ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ! ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ !
Το ποντικάκι κοντά στα γεγονότα !
Χρόνια πολλά και όμορφη Χρονιά μας φωνάζει !
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013 :
*** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/01/h-1-2013.html , H Αρχή του χρόνου στην ενημέρωση ,Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013.-
** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/01/02-2012.html ,Αγιάζι ενημέρωσης Τετάρτη 02 Ιανουαρίου 2012 ~** ARFARA 31/12/2012 στην Πλατεία βράδυ - Χριστούγεννα ,164 :
http://youtu.be/qb8ZlOgjlGw . ,
*** ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ καί Άλλα :
*** Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου μιλούν για το «Κλουβί και τη φωλιά» :
Πλέον, το βιβλίο ακολουθεί τη δική του –και μάλιστα πολύ επιτυχημένη- πορεία, καθώς όλο και περισσότερος κόσμος ενδιαφέρεται να μάθει για την ιστορία του Ιδρύματος.
Στο πλαίσιο αυτό, πρόσφατα, στο ΚΥΒΕ Περιστερίου στην Αθήνα, σε ένα κατάμεστο από κόσμο χώρο και μέσα σε ένα φορτισμένο κλίμα συγκίνησης, ακολούθησε η δεύτερη παρουσίαση του βιβλίου.
Τα παιδιά, τριάντα περίπου τον αριθμό, μαζί με τις υπεύθυνες καθηγήτριες Εύη Ντινοπούλου και Κατερίνα Κωνσταντινάκου και τη διευθύντρια του σχολείου, Άννα Φραγκιά, είχαν προσκληθεί επισήμως από το Σύλλογο Μεσσηνίων Δυτικής Αττικής και το Δήμο Περιστερίου, και συγκεκριμένα από τον πρόεδρο του Συλλόγου Γ. Πανόπουλο, το γραμματέα Κ. Πετρουλάκη και το δήμαρχο Α. Παχατουρίδη.
Η εκδήλωση περιλάμβανε την έκθεση φωτογραφιών και ντοκουμέντων, προβολές και παρουσίαση του βιβλίου από τον απόφοιτο του ΕΟΑΚ, Δ. Μπεζαντέ, την Εύη Ντινοπούλου, ιστορίες από τους απόφοιτους του ΕΟΑΚ, Θόδ. Αθανασόπουλο, Δημ. Αναστασόπουλο, Γ. Τσινόρεμα, Στυλ. Καλαντωνέα, προβολή φωτογραφιών και ανάγνωση ιστοριών και γραμμάτων από τους μαθητές του Μουσικού, ενώ ακολούθησε συναυλία με το Σύνολο Μοντέρνας Μουσικής του σχολείου, υπό τη διεύθυνση του Π. Κατσούλη.
Στην Αθήνα
Κατά γενική ομολογία επρόκειτο για μία ξεχωριστή εκδήλωση που κάθε άλλο παρά τυπικό χαρακτήρα είχε, αφού στο φιλόξενο βήμα του ΚΥΒΕ ξανασυναντήθηκαν άνθρωποι που είχαν να ιδωθούν από τα δέκα-δώδεκα χρόνια τους, από τα δύσκολα δηλαδή χρόνια του Ορφανοτροφείου.
Σε κλίμα αυθεντικής συγκίνησης και αλληλοκατανόησης, το κοινό στάθηκε μάρτυρας προσωπικών εκμυστηρεύσεων αλλά και καταγγελιών, είδε, άκουσε, έμαθε για τη ζωή των παιδιών στο Ίδρυμα μέσα από τις δικές τους καταθέσεις ψυχής που συγκλόνισαν, αλλά και μέσα από τις παρουσιάσεις και τα τραγούδια των παιδιών του Μουσικού, που έγιναν κυριολεκτικά «ένα» με τα «παιδιά του τότε», αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά πως το κτήριο (πρώην Ορφανοτροφείο και νυν Μουσικό Σχολείο) τους ένωσε βαθιά.
Στο τέλος, όλοι έφυγαν συγκινημένοι, «γεμάτοι» από έντονα συναισθήματα κρατώντας στα χέρια το βιβλίο και στην ψυχή μια δυνατή ανάμνηση της βραδιάς εκείνης.
Οι πρωταγωνιστές του Μουσικού
Αυτή τη φορά θελήσαμε να ακούσουμε τις απόψεις των πρωταγωνιστών, όχι των «παιδιών του τότε», αλλά εκείνων του σήμερα, που μόχθησαν να φέρουν σε πέρας ό,τι τους είχε ανατεθεί. Έτσι, δώσαμε το λόγο στα παιδιά του Μουσικού που συμμετείχαν και τους ζητήσαμε να εκφράσουν τις δικές τους απόψεις για την εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου στην Αθήνα, αλλά και για την εμπειρία τους γενικότερα από την έρευνα για το Ορφανοτροφείο.
Κι οι απαντήσεις τους, συγκλονιστικές:
-Ελένη Κατσούλη, Α΄ Γυμνασίου: Πιστεύω πως με την εκδήλωση αυτή ευαισθητοποιήσαμε τον κόσμο και μέσα από το βιβλίο έμαθαν την αλήθεια για το Ορφανοτροφείο. Τους απόφοιτους του ΕΟΑΚ τους νιώθω αδέρφια μου, όπως κι αυτοί άλλωστε, καθώς μας αποκαλούν μικρά τους αδελφάκια.
Η συμμετοχή μου στην ιστορία του Ορφανοτροφείου με έμαθε να εκτιμώ αυτά που έχω και θεωρώ δεδομένα, ενώ για πολλά παιδιά ούτε ήταν ούτε είναι.
-Βασίλης Αδαμόπουλος, Α΄ Γυμνασίου: Για μένα ήταν μια αξέχαστη εμπειρία. Διάβασα την ιστορία ενός «παιδιού του τότε» και συμμετείχα στα τραγούδια και στο χορό. Πιστεύω πως δώσαμε πολλά στον κόσμο, αλλά, δυστυχώς, δεν μπορώ να μεταφέρω αυτή την ατμόσφαιρα, απλά θα πω πως όποιος δεν ήρθε, έχασε ένα μεγάλο και σημαντικό γεγονός. Θα ήθελα το βιβλίο μας να γίνει λίγο πιο διάσημο, όπως και οι απόφοιτοι του ΕΟΑΚ, που επιτέλους είπαν όσα κρατούσαν μέσα τους τόσα χρόνια.
Η εμπειρία με δίδαξε πως πρέπει να τρέφουμε αγάπη ο ένας προς τον άλλον.
-Αφροδίτη Κλεφτόγιαννη Α΄ Γυμνασίου: Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ήμουν κι εγώ πολύ συγκινημένη, ειδικά όταν τραγούδησα μαζί με τα άλλα παιδιά το τραγούδι του Ορφανοτροφείου και κοιτούσα το κοινό, τις συγκινημένες εκφράσεις στα πρόσωπα όλων και, κυρίως, των παιδιών του ΕΟΑΚ, που θα τα λέω πάντα παιδιά, αφού είναι ακόμη παιδιά εσωτερικά.
Αυτή η εμπειρία με έκανε να μη φοβάμαι να αντιμετωπίζω και κάποια αρνητικά πράγματα, γιατί μέσα από τις λυπητερές ιστορίες συγκινήθηκα και πήρα πολλά μηνύματα.
-Mαρία Ηλιοπούλου-Πεζώνη, Α΄ Γυμνασίου: Πιστεύω πως μέσα από αυτή την εκδήλωση αλλά και το βιβλίο μας, δώσαμε ένα παράδειγμα πώς μέσα από τη δυστυχία και τα προβλήματα που υπάρχουν στη ζωή μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι, αν είμαστε αγαπημένοι κι ο ένας να ακούει τα προβλήματα του άλλου και του συμπαραστέκεται. Σχετικά με το βιβλίο, θα ήθελα να το παρουσιάζουμε ξανά και ξανά, ώστε όλος ο κόσμος να καταλάβει την πνευματική και τη συναισθηματική του αξία.
Η εμπειρία αυτή μου δίδαξε ότι πρέπει να σέβομαι τους συνανθρώπους μου πέρα από χρώμα, θρησκεία, εξωτερική εμφάνιση, πλούτο, φτώχεια, ορφάνια.
-Αγγελική Βασιλοπούλου, A΄ Γυμνασίου: Από την εκδήλωση μου έκανε εντύπωση πως όταν διαβάσαμε μια ιδιαίτερα σκληρή ιστορία, εκδηλώθηκε πολύ έντονα η δυσαρέσκεια του κόσμου για την αδικαιολόγητη βαναυσότητα που έδειχναν κάποιοι προς τα «παιδιά του τότε».
Η εμπειρία αυτή με δίδαξε να φέρομαι καλά σε όσους χτυπάει σκληρά η μοίρα, γιατί σε καμιά περίπτωση δεν τους νιώθω κατώτερούς μου και έχουν τα ίδια δικαιώματα με μένα στη ζωή. Ακόμη με δίδαξε να μη φερθώ ποτέ σε κάποιον σκληρά, ιδιαίτερα σε παιδιά.
-Δήμητρα Αργυροπούλου, Γ΄ Γυμνασίου: Μόλις διάβασα την ιστορία από το βιβλίο, σήκωσα τα μάτια μου και είδα από κάτω όλα τα πρόσωπα συγκινημένα. Εκείνη τη στιγμή ένιωσα κι εγώ μια πολύ βαθιά συγκίνηση, γιατί κατάλαβα πως είχα προσφέρει στον κόσμο κάτι δυνατό.
Όλη αυτή η εμπειρία των δύο χρόνων έρευνας για το κτήριό μας και το Ορφανοτροφείο, με δίδαξε να αγαπώ και να μη στενοχωρώ τους γονείς μου.
-Ρένια Γιακουμή, Γ΄ Γυμνασίου: Ένα γεγονός που με συγκλόνισε στην εκδήλωση ήταν όταν είδα δύο άντρες, απόφοιτους του ΕΟΑΚ, που είχαν να ιδωθούν πολλά χρόνια, να τρέχουν, να αγκαλιάζονται, να μιλούν και μετά να παίρνουν μία μπάλα ποδοσφαίρου που είχαμε στην έκθεση με τα παιδικά παιχνίδια και να παίζουν κεφαλιές.
Ένιωσα μεγάλη συγκίνηση για όλους αυτούς τους ανθρώπους που με την ευκαιρία της εκδήλωσης ενώθηκαν πάλι, και δε χόρταινα να ακούω τις ιστορίες τους, τότε που το έσκαγαν να πάνε βόλτες και λυπόμουν όταν τους έπιαναν και τους έδερναν.
Είμαι ευχαριστημένη, όχι τόσο που πήρα μέρος στην εκδήλωση, όσο που άφησα ευχαριστημένους όλους τους ανθρώπους που ήρθαν εκεί.
Αυτή η εμπειρία με δίδαξε πως, όσες δυσκολίες κι αν συναντήσω στη ζωή μου, με πίστη μπορώ να κάνω τα αδύνατα δυνατά.
-Παναγιώτα-Φρύνη Αδαμοπούλου, Α΄ Λυκείου: Καθώς οι «καλεσμένοι» μας γέμιζαν σιγά σιγά την αίθουσα, διέκρινα στα μάτια κάποιων αδιαφορία ή καχυποψία γι’ αυτό που θα ακολουθούσε. Όταν ξεκινήσαμε, δεν ήθελα να βλέπω τον κόσμο γιατί είχα τρακ και ήθελα να συγκεντρωθώ. Όταν τελείωσε η παρουσίαση, έψαχνα τα μάτια τους για να καταλάβω πώς ένιωθαν μετά από αυτό που είχαμε κάνει με την ψυχή μας. Οι περισσότεροι από αυτούς που πριν μπορεί και να μας αμφισβητούσαν, είχαν χαμηλώσει το δακρυσμένο βλέμμα τους και κατευθύνονταν προς τον πάγκο όπου γινόταν η πώληση του βιβλίου.
Πριν ξεκινήσει η εκδήλωση είδα κρυμμένο κάπου έναν πίνακα με μια καρδιά ζωγραφισμένη και στην άκρη της μια ανοιχτή πόρτα. Αμέσως πέρασαν στο μυαλό μου εικόνες από το πρώτο δευτερόλεπτο της εργασίας μας μέχρι σήμερα. Ένα πραγματικό ταξίδι χρόνου. Υπέθεσα πως κάποια από τις υπεύθυνες καθηγήτριες το είχε φτιάξει κρυφά για να κάνει έκπληξη στους απόφοιτους του ΕΟΑΚ, εκφράζοντάς τους έτσι ένα μεγάλο «ευχαριστώ» που μας εμπιστεύτηκαν τη ζωή τους, ανοίγοντάς μας την πόρτα της καρδιάς τους. Όμως, προς μεγάλη μου έκπληξη ο πίνακας ήταν δώρο κάποιου «παιδιού του τότε», που ήθελε από τη δική του πλευρά να μας δηλώσει αυτό που είχα σκεφτεί: το δικό του «ευχαριστώ» προς εμάς.
Για μένα οι απόφοιτοι του ΕΟΑΚ είναι «άντρες στην εφηβεία», παντοτινά παιδιά γύρω στα 40-50.
Αυτή η εμπειρία με έμαθε να σέβομαι τη ζωή των άλλων, να εκτιμώ την αξία που έχουν συναισθήματα όπως η αγάπη και η τρυφερότητα.
-Διονυσία Χότι, Α΄ Λυκείου: Συμμετείχα σε όλα, υποδεχόμουν τον κόσμο και του εξηγούσα τι θα δει στην έκθεση, στο βιβλιοπωλείο και το τι θα γίνει μέσα στην αίθουσα. Είμαι πολύ ευχαριστημένη που κατάφερα να μην κλάψω όση ώρα διάβαζα τις ιστορίες των παιδιών. Θα ήθελα το βιβλίο να πουληθεί παντού, γιατί έχει πολλά να δώσει στον κόσμο. Από όλα όσα κάναμε, έμαθα να μην πτοούμαι με τις δυσκολίες και να εκτιμώ τη ζωή.
-Δόμνα Κασκάνη, Α΄ Λυκείου: Ήταν μια συγκλονιστική εμπειρία και μου αρέσει που απόκτησα τόσες γνώσεις μέσα από την έρευνά μας για την ιστορία του κτηρίου μας, που κράτησε δύο χρόνια. Είμαι τόσο περήφανη που διάβασα το ποίημα του κ. Δημήτρη, αποφοίτου του ΕΟΑΚ
Επίσης, άκουσα τα καλύτερα λόγια για τη συναυλία που κάναμε στο τέλος. Πραγματικά δεν το περίμενε κανείς. Κάποιοι είπαν πως ήταν η καλύτερη συναυλία που είχαν ποτέ παρακολουθήσει.
Όσοι από τους απόφοιτους του ΕΟΑΚ έχω γνωρίσει, είναι καταπληκτικοί άνθρωποι όλοι τους, άνθρωποι που έφτιαξαν οικογένειες, αγωνίστηκαν σκληρά στη ζωή τους και τα κατάφεραν. Μακάρι όλος ο κόσμος να είχε τέτοια καλή ψυχή και τόση αγάπη.
Η εμπειρία αυτή μου έμαθε να είμαι δυνατή και έτοιμη να αντιμετωπίσω και τις πιο δύσκολες καταστάσεις και να μη στενοχωριέμαι για ασήμαντους λόγους. Επίσης, ευγνωμονώ το Θεό που μου χάρισε τόσα αγαθά, όπως το αγαθό της οικογένειας. Πολλές φορές σκέφτομαι εκείνα τα δύσκολα χρόνια που πέρασαν τα παιδιά του ΕΟΑΚ μέσα στο Ίδρυμα, χωρίς γονείς και στενοχωριέμαι και κλαίω, γιατί υπήρξε και υπάρχει πολλή αδικία για πολλά παιδιά στον κόσμο. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω την κα Ντινοπούλου και την κα Κωνσταντινάκου, γιατί χάρη σε αυτές κατάφερα να νιώσω τόσα σπουδαία και μοναδικά συναισθήματα και να πάρω παραδείγματα ζωής.
Ήδη καλύφθηκαν τα έξοδα
Το βιβλίο του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας «Το κλουβί και η φωλιά: Το Εθνικό Ορφανοτροφείο Αρρένων Καλαμάτας» διατίθεται από το Μουσικό Σχολείο και τα κεντρικά βιβλιοπωλεία (Κονταργύρη, Παπαχρήστου, Δημητριάδη) στην τιμή των 10 ευρώ.
Όπως μας πληροφόρησε η κα Ντινοπούλου, τρεις μήνες μετά την κυκλοφορία του έχει καλύψει τα έξοδά του και τα πρώτα χρήματα από τα κέρδη δόθηκαν προς ενίσχυση των Παιδικών Χωριών SOS, της οργάνωσης που στηρίζει παιδιά και οικογένειες που βρίσκονται σε ανάγκη.-
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
*** Στον Πάμισο και φέτος τα Θεοφάνεια για το Δήμο Μεσσήνης :
Είναι εμφανές ότι η προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής να μεταφερθεί ο χώρος του εορτασμού στην παραλία της Μπούκας δε στέφθηκε για μία ακόμη φορά από επιτυχία και, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα υπάρξει έγκαιρος προγραμματισμός για την ερχόμενη χρονιά.
Με το πέρας της θείας λειτουργίας θα σχηματιστεί πομπή, που θα φθάσει στον Πάμισο από την οδό Δημάρχου Στ. Τσούση. Μετά τον αγιασμό, θα απευθύνουν ευχές και χαιρετισμό ο αρχιερατικός επίτροπος Μεσσήνης Κων. Μελισσουργός και ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος. Με το πέρας της εκδήλωσης η πομπή θα επιστρέψει και θα διαλυθεί στο χώρο από όπου ξεκίνησε.
Στη 1.00 μετά το μεσημέρι θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο για τις δημαιρεσίες.-
*** Ο Αντιπρόεδρος της Αυστραλιανής Βουλής Steve Georganas μιλά στο Θάρρος :
~ Ο Αυστραλός πολιτικός, με ρίζες από την Καλαμάτα, μιλά για την Ελλάδα της κρίσης, προτείνει λύσεις για το ξεπέρασμά της, αλλά και μας εξηγεί την ιδιαίτερη σχέση του μετανάστη με τον τόπο καταγωγής του
Ο γνωστός Ελληνοαυστραλός συγγραφέας Χρήστος Τσιόλκας, όταν ρωτήθηκε σε μία από τις πολυάριθμες συνεντεύξεις του τι σημαίνει γι’ αυτόν η Ελλάδα, απάντησε: «Είχα έρωτα με την Ελλάδα και νόμιζα ότι μόλις βρεθώ εκεί, επιτέλους, θα κατανοήσω τον εαυτό μου, θα ολοκληρωθώ.
Στην Ελλάδα ανακάλυψα μια ελευθερία έκφρασης που έρχεται σε μεγάλη αντίθεση με την ψυχρότητα της αγγλοσαξονικής κουλτούρας, η οποία μου είναι πολύτιμη. Ανακάλυψα την επιμονή και το πάθος για την οικογένεια. Αλλά στο τέλος ανακάλυψα ότι ήμουν μη Έλληνας Έλληνας».
Για τον ομογενή πολιτικό (αντιπρόεδρος της Βουλής στην Αυστραλία), Στάθη Γεωργανά, τα πράγματα είναι περισσότερο ξεκάθαρα. Στην Ελλάδα, μας λέει σε συνέντευξή του, βρίσκει ένα κομμάτι από τον εαυτό του, που πάντα λείπει όταν είναι στην Αυστραλία.
Βέβαια, δε μιλήσαμε μόνο για συναισθήματα. Ο κ. Γεωργανάς μάς μίλησε για την Ελλάδα της κρίσης, κατέθεσε, μάλιστα, και κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις για το ξεπέρασμά της, άσκησε κριτική στον τρόπο δράσης του νεοναζιστικού μορφώματος που εμφανίστηκε έντονα τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας, χτύπησε το καμπανάκι για την ανάγκη στενότερης συνεργασίας Ελλάδος και Αυστραλίας, ώστε να μη χάσει η ομογένεια τις ρίζες της.
Όλα αυτά και πολύ περισσότερα στη συνέντευξη που ακολουθεί:
Η σχέση σας με τη Μεσσηνία και την Καλαμάτα ειδικότερα ποια είναι; Κι αυτό, γιατί, απ’ ό,τι γνωρίζουμε, έρχεστε σχεδόν κάθε χρόνο στην πατρίδα;
Ξέρετε η σχέση του μετανάστη με τη χώρα των γονιών του είναι ιδιαίτερη. Δύσκολα μπορεί να περιγραφεί πλήρως με λόγια. Όταν έρχομαι στην Καλαμάτα, συμπληρώνω ένα κενό από τα κομμάτια της ζωής μου.
Ξέρετε η σχέση του μετανάστη με τη χώρα των γονιών του είναι ιδιαίτερη. Δύσκολα μπορεί να περιγραφεί πλήρως με λόγια. Όταν έρχομαι στην Καλαμάτα, συμπληρώνω ένα κενό από τα κομμάτια της ζωής μου.
Όταν είμαι στην Αυστραλία, δεν αισθάνομαι πλήρης. Για μένα είναι μια ανάσα ψυχής όταν βρίσκομαι εδώ. Θεωρώ πολύ σημαντικό ο άνθρωπος να μην αποκόπτεται από τις ρίζες του. Γι’ αυτό και επιδιώκω, σε κάθε ευκαιρία, να παίρνω μια μυρωδιά από τον τόπο μου.
Βέβαια, όντας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ένωσης Ελλήνων Βουλευτών, οι ευκαιρίες που έχω για να βρίσκομαι στην Ελλάδα είναι περισσότερες.
Πώς βλέπετε την κατάσταση σήμερα στην Ελλάδα;
Η κατάσταση, με τα μάτια ενός Έλληνα που ζει στο εξωτερικό, φαίνεται να είναι δύσκολη. Άλλωστε, για όσα συμβαίνουν σήμερα στη χώρα υπάρχει παγκόσμιο ενδιαφέρον και συνεχή ρεπορτάζ και από τις ξένες εφημερίδες.
Η κατάσταση, με τα μάτια ενός Έλληνα που ζει στο εξωτερικό, φαίνεται να είναι δύσκολη. Άλλωστε, για όσα συμβαίνουν σήμερα στη χώρα υπάρχει παγκόσμιο ενδιαφέρον και συνεχή ρεπορτάζ και από τις ξένες εφημερίδες.
Παρ’ όλα αυτά, θεωρώ ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν. Δεν μπορούν να μείνουν ως έχουν. Εξάλλου, η Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας της, έχει περάσει και έχει παραμείνει όρθια από πολέμους, εμφυλίους, καταστροφές, μετανάστευση. Επομένως, δεν υπάρχει λόγος να μην αντιμετωπιστούν με επιτυχία και τα σημερινά προβλήματα.
Ποιο είναι το κλίμα στην Αυστραλία για όσα συμβαίνουν εδώ;
Η εικόνα που υπάρχει είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα δύσκολο οικονομικό σταυροδρόμι. Μάλιστα, δε σας κρύβω ότι πολύς κόσμος ενδιαφέρεται σχεδόν καθημερινά για όσα συμβαίνουν. Όχι μόνο οι Ελληνοαυστραλοί, αλλά και οι υπόλοιποι πολίτες. Σε προσωπικές συζητήσεις που έχω, όλοι με ρωτούν για την κατάσταση εδώ. Πρέπει να γνωρίζετε ότι πάντα η Αυστραλία έτρεφε φιλικά αισθήματα προς τη χώρα μας και, επομένως, το ενδιαφέρον τους είναι κάπου δικαιολογημένο. Η ματιά τους δε, δεν είναι αρνητική ούτε επικριτική.
Η εικόνα που υπάρχει είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα δύσκολο οικονομικό σταυροδρόμι. Μάλιστα, δε σας κρύβω ότι πολύς κόσμος ενδιαφέρεται σχεδόν καθημερινά για όσα συμβαίνουν. Όχι μόνο οι Ελληνοαυστραλοί, αλλά και οι υπόλοιποι πολίτες. Σε προσωπικές συζητήσεις που έχω, όλοι με ρωτούν για την κατάσταση εδώ. Πρέπει να γνωρίζετε ότι πάντα η Αυστραλία έτρεφε φιλικά αισθήματα προς τη χώρα μας και, επομένως, το ενδιαφέρον τους είναι κάπου δικαιολογημένο. Η ματιά τους δε, δεν είναι αρνητική ούτε επικριτική.
Από την πλευρά μας, σε κάθε περίπτωση αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να βοηθήσουμε όλοι, ώστε να αλλάξει η κατάσταση το συντομότερο δυνατό. Κι ένα από τα όπλα που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε στον υπερθετικό βαθμό είναι η βελτίωση της παροχής υπηρεσιών στον τουρισμό. Η Ελλάδα είναι μια χώρα ευλογημένη, κι αυτό πρέπει να το εκμεταλλευτούμε.
Το τελευταίο διάστημα γίνεται μεγάλος λόγος για κύμα Ελλήνων μεταναστών προς την Αυστραλία. Ισχύει αυτή η εντύπωση και πόσο εύκολο είναι, τελικά, για κάποιον να μεταναστεύσει;
Θα έλεγα ότι παρατηρείται ένα ρεύμα εισροής Ελλήνων στην Αυστραλία. Σχεδόν κάθε εβδομάδα στο γραφείο μου λαμβάνω διάφορα μηνύματα από ανθρώπους που ενδιαφέρονται να μάθουν τη διαδικασία που απαιτείται. Θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι, για να συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να ακολουθηθούν κάποια βήματα. Υπάρχουν μια σειρά από επαγγέλματα που η Αυστραλία θέλει μετανάστες. Όποιος έχει ειδικότητα σε ένα από αυτά, μπορεί να έρθει. Δεν μπορεί, όμως, κάποιος, έχοντας μόνο τουριστική βίζα, να παραμείνει στη χώρα. Αυτό δε γίνεται. Γενικότερα, δεν είναι εύκολο.
Θα έλεγα ότι παρατηρείται ένα ρεύμα εισροής Ελλήνων στην Αυστραλία. Σχεδόν κάθε εβδομάδα στο γραφείο μου λαμβάνω διάφορα μηνύματα από ανθρώπους που ενδιαφέρονται να μάθουν τη διαδικασία που απαιτείται. Θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι, για να συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να ακολουθηθούν κάποια βήματα. Υπάρχουν μια σειρά από επαγγέλματα που η Αυστραλία θέλει μετανάστες. Όποιος έχει ειδικότητα σε ένα από αυτά, μπορεί να έρθει. Δεν μπορεί, όμως, κάποιος, έχοντας μόνο τουριστική βίζα, να παραμείνει στη χώρα. Αυτό δε γίνεται. Γενικότερα, δεν είναι εύκολο.
Βέβαια, για όποιον πληροί τα κριτήρια, τότε τα πράγματα είναι εύκολα, γιατί υπάρχει μια δεύτερη Ελλάδα στην Αυστραλία. Βέβαια, τα προβλήματα της γλώσσας ή της προσαρμοστικότητας σε έναν άλλο τρόπο ζωής υφίστανται. Άλλοι κανόνες, άλλα συστήματα διοίκησης.
Ας επιστρέψουμε στην ελληνική πραγματικότητα. Θα ήθελα να μας σχολιάσετε ένα παράδοξο που… ανθεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Πώς είναι δυνατό σε μια χώρα που έχει στείλει μετανάστες σε όλο τον κόσμο, που έχει φτιάξει μια δεύτερη Ελλάδα απανταχού της γης, κάποια ομάδα ανθρώπων να φέρεται απάνθρωπα στους μετανάστες που βρίσκονται εδώ;
Η μετανάστευση από την Ελλάδα προς το εξωτερικό ήταν μια πραγματικότητα, τουλάχιστον, μέχρι πρότινος. Κι αυτό συνέβαινε για μια σειρά από λόγους. Κοινωνικούς, πολιτικούς, οικονομικούς. Κανένας δε φεύγει από τον τόπο του χωρίς λόγο. Δεν μπορείς να αφήσεις εύκολα την οικογένειά σου και να σηκωθείς να φύγεις. Πρέπει να υποφέρεις πραγματικά. Όσοι Έλληνες έφυγαν για το εξωτερικό, το έκαναν επειδή δεν περνούσαν καλά.
Η μετανάστευση από την Ελλάδα προς το εξωτερικό ήταν μια πραγματικότητα, τουλάχιστον, μέχρι πρότινος. Κι αυτό συνέβαινε για μια σειρά από λόγους. Κοινωνικούς, πολιτικούς, οικονομικούς. Κανένας δε φεύγει από τον τόπο του χωρίς λόγο. Δεν μπορείς να αφήσεις εύκολα την οικογένειά σου και να σηκωθείς να φύγεις. Πρέπει να υποφέρεις πραγματικά. Όσοι Έλληνες έφυγαν για το εξωτερικό, το έκαναν επειδή δεν περνούσαν καλά.
Το ίδιο συμβαίνει σήμερα σε άλλες χώρες. Γι’ αυτό και υπάρχει το μεγάλο κύμα μετανάστευσης προς την Ελλάδα. Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι μας τους λόγους. Καταλαβαίνω, βέβαια, ότι ο αριθμός των ξένων στην Ελλάδα είναι μεγάλος, Είναι κρίμα, όμως, να μη θυμόμαστε τι υποφέραμε ως λαός. Η συμπεριφορά μας προς τον ξένο πρέπει να έχει αυτό ως μπούσουλα.
Κατά τη γνώμη σας τι έφταιξε και η Ελλάδα έφτασε στη σημερινή δύσκολη κατάσταση;
Η χώρα είναι πλούσια. Αυτό που δε φρόντισε, όμως, ήταν να παράγει περισσότερα απ’ όσα εισάγει. Αυτό το θέμα θα πρέπει η κυβέρνηση, αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα να το δουν περισσότερο προσεκτικά. Μόνο τότε θα επανέλθει και πάλι οικονομική ισορροπία.
Η χώρα είναι πλούσια. Αυτό που δε φρόντισε, όμως, ήταν να παράγει περισσότερα απ’ όσα εισάγει. Αυτό το θέμα θα πρέπει η κυβέρνηση, αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα να το δουν περισσότερο προσεκτικά. Μόνο τότε θα επανέλθει και πάλι οικονομική ισορροπία.
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί εγώ στην Αυστραλία θα πρέπει να αγοράζω ιταλικό λάδι, γνωρίζοντας, μάλιστα, ότι αυτό είναι αναμειγμένο με ελληνικό. Θα πρέπει η χώρα μας, η Μεσσηνία, να αποκτήσουν μεγαλύτερη εξωστρέφεια. Αυτό είναι το άλφα και το ωμέγα μιας σωστής πολιτικής διαχείρισης.
Το ρουσφέτι υπάρχει ως έννοια στην Αυστραλία;
(Χαμογελάει). Δε συμβαίνουν τέτοια πράγματα εκεί. Το σύστημα διοίκησης είναι διαφορετικό.
(Χαμογελάει). Δε συμβαίνουν τέτοια πράγματα εκεί. Το σύστημα διοίκησης είναι διαφορετικό.
Υπάρχουν πολλοί Έλληνες στην Αυστραλία που έχουν ασχοληθεί με την πολιτική και τα έχουν καταφέρει. Ένας από αυτούς είστε, βέβαια, κι εσείς, όντας αντιπρόεδρος της Βουλής. Πιστεύετε ότι θα έρθει η στιγμή που θα έχουμε Ελληνοαυστραλό πρωθυπουργό;
Είναι γνωστό ότι οι Έλληνες τα έχουμε καταφέρει και στην πολιτική, όπως και σε πολλά άλλα πράγματα. Είχαμε υπουργούς, πολιτειακούς πρωθυπουργούς, δημάρχους. Γιατί, λοιπόν, να μην έρθει η ημέρα που στο τιμόνι της Αυστραλίας θα βρεθεί κι ένας Ελληνοαυστραλός;
Είναι γνωστό ότι οι Έλληνες τα έχουμε καταφέρει και στην πολιτική, όπως και σε πολλά άλλα πράγματα. Είχαμε υπουργούς, πολιτειακούς πρωθυπουργούς, δημάρχους. Γιατί, λοιπόν, να μην έρθει η ημέρα που στο τιμόνι της Αυστραλίας θα βρεθεί κι ένας Ελληνοαυστραλός;
Για τον Στάθη Γεωργανά τι σημαίνει η πολιτική;
Προσωπικά, θεωρώ ότι για να αλλάξει κάποιος τη ζωή των ανθρώπων προς το καλύτερο, αυτό θα πρέπει να γίνει μέσω της συμμετοχής του στα κοινά. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος.
Προσωπικά, θεωρώ ότι για να αλλάξει κάποιος τη ζωή των ανθρώπων προς το καλύτερο, αυτό θα πρέπει να γίνει μέσω της συμμετοχής του στα κοινά. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος.
Βέβαια, είναι τεράστιο λάθος η πολιτική να θεωρηθεί ως επάγγελμα. Είναι άλλο πράγμα. Έχει πιο πολύ την έννοια της προσφοράς. Κι όλοι όσοι είμαστε εν ενεργεία πολιτικοί θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι δε θα βρισκόμαστε σ’ αυτή τη θέση εσαεί.
Καθήκον μου είναι να προσπαθήσω να βελτιώσω τη ζωή των ανθρώπων που αντιπροσωπεύω.
Η δημοκρατία μπορεί να λειτουργήσει μόνο μέσω των κομμάτων. Κι αν κάποια ή κάποιοι δε μας αρέσουν, ας τους αλλάξουμε. Να μπουν στη θέση τους καινούργιοι, φρέσκα πρόσωπα.
Οι ομογενείς στην Αυστραλία κρατάνε ακόμα την ελληνικότητά τους μετά από τόσα χρόνια που λείπουν από την πατρίδα;
Μέχρι σήμερα τα πράγματα είναι καλά. Από εδώ και πέρα, όμως, θα πρέπει να δώσουμε μάχη. Έγινε, βέβαια, ένα σημαντικό βήμα με την καθιέρωση των νέων ελληνικών, ως δεύτερης γλώσσας, στα σχολεία της χώρας. Χρειάζεται να χαράξουμε μια στρατηγική, όμως, για να συνεχιστεί το δέσιμο με τις ρίζες μας. Θεωρώ ότι ένα από τα καλύτερα μέτρα θα ήταν τα ελληνόπουλα της διασποράς να έρχονται πιο τακτικά στην πατρίδα των γονιών τους. Κι εδώ θα πρέπει να υπάρξει στενότερη συνεργασία Ελλάδος και Αυστραλίας, αλλά και μεταξύ των παροικιακών κοινοτήτων.
Μέχρι σήμερα τα πράγματα είναι καλά. Από εδώ και πέρα, όμως, θα πρέπει να δώσουμε μάχη. Έγινε, βέβαια, ένα σημαντικό βήμα με την καθιέρωση των νέων ελληνικών, ως δεύτερης γλώσσας, στα σχολεία της χώρας. Χρειάζεται να χαράξουμε μια στρατηγική, όμως, για να συνεχιστεί το δέσιμο με τις ρίζες μας. Θεωρώ ότι ένα από τα καλύτερα μέτρα θα ήταν τα ελληνόπουλα της διασποράς να έρχονται πιο τακτικά στην πατρίδα των γονιών τους. Κι εδώ θα πρέπει να υπάρξει στενότερη συνεργασία Ελλάδος και Αυστραλίας, αλλά και μεταξύ των παροικιακών κοινοτήτων.
Το μήνυμά σας στους Μεσσήνιους για το νέο χρόνο;
Μέσα από την καρδιά μου εύχομαι υγεία και ευημερία στον καθέναν ξεχωριστά. Πιστεύω ότι το 2013 θα είναι καλύτερο για την Ελλάδα σε σχέση με τη χρονιά που φεύγει.
~ Σχετικό Βίντεο : http://youtu.be/xhIrlt0LfuI , Μέσα από την καρδιά μου εύχομαι υγεία και ευημερία στον καθέναν ξεχωριστά. Πιστεύω ότι το 2013 θα είναι καλύτερο για την Ελλάδα σε σχέση με τη χρονιά που φεύγει.
*** Η ΔΕΥΑ Κυπαρισσίας έκοψε το νερό σε σπίτια, για οφειλές, παραμονή Πρωτοχρονιάς! :
Παραμονή Πρωτοχρονιάς «χτύπησε» η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης - Αποχέτευσης Κυπαρισσίας (ΔΕΥΑΚΥ) και έκοψε το νερό σε σπίτια ακόμη και για οφειλές 50 ευρώ και λιγότερο!
Αγανακτισμένοι πολίτες, με θλίψη, διαπίστωσαν πως συνεργείο της ΔΕΥΑ Κυπαρισσίας, εκτελώντας εντολές της διοίκησής της, προφανώς σε συνεννόηση και με την "έγκριση" της Δημοτικής Αρχής Τριφυλίας και του δημάρχου Κώστα Κόλλιας, τη Δευτέρα - παραμονή της Πρωτοχρονιάς - προχώρησε στη διακοπή υδροδότησης οικιών, οι ιδιοκτήτες των οποίων έχουν ανεξόφλητες οφειλές στην ΔΕΥΑΚΥ!
Βλέπετε στη φωτογραφία το σημείωμα της ΔΕΥΑΚΥ για τη διακοπή της υδροδότησης, που άφηνε το συνεργείο όταν έκοβε το νερό!
«Αυτό είναι απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο. Άγιες μέρες, χρονιάρες μέρες, παραμονή Πρωτοχρονιάς να κόβουν το νερό, για οφειλή λίγων ευρώ», είπε στο «Θ» κάτοικος της Κυπαρισσίας στο σπίτι του οποίου έκοψαν το νερό. «Αυτό είναι το κοινωνικό πρόσωπο του δήμου Τριφυλίας και της ΔΕΥΑ Κυπαρισσίας; Αυτή είναι η ευαισθησία τους; Αναλγησία και βαρβαρότητα δείχνει και αναδεικνύει η πράξη τους να κόψουν το νερό παραμονή της Πρωτοχρονιάς και να μας αφήσουν χωρίς νερό τέτοιες μέρες. Αίσχος και ντροπή τους.», μας είπε οργισμένος.
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Κυπαρισσίας, τί έχει να απαντήσει;
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑ, τί έχει να πει;
Ο δήμαρχος Τριφυλίας, οι επικεφαλής της μείζονος και της ελάσσονος μειοψηφίας και οι δημοτικοί σύμβουλοι Τριφυλίας, τί λένε; Του Ηλία Γιαννόπουλου
*** Δείτε πως πρέπει να βοηθήσετε έναν μεθυσμένο που θέλει να οδηγήσει! :
Δείτε το βίντεο που ακολουθεί και θα καταλάβετε και εσείς τι γίνεται…
tro-ma-ktiko
tro-ma-ktiko
Video: http://youtu.be/IS26_5tO344 ,
** ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ 2012 :
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/12/8_18.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (8) .-
~** http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2012/12/20-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012 .-
~** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2012/12/21-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012 .-
~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/12/22-23-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης το Σαββατοκύριακο 22 και 23 Δεκεμβρίου 2012 .-
~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2012/12/24-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012 παραμονή Χριστουγέννων .-
~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2012/12/25-2012.html , ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2012 στην ενημέρωση .-
~** http://stamos-dynami.blogspot.gr/2012/12/26-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012 .-
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/12/27-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέςρωσης Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012 .-
~** ~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/12/28-2012.html , Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012 .-~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2012/12/29-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης του Σάββάτου 29 Δεκεμβρίου 2012 .-
~** http://snsarfara.blogspot.gr/2012/12/30-2012.html , Σήμερα είναι Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012 ενημέρωση.-
~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2012/12/31-2012.html , Τελευταία μέρα του χρόνου και ενημέρωση Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012 .-
*** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ :
~** Σταματάκος χορεύει ασταμάτητα 159 : http://youtu.be/1hxdG_HkWaM ,.
~** Σταματάκος εν δράση 2012 160 :
http://youtu.be/InNhRhqvPYk .,
**
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου