είναι μέλος της Εταιρείας Αστρονομίας τα επτά τελευταία χρόνια και είναι σημαντικές οι δράσεις και πρωτοβουλίες που αναπτύσσει στη Σκόπελο, με επίκεντρο ένα δημιουργικό πυρήνα φίλων της αστρονομίας. Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι στον άρτιο εξοπλισμό του μίνι αστεροσκοπείου που έχει δημιουργήσει, συμπεριλαμβάνεται και ηλιακό τηλεσκόπιο υψηλής ευκρίνειας, το οποίο θα μπορεί να λειτουργεί παράλληλα αλλά και ανεξάρτητα με το ραδιοτηλεσκόπιο, καταγράφοντας και στέλνοντας παντού,  τα δεδομένα του σύμπαντος. [Γλυκερία Υδραίου Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα]

*** Ο Οκτώβριος στη λαϊκή μας παράδοση
Στην αρχαιότητα ο μήνας Οκτώβριος αντιστοιχούσε στο μήνα «Μαιμακτηριώνα», από την αντίστοιχη γιορτή του Δία Μαιμάκτη (Χειμωνιάτικου) από τον οποίο οι άνθρωποι ζητούσαν τις προσωρινές καλοσύνες του για να σπείρουν. Και σήμερα ο μήνας αυτός είναι συνδεμένος με τη σπορά. «Οκτώβρη και δεν έσπειρες, οκτώ σωρούς δεν έκανες!» Γι αυτό και ο λαός τον ονοματίζει «Σπάρτη». Όμως από τη μεγάλη γιορτή του Αγίου Δημητρίου στις 26, τον ονοματίζει και «Αγιοδημήτρη» ή «Αϊδημητριάτη».
Theofilos_KatsantononisΗ εορτή του Αγίου Δημητρίου, πέρα από μεγάλη θρησκευτική εορτή, ήταν πάντα δεμένη και με πολλές συνήθειες της αγροτικής ζωής. Τότε κλείνονταν ή έληγαν οι μισθώσεις, οι «σεμπριές» και οι εμποροοικονομικές κοινοπραξίες για το χειμωνιάτικο εξάμηνο. Απ’ τ’ Αϊδημητριού οι νοικοκυρές άλλαζαν το νοικοκυριό τους με χειμωνιάτικο, κρεμούσαν βαρείες κουρτίνες, έβγαζαν χειμωνιάτικα στρωσίδια, και στις εκκλησιές οι άνθρωποι φορούσαν τα χειμωνιάτικα.
Τη μέρα αυτή ανοίγεται και πρωτοδοκιμάζεται το καινούργιο κρασί, αφού πρώτα πάνε ένα μπουκάλι στην εκκλησία να το ευλογήσει ο παπάς.
Σε πολλά μέρη της Ελλάδας π.χ. στον Έβρο, στο Θεσπρωτικό, στη Φιλιππιάδα, στην Αιτωλία, στη Σπερχειάδα, στον Ορχομενό η θρησκευτική γιορτή πάντα συνταιριαζόταν με εμποροπανήγυρη. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχάσουμε τον Άγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης που από τον μεσαίωνα αποτελεί τόπο θρησκευτικής συνάντησης των πιστών απ’ όλα τα Βαλκάνια.
Εδώ σε συνδυασμό με τη θρησκευτική γιορτή γίνονταν τα κοσμικά «Δημήτρια», ψυχαγωγική και εμπορική σύναξη, ο πρόδρομος σα να λέμε της σημερινής «Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.» [arcadians.gr, kykeon, kalyterotera.gr]

***  Όλη η ελληνική χλωρίδα σε ένα βιβλίο!
Σύμφωνα με τον καθηγητή, η Ελλάδα διαθέτει υψηλή βιοποικιλότητα ειδών φυτών και ζώων, αλλά και οικοτόπων -τοπίων, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κέντρα βιοποικιλότητας στην Ευρώπη και το σημαντικότερο κέντρο ενδημισμού στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο.
“Αναλογικά με την έκτασή της”, διευκρινίζει, “διαθέτει μια βιοποικιλότητα από τις υψηλότερες ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.
“Εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης και της συνύπαρξης χλωριδικών περιοχών όπως είναι η μεσογειακή, η ευρωπαϊκή και η ιρανοκασπική, η χλωρίδα της Ελλάδας είναι από τις πλουσιότερες της Ευρώπης, με περισσότερα από 6000 είδη και υποείδη ανώτερων φυτών”.
Πλούσια η χλωρίδα της Ελλάδας σε σχέση με το μέγεθός της
Όπως επισημαίνει ο κ. Δημόπουλος, η Ελλάδα κατέχει το 6% της έκτασης της Μεσογείου, αλλά το 26% της μεσογειακής χλωρίδας. Η ελληνική χλωρίδα, λαμβάνοντας υπόψη τον πλούτο της σε είδη σε σχέση με την έκτασή της (ως μέτρο της βιοποικιλότητας), είναι μεταξύ των πλουσιότερων χλωρίδων των ευρωπαϊκών και των μεσογειακών ή των μεσογειακού κλιματικού τύπου περιοχών.
“Η Ελλάδα, με βάση την έκτασή της, θα αναμενόταν να έχει περίπου 4000 είδη. Όμως, καταγράψαμε 6600 είδη, επομένως χαρακτηρίζεται περίπου από 50% μεγαλύτερο πλούτο σε είδη φυτών σε σύγκριση με τα στατιστικώς αναμενόμενα” λέει ο καθηγητής.
Ωστόσο, στο ερώτημα ποιος είναι, σήμερα, ο ακριβής αριθμός φυτών που συνθέτουν τη χλωρίδα της Ελλάδας, οι απαντήσεις πριν από την έκδοση του καταλόγου ήταν προσεγγιστικές, με τους επιστήμονες να υπολογίζουν σε περίπου 6300 τον αριθμό των φυτών.
Αντιλαμβανόμενη την ολοένα μεγαλύτερη αναγκαιότητα για την πλήρη γνώση και την έκδοση του πρώτου Καταλόγου Φυτών της Ελληνικής Χλωρίδας, η Ελληνική Βοτανική Εταιρεία αποφάσισε το 2010 τη συγκρότηση μιας ομάδας Ελλήνων και ξένων επιστημόνων για την κατάρτιση και έκδοση του πρώτου Καταλόγου Φυτών της Ελληνικής Χλωρίδας (Checklist of the Vascular Plants of Greece).
Στην Επιτροπή Συντονισμού της έκδοσης συμμετείχαν – εκτός από τον κ. Δημόπουλο – οι καθηγητές Γρηγόρης Ιατρού, Στέλλα Κοκκίνη, Θεοφάνης Κωνσταντινίδης και Δημήτριος Τζανουδάκης, καθώς και οι ξένοι επιστήμονες Αrne Strid (Orb?k, Denmark), Erwin Bergmeier (University of Gottingen, Germany) και Thomas Raus (BGBM- Frei University Berlin, Germany).
Το βιβλίο ολοκληρώθηκε τρία χρόνια μετά, αποτελείται από 370 σελίδες και είναι κοινή έκδοση της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας και του Βοτανικού Μουσείου – Βοτανικού Κήπου του Βερολίνου, το οποίο χρηματοδότησε και την εκτύπωσή του.
“Οι επιστήμονες εργαστήκαμε όλοι εθελοντικά για την έκδοσή του και τα έσοδα από τις πωλήσεις του (τιμή πώλησης έκαστου 40 ευρώ) θα διατεθούν στο Βοτανικό Μουσείο για την κάλυψη των εξόδων, αλλά και στην Ελληνική Βοτανική Εταιρία” ξεκαθαρίζει ο κ. Δημόπουλος.
Εκτίμησή του είναι, ότι η έκδοση αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη καταγραφή της ελληνικής χλωρίδας, με τη μορφή επεξεργασμένου, σχολιασμένου και πλήρως επιστημονικά τεκμηριωμένου καταλόγου και θα έχει εξαιρετική συμβολή στην προστασία και την αειφορική διαχείριση της βιοποικιλότητας της χώρας μας, αλλά και στην ισορροπία ανάμεσα στην ανάπτυξη και την προστασία της φύσης.
Η έκδοση θα παρουσιασθεί, αύριο το απόγευμα, στην έναρξη του 13ου συνεδρίου της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρίας, που διοργανώνεται σε αμφιθέατρο του Κέντρου Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του ΑΠΘ, με τίτλο “Το πράσινο της ελπίδας: Η βοτανική σήμερα, θεωρία και πράξη”.  [kerdos.gr]

***Αντιμετωπίζεται η πρεσβυωπία;              
presviopiaΟι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι η πρεσβυωπία προκαλείται από τη σκλήρυνση του φακού του ματιού που αναπτύσσεται με τη γήρανση. Ο φακός γίνεται λιγότερο ευέλικτος και δεν μπορεί πλέον να αλλάξει σχήμα, με αποτέλεσμα οι κοντινές εικόνες να φαίνονται χωρίς εστίαση(θολές).
Παρά το ότι πρεσβυωπία εμφανίζεται πάντα, δεν επηρεάζονται όλοι στον ίδιο βαθμό για τους παρακάτω λογούς:
Αν ένας ασθενής είχε μυωπία από νεαρή ηλικία, τότε εξακολουθεί να βλέπει καλά κοντά βγάζοντας τα μυωπικά του γυαλιά (αν έχει μικρού βαθμού μυωπία), αλλά ακόμα και μέσα από τα γυαλιά της μακρινής του όρασης για οπτικούς λογούς, μπορεί να εστιάζει κοντά ευκολότερα από ότι ένας πρεσβύωπας που δεν είχε μυωπία, και πολύ ευκολότερα από αυτόν που ενδεχομένως έπασχε από υπερμετρωπία. Πάντως το οπτικό αυτό πλεονέκτημα χάνεται όταν ένας μύωπας χρησιμοποιεί φακούς επαφής αντί γυαλιών για την μακρινή του διόρθωση.
Ένας ασθενής που δεν είχε σημαντικού βαθμού διαθλαστική ανωμαλία (μυωπία, υπερμετρωπία η αστιγματισμό) σε νεαρή ηλικία, διατηρεί την φυσιολογική του μακρινή όραση μετά τα 40, και εξ αιτίας της μειωμένης αλλά υπαρκτής προσαρμοστικής ικανότητας που απομένει σε ένα πρεσβυωπικό μάτι, μπορεί να εξακολουθεί να έχει ικανοποιητική κοντινή όραση για εργασίες που δεν απαιτούν πολύ μικρή λεπτομέρεια η παρατεταμένη παρατήρηση. Πχ ανάγνωση καταλόγου εστιατόριου, τιμών στο super market κτλ. Φυσικά όταν πρόκειται για παρατεταμένη κοντινή εργασία, και ο εμμέτρωπας χρειάζεται να χρησιμοποιεί βοηθητικά γυαλιά πρεσβυωπίας.
Στην περίπτωση προϋπάρχουσας υπερμετρωπίας, ένας πρεσβύωπας αντιμετωπίζει πολύ εντονότερο πρόβλημα στην κοντινή του εστίαση. Αν είχε μικρού βαθμού υπερμετρωπία (λιγότερο από 2 βαθμούς), πιθανότατα δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιεί καθόλου γυαλιά μέχρι την ηλικία των 30 – 35 λόγο της εύκολης αντιρρόπησης του διαθλαστικού του σφάλματος από τον φυσικό φακό των ματιών του. Ο ασθενής αυτός μετά τα 30 του σταδιακά θα εμφανίσει πρώιμα πρεσβυωπικά συμπτώματα τα όποια σταδιακά θα επεκταθούν και στην μακρινή του όραση μετά τα 40, οπότε ο ανελαστικός πλέον φακός του ματιού δεν θα μπορεί να προσαρμόσει ούτε για μακριά. Τέλος, ένας ασθενής με προϋπάρχουσα μεγάλη η μετρίου βαθμού υπερμετρωπία που φορούσε γυαλιά από νεαρά ηλικία, θα χρειαστεί πρεσβυωπική διόρθωση ενωρίτερα από έναν μύωπα η έναν έμμετρωπα, καθώς τα γυαλιά υπερμετρωπίας επιβαρύνουν την προσπάθεια κοντινής προσαρμογής. Το φαινόμενο αυτό μπορεί να αποφευχθεί (θεωρητικά τουλάχιστον) με χρήση φακών επαφής.
Η διάγνωση της πρεσβυωπίας γίνεται με την οφθαλμολογική εξέταση.
Αντιμετώπιση πρεσβυωπίας
Για έναν ασθενή που δεν έχει σημαντική διαθλαστική ανωμαλία, και συνεπώς καλή μακρινή όραση χωρίς γυαλιά, η περιστασιακή χρήση κοντινής μόνο συνταγής γυαλιών μπορεί να δώσει λύση. Σε άτομα που ήδη χρησιμοποιούν γυαλιά για μακρινή όραση, ενσωματώνεται ένας επιπλέον φακός για κοντινή εστίαση στην υπάρχουσα συνταγή τους. Εναλλακτικά, αν χρησιμοποιούνται φακοί επαφής, ο φακός του ενός ματιού μπορεί να συνταγογραφηθει για κοντινή όραση, διατηρώντας τον άλλο για καλή μακρινή όραση.
Παρά το ότι έχουν γίνει σημαντικές πρόοδοι στον τομέα θεραπείας του φαινομένου της πρεσβυωπίας, δεν υπάρχει ακόμα μακροπρόθεσμα αποτελεσματικός τρόπος αποκατάστασης φυσιολογικής κοντινής και μακρινής όρασης με τον ίδιο αποτελεσματικό τρόπο όπως σε ένα νεαρό άτομο.
Είχαν γίνει πολλές προσπάθειες για τη διόρθωση της πρεσβυωπίας χειρουργικά ή με λέιζερ, χωρίς όμως ικανοποιητικά αποτελέσματα. Οι πιο γνωστές, ήσαν η χειρουργική μέθοδος του Αμερικανού SCHACHAR, όπου εμφυτεύονταν μικροί πλαστικοί κύλινδροι (inplants) στο σκληρό χιτώνα (το άσπρο του ματιού), οι τομές με λέιζερ ή νυστέρι επίσης στο σκληρό χιτώνα και οι θερμοκαυτηριάσεις στη περιφέρεια του κερατοειδή χιτώνα του οφθαλμού.
Σήμερα υπάρχουν καινούριες μέθοδοι με λέιζερ (presby-lasik), με ραδιοσυχνότητες (θερμοκερατοπλαστική) και χειρουργικές, όπως η ένθεση πολυεστιακών ή προσαρμοστικών ενδοφακών εντός του οφθαλμού στη θέση του φυσικού φακού ο οποίος αφαιρείται ή η ένθεση φακού εντός του κερατοειδή (ενδοκερατικοί φακοί). Είναι πολλά υποσχόμενες μέθοδοι, οι οποίες ήδη εφαρμόζονται και συνεχώς εξελίσσονται.
Η τέλεια όμως λύση στο πρόβλημα της πρεσβυωπίας δεν έχει ακόμα βρεθεί.
Ένας έμμεσος, απλός και παλιός τρόπος για την “λύση” του προβλήματος, είναι το σύστημα MONOVISION. Με τη μέθοδο αυτή, χειρουργικά ή με λέιζερ ή ακόμα και με φακό επαφής, o ένας οφθαλμός γίνεται ελαφρά μυωπικός, ενώ ο άλλος γίνεται εμμετρωπικός. Με αυτόν τον τρόπο, με το ένα μάτι (το μυωπικό) βλέπουμε κοντά, ενώ με το άλλο (το εμμετρωπικό) βλέπουμε μακριά.
Η μέθοδος MONOVISION είναι ιδανική για ανθρώπους διατεθειμένους να δεχθούν ένα συμβιβασμό στη διόφθαλμη όραση τους, προκειμένου να είναι όσο γίνεται πιο ανεξάρτητοι από κάθε είδους διορθωτικά γυαλιά.
Μετά από αφαίρεση του φυσικού φακού σε μια επέμβαση καταρράκτη υπάρχει η δυνατότητα χρήσης ενδοφακών που εστιάζουν ταυτόχρονα κοντινά και μακρυνα αντικείμενα. Έχοντας όμως δυο σημεία εστίασης, οι φακοί αυτοί πρέπει να μοιράσουν την εισερχόμενη στο μάτι φωτεινή ακτινοβολία, με αποτέλεσμα να θυσιάζουν μέρος της ευκρίνειας της εικόνας σε σχέση με την εικόνα που θα παράγονταν από έναν φακό με μια και μονή εστιακή απόσταση όπως ο φυσικός φακός του ματιού η ένας μονοεστιακος τεχνητός ενδοφακος. Εκτός από την μείωση της ευκρινείας οι πολυεστιακοι ενδοφακοι ενδέχεται να δημιουργούν συμπτώματα κατά την νυκτερινή οδήγηση (φωτοστέφανο γύρω από φωτεινές πηγές, μείωση διακριτικής ικανότητας σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού).
Πολλοί ασθενείς προσαρμόζονται σταδιακά σε αυτά τα φαινόμενα μέσα στους πρώτους μήνες μετά την επέμβαση, αλλά σε μερικές περιπτώσεις τα συμπτώματα αυτά μπορεί να ενοχλούν μακροπρόθεσμα και ενδέχεται να αποτελέσουν αίτια αλλαγής του πολυεστιακου με μονοεστιακο ενδοφακο.
Προκειμένου να αποφευχθούν τα παραπάνω προβλήματα, έχουν γίνει προσπάθειες σχεδίασης προσαρμοστικών ενδοφακων που έχουν ένα εστιακό σημείο του οποίου η θέση μπορεί να μεταβάλλεται ανάλογα με την δράση του ακτινωτού μυ με αποτέλεσμα την εστίαση κοντινών αντικειμένων. Μέχρι σήμερα παρά τα ενθαρρυντικά σε μερικές περιπτώσεις αποτελέσματα οι φακοί αυτοί δεν έχουν καταφέρει να υποκαταστήσουν την φυσιολογική προσαρμογή και δεν έχουν τύχει ευρείας αποδοχής από την Οφθαλμολογική κοινότητα.
Μια άλλη τεχνική που μπορεί να παρακάμψει το πρόβλημα της μετεγχειρητικής πρεσβυωπίας μετά από επέμβαση καταρράκτη είναι ο υπολογισμός του ενός από τους δυο ενδοφακους (συνήθως αυτός που προορίζεται για τον μη επικρατή οφθαλμό) ώστε να αφήσει το ένα μάτι ελαφρώς μυωπικό. Το μάτι αυτό δίνει πολύ καλή κοντινή όραση. Το άλλο μάτι διορθώνεται για μακριά, και έτσι ο ασθενής μπορεί να έχει ταυτόχρονα πολύ καλή κοντινή και μακρινή εστίαση χωρίς να χρειάζεται να καταβάλλει προσπάθεια και χωρίς ενοχλήσεις από πολυεστιακους φακούς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με οποιονδήποτε τρόπο και αν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της πρεσβυωπίας, η χρήση ΚΑΛΟΥ ΦΩΤΙΣΜΟΥ κατά την κοντινή εργασία, είναι απαραίτητη προκειμένου να επιτευχτεί βέλτιστη κοντινή όραση.
Παρά το ότι έχουν γίνει σημαντικές πρόοδοι στον τομέα μετεγχειρητικής εξάλειψης του φαινόμενου της πρεσβυωπίας, δεν υπάρχει ακόμα μακροπρόθεσμα αποτελεσματικός τρόπος αποκατάστασης φυσιολογικής κοντινής και μακρινής όρασης.
Πόσο συχνά πρέπει να εξετάζετε τα μάτια σας
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας, εάν δεν φοράτε γυαλιά ή φακούς επαφής, δεν έχετε συμπτώματα από τα μάτια και διατρέχετε χαμηλό κίνδυνο για ανάπτυξη μιας οφθαλμικής πάθησης, θα πρέπει να εξετάζεσθε ως εξής:
•Κάθε πέντε έως δέκα χρόνια αν είσθε κάτω από 40 χρονών.
•Κάθε δύο έως τέσσερα χρόνια εάν είσθε 40-64 χρονών.
•Κάθε ένα έως δύο χρόνια εάν είσθε 65 χρονών και άνω.
•Εάν φοράτε γυαλιά ή φακούς επαφής θα πρέπει να εξετάζεσθε πιο συχνά.
Εάν παρατηρήσετε οτιδήποτε στην όρασή σας, κλείστε ραντεβού με τον οφθαλμίατρό σας όσο πιο σύντομα μπορείτε. [ygeianews.gr]

*** Συμπληρώνεται το γενετικό παζλ της σκλήρυνσης κατά πλάκας
Επιστήμονες που συμμετέχουν σε ένα διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα αναφέρουν ότι έκαναν ένα σημαντικό βήμα στην καλύτερη κατανόηση του γενετικού υποβάθρου της σκλήρυνσης κατά πλάκας (πολλαπλή σκλήρυνση), γεγονός που ελπίζεται ότι θα οδηγήσει σε αποτελεσματικές θεραπείες ενάντια σε αυτή τη σοβαρή νόσο του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος.
Η πολλαπλή σκλήρυνση συνδέεται με απομυελίνωση των νευρικών ινών – η μυελίνη είναι το περίβλημά τους το οποίο παίζει ζωτικής σημασίας ρόλο για την επικοινωνία μεταξύ των νευρικών κυττάρων. Η απομυελίνωση οδηγεί σε πλήθος προβλημάτων στην κινητικότητα αλλά και στην όραση. Σήμερα δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για τη σκλήρυνση κατά πλάκας.
Εχουν εντοπιστεί συνολικά 110 γονίδια
Τώρα όμως το Διεθνές Κονσόρτσιουμ για τη Γενετική της Πολλαπλής Σκλήρυνσης (International Multiple Sclerosis Genetics Consortium) εντόπισε 48 γονίδια τα οποία επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Αν αυτά τα γονίδια προστεθούν σε άλλα που είχαν προκύψει από μια προηγούμενη, παρόμοια μελέτη του 2011, τότε είναι πλέον γνωστές 110 γονιδιακές παραλλαγές που συνδέονται με την πολλαπλή σκλήρυνση.
Η νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Nature Genetics» βασίστηκε σε ανάλυση δειγμάτων DNA που ελήφθησαν από 80.000 άτομα με ή χωρίς σκλήρυνση κατά πλάκας.
Όπως ανέφερε ο δρ Ντέιβιντ Μπουθ από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, ο οποίος ήταν εκ των επικεφαλής του προγράμματος, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press «είναι εκπληκτικό ότι καταφέραμε να διπλασιάσουμε τον αριθμό των γονιδίων που συνδέονται με την πολλαπλή σκλήρυνση. Καθένα από αυτά τα γονίδια αναμένεται να μας προσφέρει έναν νέο τρόπο κατανόησης της νόσου αλλά και πιθανής ανάπτυξης θεραπειών για αυτήν».
Φως στα αίτια της δράσης των γονιδίων
Σύμφωνα με τον δρα Μπουθ, το επόμενο βήμα για την ερευνητική ομάδα είναι το να ανακαλύψει για ποιον λόγο όλα αυτά τα γονίδια επιδρούν στον κίνδυνο εμφάνισης της πολλαπλής σκλήρυνσης και συγκεκριμένα το να βρει ποιες ομάδες γονιδίων συνδέονται με διαδικασίες που οδηγούν σε καταστροφική ανοσολογική απόκριση του οργανισμού.
Μάλιστα εκτιμάται ότι αν εντοπιστεί ο ακριβής ρόλος  των συγκεκριμένων γονιδίων στην εμφάνιση της πολλαπλής σκλήρυνσης, τότε μπορούν να φωτιστούν τα αίτια που οδηγούν και σε άλλα αυτοάνοσα νοσήματα όπως η νόσος του Crohn που «χτυπά» το πεπτικό σύστημα. [Θεοδώρα Τσώλη, tovima.gr]

***

*** ΑΠΟ   ΤΙΣ  ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΣ :

~  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/09/26-2013.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013 .-
~ http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2013/09/26-2013.html , ΕΠΙΛΟΓΕΣ  Πέμπτη  26  Σεπτεμβρίου  2013 , Διαλέγω  Επιλέγω  και  ...... Γράφω  !.-
~   http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2013/09/26-2013.html , ΕΠΙΛΟΓΕΣ  Πέμπτη  26  Σεπτεμβρίου  2013 , Διαλέγω  Επιλέγω  και  ...... Γράφω  !.-
~ http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/09/26-2013.html , Διαλέγω Επιλέγω  Γράφω  Πέμπτη  26  Σεπτεμβρίου  2013  .-
http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/09/27-2013.html , Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  27  Σεπτεμβρίου  2013  .- 
http://stamos-dynami.blogspot.gr/2013/09/27-2013.html , ΕΠΙΛΟΓΕΣ Παρασκευή  27  Σεπτεμβρίου  2013 , Βρίσκω ,  Επιλέγω , Διαλέγω  ...Γράφω.-
~  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2013/09/28-2013.html  ,  Το  κανάλι  της  ενημέρωσης Σάββατο  28 Σεπτεμβρίου  2013 .-
~  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2013/09/29-2013.html  , Τον   αγιάζι  της  ενημέρωσης  Κυριακή  29  Σεπτεμβρίου  2013.-
~ http://asterasarfaron2011.blogspo,t.gr/2013/09/28-29-30-2013.html , ΑΘΛΗΤΙΚΟ τριήμερο 28 , 29 και 30 Σεπτεμβρίου 2013.-

 ~***       ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ   ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  2013   :
~  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/10/01-2013.html  , Το  κανάλι  της  ενημέρωσης Δευ  και  Τρίτη 01  Οκτωβρίου  2013 .-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/10/02-2013.html , Το  κανάλι  της  ενημέρωσης Τετάρτη  02  Οκτωβρίου  2013 .-
~   http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2013/10/03-2013.html , Το κανάλι της ενημέρωσης Πέμπτη 03 Οκτωβρίου 2013.-
~  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/10/04-2013.html , Το  κανάλι  της  ενημέρωσης   Παρασκευή  04-  Οκτωβρίου  2013.-
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/10/04-2013.html , ΕΠΙΛΟΓΕΣ Παρασκευή  04  Οκτωβρίου  2013 , Διαλέγω , ... Επιλέγω   .... , Γράφω ...!!! Συμαντικά  ....ασήμαντα , ...Όμορφα  και  Ωραία ...
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/10/04-2013.html , ΑΝΘΟΛΟΓΟΝΤΑΣ Γράφοντας Παρασκευή  04- Οκτωβρίου  2013.-
~

*** ** ΜΕΝΟΥΝΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ 2012 - 20133 : ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ  
~* http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_21.html, Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (1)  .-
** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_22.html, Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (2)
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/3.html, Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ (3) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/4.html, Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (4) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/5.html, Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (5) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/6.html, ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (6) : Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012 ,.-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/7.html, Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/12/8_18.htmlΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (8) .- ,
~**
http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/01/19-20-01-2013.html, ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Σ/Κ 19 και 20 -01 -2013 στο Χιονοδρομικό Χελμού Καλαβρύτων.- (9).-
*** ***
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/02/9-10-2013.html , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ -video , Σ/Κ 09καί 10Φεβρουαρίου 2013 .-(10).-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/02/blog-post.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ !!!! διαδρομές - εκδρομές ...... περιηγήσεις.....
Επίσκεψη στα Φιλιατρά γιορτή αγιορτή Αγίου Χαραλάμπου ,Μιά ημερήσια διαδρομή ,Σάββατο 09 Φεβρουαρίου 2013 .- (11) .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/03/27-2013.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ :
Τετάρτη 27Μαρτίου 2013 .- (12α)

~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/02/19-2013.htmln , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ .-
~*
http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/03/28-2013.html , Η Ελλάδα μέσα από φωτογραφίες28 Μαρτίου 2013 .-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/04/20-21-2013_22.html ,Σαββατοκύριακο 20 καί21 Απριλίου Διαδρομές - διήμερη εκδρομή στην Βοιωτία και Β. Εύβοια 2013, ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ καί ΜΑΘΑΙΝOΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ.-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/04/23-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 23 Απριλίου 2013
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html ,
Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Παρασκευή 17-05-2013 : Μένουμε
Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε ΕΛΛΑΔΑ.-
~
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Μένουμε Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε Ελλαδα
Παρασκευή 17-05-2013.-

~  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Μένουμε Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε Ελλαδα
Παρασκευή 17-05-2013.-
   ~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/05/17-2013.html ,Η ΕΛΛΑΔΑ μέσα από Φωτογραφίες Παρασκευή 17 Μαΐου 2013.- ~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ από φωτογραφίες Παρασκευή 17-05-2013 : Μένουμε , Βλέπουμε , Ζούμε , Μαθαίνουμε ΕΛΛΑΔΑ
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/05/22-05-2013.html , ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ , Ιστορικές διαδρομές Αναδημοσίευση Τετάρτη 22-05-2013.-
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/06/17-2013.html , Κυριακή στην Αίγινα , Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013.-
http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/06/blog-post.html  , Διαδρομές μέσα από Βίντεο - ερασιτεχνικά- στην όμορφη Ελλάδα  μας : Πέμπτη 27 Ιουνίου  2013 .-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/06/29-2013.html  , Άρωμα Ελλάδας Σάββατο 29 Ιουνίου 2013.-
~  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/09/11-2013.html , Άρωμα Ελλάδας διαδρομές - εκδρομές 11 Σεπτεμβρίου 2013, ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ  εκδηλώσεις στις ΣΠΕΤΣΕΣ – Από Τριήμερη  εκδρομή-απόδραση 7.8. και  9  Σεπτεμβρίου 2013 ,.. ΝΑΥΠΛΙΟ - Ερμιόνη ,Σπέτσες , Ύδρα , Γαλατάς , Πόρος . Αίγινα , Πειραιάς.-
~
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου